Home / Luchtvaart / KLM Cityhopper viert 50ste verjaardag, twee weken na dato

KLM Cityhopper viert 50ste verjaardag, twee weken na dato

KLM Cityhopper viert 50ste verjaardag, twee weken na dato

De eerste vlucht van KLM Cityhopper was vijftig jaar en twee weken geleden, maar de dochtermaatschappij van KLM viert haar geboortedag nu pas. Een woordvoerder van de airline zegt dat de oprichtingsakte als uitgangspunt is genomen.

“De bv is per akte opgericht op 12 september 1966. Vandaar dat KLM Cityhopper die datum aanhoudt voor haar jubileum,” aldus de woordvoerder.

KLM Cityhopper (KLC) is nu een goedlopende onderneming, sterk gericht op de zakelijke markt. KLC heeft zich sinds begin deze eeuw ontwikkeld tot ‘de grootste hub feeder operator op Schiphol voor KLM en haar partners,’ zegt directeur Boet Kreiken in een verklaring. “Hierdoor kunnen elke dag meer dan 20.000 passagiers kiezen uit 300 vluchten naar 58 Europese bestemmingen,” aldus Kreiken.

De vloot bestaat nu uit een mix van moderne Embraers (dertig Embraer 190’s en drie Embraer 175’s) en oud-Hollandse glorie in de vorm van dertien Fokker 70’s, die eind volgend jaar allemaal zullen zijn uitgefaseerd en worden vervangen door Embraer 175’s.

Nederlandse Luchtvaart Maatschappij
Vijftig jaar geleden begon KLC als de Nederlandse Luchtvaart Maatschappij (NLM), toen al een dochter van KLM. Doel was binnenlandse vluchten uit te voeren. Groningen, Enschede, Rotterdam, Eindhoven, Maastricht en Schiphol werden met elkaar verbonden. De vloot bestond uit twee Fokker Friendship F27’s. De NLM had 22 mensen in dienst in 1966.

In 1991 slokte wat inmiddels NLM Cityhopper was gaan heten de Nederlandse concurrent Netherlines op om samen door te gaan als KLM Cityhopper. In 2003 ging ook de Britse dochter KLM uk (voorheen AirUK) op in KLM Cityhopper.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Peter Bellew naar easyJet

Peter Bellew naar easyJet

19/07/2019

Peter Bellew verruilt zijn positie van Chief Operating Officer bij Ryanair voor dezelfde functie bij easyJet. Dit heeft de Britse prijsvechter bekendgemaakt, samen met ‘robuuste’ resultaten over het derde kwartaal….

Transavia in zee met Bit

Transavia in zee met Bit

19/07/2019

Transavia is samenwerking aangegaan met Bit, een onderzoeksorganisatie in Amsterdam, gericht op technische innovaties die de luchtvaart zouden kunnen verduurzamen. De dochtermaatschappij van KLM zegt in een verklaring dat Bit,…