KLM maakt zich grote zorgen over de long-haul vluchten die de Scandinavische prijsvechter Norwegian wil uitvoeren tussen Europa en de Verenigde Staten.
In ‘Wolkenridder Actueel’, een uitgave van KLM, zegt Camiel Eurlings, president-directeur van KLM: “In AEA-verband (red.: Association of European Airlines) heb ik in Brussel gesproken over hoe wij om moeten gaan met Norwegian Airlines die tussen Europa en de Verenigde Staten willen gaan vliegen, maar dan met een Ierse AOC (red.: Air Operator’s Certificate) en Thaise cabine crew. Als Europese luchtvaartmaatschappijen moeten wij ons verzetten tegen dergelijke constructies.”
Op 12 februari jl. hebben de Ierse luchtvaartautoriteiten een Air Operator’s Certificate toegekend aan Norwegian Air International (NAI) Limited met als standplaats Dublin. NAI is een dochteronderneming van Norwegian Air Shuttle.
De belangrijkste reden om als vestigingsplaats voor Dublin te kiezen, is de toegang tot toekomstige vervoersrechten van en naar de Europese Unie. Dit is belangrijk voor Norwegian, omdat haar thuisland Noorwegen geen lid is van de EU. De reden dat Norwegian voor Ierland heeft gekozen in plaats van een ander EU-land (zoals Zweden), heeft te maken met de financieringsmogelijkheden die Ierland biedt, stelt Norwegian. De maatschappij benadrukt dat het niets te maken heeft met het feit dat het in Ierland is toegestaan om gebruik te maken van Amerikaanse en Aziatische bemanningsleden. In Noorwegen mag dat niet, maar in veel andere EU-landen behalve Ierland wel.
Als EU-carrier profiteert Norwegian van het Open Skies-verdrag tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie, dat staat voor vrij vliegverkeer tussen de landen. Voordat dit van toepassing is, moeten de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten nog wel de aanvraag van Norwegian goedkeuren. Het feit dat de Ierse autoriteiten al een AOC hebben afgegeven, betekent dat Norwegian aan alle vereisten voldoet, aldus de Noorse prijsvechter.
Norwegian is de tweede grootste luchtvaartmaatschappij in Scandinavië (na SAS) en de derde grootste low-cost maatschappij in Europa (na Ryanair en easyJet). Norwegian heeft orders lopen voor meer dan 260 vliegtuigen en heeft de ambitie om haar routenetwerk snel uit te breiden.
Norwegian voert al vluchten uit vanaf Oslo, Kopenhagen en Stockholm naar New York, Bangkok en Fort Lauderdale. Daarnaast wil Norwegian ook vluchten uitvoeren naar Los Angeles, Oakland en Orlando, zowel vanaf Scandinavië als vanaf Londen Gatwick.
De transatlantische markt van en naar Londen is lucratief, maar wordt ook druk bevlogen. Norwegian is de eerste low-cost carrier die zich in het internettijdperk op deze markt begeeft. Eerder deden Laker Airways (in 1977 tot het faillissement in 1982) en People Express (in 1983 tot het bankroet vier jaar later) een poging om van long-haul low-cost vluchten van de VS naar Londen Gatwick een succes te maken.
Wat de capaciteit betreft, Norwegian heeft – zoals het een budgetmaatschappij betaamt – het hoogste aantal stoelen aan boord van alle huidige 787-maatschappijen: 291 stoelen, waarvan 32 in premium economy. De Dreamliners van concurrent British Airways hebben er 204 in een drieklassenconfiguratie, waarvan 154 in economy class en die van United Airlines 219 (113 in economy class).

