Home / Luchtvaart / KLM Cityhopper viert 50ste verjaardag, twee weken na dato

KLM Cityhopper viert 50ste verjaardag, twee weken na dato

KLM Cityhopper viert 50ste verjaardag, twee weken na dato

De eerste vlucht van KLM Cityhopper was vijftig jaar en twee weken geleden, maar de dochtermaatschappij van KLM viert haar geboortedag nu pas. Een woordvoerder van de airline zegt dat de oprichtingsakte als uitgangspunt is genomen.

“De bv is per akte opgericht op 12 september 1966. Vandaar dat KLM Cityhopper die datum aanhoudt voor haar jubileum,” aldus de woordvoerder.

KLM Cityhopper (KLC) is nu een goedlopende onderneming, sterk gericht op de zakelijke markt. KLC heeft zich sinds begin deze eeuw ontwikkeld tot ‘de grootste hub feeder operator op Schiphol voor KLM en haar partners,’ zegt directeur Boet Kreiken in een verklaring. “Hierdoor kunnen elke dag meer dan 20.000 passagiers kiezen uit 300 vluchten naar 58 Europese bestemmingen,” aldus Kreiken.

De vloot bestaat nu uit een mix van moderne Embraers (dertig Embraer 190’s en drie Embraer 175’s) en oud-Hollandse glorie in de vorm van dertien Fokker 70’s, die eind volgend jaar allemaal zullen zijn uitgefaseerd en worden vervangen door Embraer 175’s.

Nederlandse Luchtvaart Maatschappij
Vijftig jaar geleden begon KLC als de Nederlandse Luchtvaart Maatschappij (NLM), toen al een dochter van KLM. Doel was binnenlandse vluchten uit te voeren. Groningen, Enschede, Rotterdam, Eindhoven, Maastricht en Schiphol werden met elkaar verbonden. De vloot bestond uit twee Fokker Friendship F27’s. De NLM had 22 mensen in dienst in 1966.

In 1991 slokte wat inmiddels NLM Cityhopper was gaan heten de Nederlandse concurrent Netherlines op om samen door te gaan als KLM Cityhopper. In 2003 ging ook de Britse dochter KLM uk (voorheen AirUK) op in KLM Cityhopper.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Nieuwe route Vueling

Nieuwe route Vueling

24/10/2021

De Spaanse carrier Vueling, onderdeel van de International Airlines Group (IAG), vliegt vanaf 3 december tussen Amsterdam en Praag. De Tsjechische hoofdstad wordt vier keer week aangevlogen op zondag, dinsdag,…

Te veel fijnstof op Schiphol

Te veel fijnstof op Schiphol

21/10/2021

Op en rondom Schiphol is te veel fijnstof, door de uitstoot van vliegtuigen, zo concludeert de luchthaven zelf op basis van onderzoek door TNO. Het bedrijf wil ‘extra maatregelen’ nemen…

KLM en IATA versus ACNL

KLM en IATA versus ACNL

20/10/2021

KLM keert zich tegen een nieuw systeem van slottoewijzing dat ACNL volgend jaar wenst door te voeren. De airline krijgt hierbij steun van brancheorganisatie IATA die de slotcoördinator voor de…

Frankfurt-Hahn Airport failliet

Frankfurt-Hahn Airport failliet

20/10/2021

De HNA-Group heeft faillissement aangevraagd voor luchthaven Frankfurt-Hahn waarin het Chinese bedrijf zelf grootaandeelhouder is. De airport zag ruim vóór de coronacrisis de aantallen passagiers en omzet al teruglopen, de…