Home / Luchtvaart / KLM: acties dreigen om cao

KLM: acties dreigen om cao

KLM: acties dreigen om cao

Het overleg tussen de directie van KLM en alle vakbonden over nieuwe cao’s zit muurvast. KLM zegt een ‘verbeterd voorstel’ te hebben gedaan, waar de bonden niet op in willen gaan. In plaats daarvan is de actiebereidheid toegenomen.

Vorige maand stagneerde het overleg; de eisen van de acht bonden en die van KLM lagen te zeer uit elkaar. De directie deed daarna een naar eigen zeggen ‘verbeterd’ voorstel, waarover 26 augustus, buiten de cao-tafel om, overlegd zou worden. Maar de bonden hebben na bestudering van het nieuwe aanbod een ontmoeting met de onderhandelaars van KLM op voorhand afgeslagen.

Handreiking
KLM zegt vandaag ‘niets’ te snappen van de reactie van de vakbonden. ‘KLM heeft in de afgelopen weken meerdere malen aan de vakbonden toegezegd dat ze tegemoet wil komen aan de wens van de bonden: een nieuw en verbeterd voorstel op loon en looptijd,’ zegt het bedrijf in een verklaring.

“Ondanks de handreikingen en toezeggingen van KLM kiezen de vakbonden, in plaats van constructief overleg, voor het conflict en sturen ze aan op het voorbereiden van acties. Het lijkt erop dat bonden denken hiermee meer te bereiken, dan met een dialoog aan de overlegtafel.”

De bonden eisten eerder dit jaar forse loonsverhogingen, maar de KLM-directie zegt zich dit niet te kunnen permitteren ‘in het licht van de snel verslechterende resultaten.’ Na enkele goede jaren voor KLM, daalden dit jaar de cijfers. In H1 van 2019 zakte de operationele winst in van 388 miljoen naar 202 miljoen. KLM zegt dat de vooruitzichten niet wijzen op een spoedig herstel.

Petitie
Personeel van KLM begon vorige week, met steun van de bonden, een interne petitie, onder verwijzing naar een soortgelijk initiatief in maart van dit jaar, toen de CEO van Air France-KLM de topman Pieter Elbers van KLM aan de kant wilde schuiven. De werknemers van KLM kwamen massaal op voor hun president-directeur. Elbers kon uiteindelijk blijven, mede dankzij de steun van zijn personeel.

Met de aanhef ‘Geachte heer Elbers, beste Pieterricht het personeel zich in een tweede petitie  rechtstreeks tot hun hoogste Nederlandse baas. ‘Begin dit jaar toonden vele KLM’ers u hun blauwe hart. Nu doen wij een beroep op úw blauwe hart en leiderschap om het cao-overleg weer in beweging te krijgen.’

De opstellers maken ook een knipoog naar het aanstaande honderdjarige bestaan van KLM, op 7 oktober. Begin september ‘zitten de KLM’ers honderd dagen zonder nieuwe cao’ schrijven ze. Boven de petitie staat een blauw hart met de tekst ‘100 dagen zonder cao.’

In de oproep staat verder: ‘Alle bonden hebben unaniem aangegeven dat de bal nu bij KLM ligt. Na de twee recordjaren van KLM is het tijd voor waardering van het personeel dat verantwoordelijkheid heeft genomen in slechte tijden. Daarbij past een investering in het personeel met onder meer een boven de inflatie liggende structurele loonsverhoging en zeker geen besparingen.’

Het ‘verbeterde aanbod’ van KLM, dat is gedaan nadat de petitie werd opgesteld, zal het personeel vermoedelijk niet overtuigen. Hoeveel steun deze petitie tot nu toe heeft gekregen is nog niet bekend.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
IATA: omzetverlies 250 mld

IATA: omzetverlies 250 mld

25/03/2020

De luchtvaart koerst door de corona-pandemie af op een omzetverlies van 250 miljard dollar, zo verwacht IATA,. Twee weken geleden raamde de brancheorganisatie de inkomstenderving voor 2020 nog op 113…

Farnborough geannuleerd

Farnborough geannuleerd

24/03/2020

De Farnborough Airshow 2020 gaat niet door in verband met de corona-pandemie. De organisatie zegt ‘met grote spijt’ het evenement, gepland voor 20 tot 24 juli nabij Londen, te hebben…