Home / Luchtvaart / KLM Cityhopper viert 50ste verjaardag, twee weken na dato

KLM Cityhopper viert 50ste verjaardag, twee weken na dato

KLM Cityhopper viert 50ste verjaardag, twee weken na dato

De eerste vlucht van KLM Cityhopper was vijftig jaar en twee weken geleden, maar de dochtermaatschappij van KLM viert haar geboortedag nu pas. Een woordvoerder van de airline zegt dat de oprichtingsakte als uitgangspunt is genomen.

“De bv is per akte opgericht op 12 september 1966. Vandaar dat KLM Cityhopper die datum aanhoudt voor haar jubileum,” aldus de woordvoerder.

KLM Cityhopper (KLC) is nu een goedlopende onderneming, sterk gericht op de zakelijke markt. KLC heeft zich sinds begin deze eeuw ontwikkeld tot ‘de grootste hub feeder operator op Schiphol voor KLM en haar partners,’ zegt directeur Boet Kreiken in een verklaring. “Hierdoor kunnen elke dag meer dan 20.000 passagiers kiezen uit 300 vluchten naar 58 Europese bestemmingen,” aldus Kreiken.

De vloot bestaat nu uit een mix van moderne Embraers (dertig Embraer 190’s en drie Embraer 175’s) en oud-Hollandse glorie in de vorm van dertien Fokker 70’s, die eind volgend jaar allemaal zullen zijn uitgefaseerd en worden vervangen door Embraer 175’s.

Nederlandse Luchtvaart Maatschappij
Vijftig jaar geleden begon KLC als de Nederlandse Luchtvaart Maatschappij (NLM), toen al een dochter van KLM. Doel was binnenlandse vluchten uit te voeren. Groningen, Enschede, Rotterdam, Eindhoven, Maastricht en Schiphol werden met elkaar verbonden. De vloot bestond uit twee Fokker Friendship F27’s. De NLM had 22 mensen in dienst in 1966.

In 1991 slokte wat inmiddels NLM Cityhopper was gaan heten de Nederlandse concurrent Netherlines op om samen door te gaan als KLM Cityhopper. In 2003 ging ook de Britse dochter KLM uk (voorheen AirUK) op in KLM Cityhopper.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
City Connection van NH 

City Connection van NH 

14/11/2019

De NH Hotel Group heeft een nieuw product gelanceerd: City Connection. Gasten kunnen zo gebruik maken van diensten van alle hotels van de keten in de stad van verblijf. Voor…

KLM past order Embraer aan

KLM past order Embraer aan

14/11/2019

KLM heeft de eerdere bestelling van 35 Embraer-toestellen, bestemd voor KLM Cityhopper, aangepast. Er is nu sprake van 21 ‘firm orders’, zes meer dan aanvankelijk. De andere 14 zijn opties….

Directe Eurostar in april 2020

Directe Eurostar in april 2020

13/11/2019

Vanaf het voorjaar van 2020 zal de Eurostar zonder overstap rijden tussen Amsterdam en Londen. Afgaande op de online dienstregeling zal op 6 april de eerste directe trein over het…

Bewust reizen op BTS 2020

Bewust reizen op BTS 2020

12/11/2019

Tijdens de jaarlijkse Business Travel Show, in februari 2020, zal ‘bewust reizen’ een van de hoofdthema’s zijn, zo heeft de BTS bekendgemaakt. Is het tijd voor een ‘ethisch reisprogramma’ voor…