Home / Luchtvaart / KLM Cityhopper breidt fors uit

KLM Cityhopper breidt fors uit

KLM Cityhopper breidt fors uit

KLM Cityhopper wil haar vloot de komende vier jaar verder uitbreiden naar 51 vliegtuigen. Ook worden binnenkort meer bestemmingen toegevoegd. Dat zegt topman Boet Kreiken vandaag in Het Parool.

De maatschappij wil met groeiprogramma ’50/20/1′ over vier jaar vijftig vliegtuigen in vloot hebben, ‘plus eentje extra als reservetoestel’.

De maatschappij vervangt momenteel haar 19 verouderde Fokkers 70 door 17 efficiëntere Embraers 175+, naast de dertig grotere Embraers 190 die inmiddels rondvliegen. KLM heeft nog een optie op 15 Embraers bij de Braziliaanse bouwer van de vliegtuigen, waarbij de keuze van het exacte type nog kan worden gemaakt. Met een verdere groei van de vloot wil Cityhopper haar capaciteit, die door de vervanging van de Fokkers 70 iets terugloopt, weer opvoeren.

De groei is volgens Kreiken mogelijk doordat Cityhopper continue haar efficiëntie verbeterd. Zo is het aantal medewerkers sinds 2009 teruggelopen van 1500 naar 1270, terwijl de activiteiten in diezelfde periode fors zijn gegroeid.

Ook voert de maatschappij momenteel maatregelen door, waarmee de tijd dat haar vliegtuigen aan de grond staan, medio 2017 zal worden teruggebracht naar 30 minuten – alleen op Schiphol zal dat 35 minuten zijn. Daardoor ontstaat ruimte voor extra vluchten en frequenties. Een toestel van Cityhopper maakt nu tenminste acht vluchten per dag.

Dublin als 58ste lijndienst
Eind oktober voegt Cityhopper met Dublin haar 58ste lijndienst toe. Volgens Kreiken worden er binnenkort nog geen aantal andere nieuwe bestemmingen in Groot-Brittannië en het Europese vasteland toegevoegd. “We hebben een lijst met dertig tot veertig nieuwe bestemmingen die haalbaar zijn met onze toestellen,” zegt hij. “Aan ons om de omstandigheden te scheppen om die routes rendabel te starten.”

Cityhopper, dat vijftig jaar geleden werd opgericht als Nederlandse Luchtvaart Maatschappij (NLM) maakt dagelijks ruim 300 vluchten en is met 7,2 miljoen passagiers per jaar de tweede gebruiker van Schiphol. De maatschappij is daarbij, in tegenstelling tot de Europese activiteiten van moeder KLM, winstgevend.

Herman Stil
Door: | herman[at]zakenreis.nl
Herman Stil is economisch redacteur bij Het Parool. Hij levert regelmatig een bijdrage over luchtvaart en hospitality aan Zakenreis Magazine.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
8 november is de dag

8 november is de dag

18/10/2021

De Amerikaanse regering van president Biden heeft de dag bekendgemaakt dat de grenzen weer open zullen gaan voor iedereen die is gevaccineerd: over drie weken vanaf nu. En het lijkt…

Air Belgium breidt uit

Air Belgium breidt uit

14/10/2021

Air Belgium is donderdag begonnen vluchten uit te voeren naar Mauritius vanaf Brussels Airport, twee keer per week, met een nieuwe Airbus A330neo. Eerder nam de Belgische carrier Curaçao al…