
Terwijl de eerste Embraer E175 van KLM Cityhopper zondag op Schiphol arriveert, noemt CEO Boet Kreiken ‘zijn’ KLC tegenover Zakenreis “een pareltje in de blauwe fabriek.” De E175’s zullen alle Fokker 70’s in de KLC-vloot in 2018 hebben vervangen.
Cityhopper is een belangrijke spil in het netwerk van KLM, met veel zakenreizigers: meer dan zestig procent van de zeven miljoen passagiers in 2015 reisde zakelijk, zegt Kreiken. Het verkeer is zowel point-to-point als feederen voor het intercontinentale netwerk van Air France-KLM. En waar KLM moeite heeft om met haar eigen Europa-netwerk winst te maken, is dat bij KLC niet het geval. “Wij draaien uitstekend in het KLM-systeem,” aldus Boet Kreiken, “ook met een positief financieel resultaat.” Hoeveel winst KLC maakt wil de CEO niet kwijt – de cijfers zijn geconsolideerd in die van de KLM Group. “KLM heeft door vele maatregelen te nemen haar Europaresultaat ook drastisch verbeterd,” voegt Kreiken eraan toe.
Met de komst van de Embraer E175’s (KLM spreekt ook wel van de Embraer E175+, een nog zuiniger variant op de E175) is het afdanken van de Fokker 70’s in de vloot dichterbij gekomen. KLM Cityhopper heeft nu nog zestien Fokker F70’s, met tachtig stoelen per toestel. De Fokkers zullen geleidelijk verdwijnen bij KLC, tot medio 2018. Op dat moment moet KLC de bestelde zeventien E-175’s allemaal hebben ontvangen.
Weemoed over Fokker
Kreiken spreekt met weemoed over Fokker. KLC had voorheen ook de Fokker F100 in dienst; deze toestellen zijn inmiddels vervangen door de Embraer E190, dertig stuks. “Fokker bouwde ook hele goede vliegtuigen. Het is jammer dat ze niet meer worden gemaakt. In feite heeft Embraer de rol van Fokker overgenomen in de wereld. Als de Nederlandse fabrikant beter had opgelet, had de Fokker nog steeds bestaan.”
Kreiken is niettemin in zijn nopjes met de Embraer E190 en de E175 waaruit de vloot van KLC over enkele jaren zal bestaan. “Het zijn aantrekkelijke vliegtuigen, ze zijn veilig en in het gebruik zeer zuinig.” De techniek van de Embraer is zo geavanceerd dat de tijdrovende D-check, de grote onderhoudsbeurt die veel vliegtuigtypes in het verleden ondergingen, niet meer nodig is, legt Kreiken uit. “Bij de Embraer kun je volstaan met een C-check als groot onderhoud. Dat gebeurt hier op Schiphol, bij het Regional Jet Center van Martinair en kost veel minder tijd en geld.”
Door de hoge betrouwbaarheid van de Embraers ‘waagt’ KLC het ook om maar één toestel in reserve te houden. “We denken dat het gaat werken,” zegt Kreiken. Ook de omdraaitijd van de toestellen kan worden verkort. KLC werkt aan een plan om dit terug te brengen naar 35 minuten op Schiphol en 30 minuten op de andere luchthavens. Hoe korter het vliegtuig aan de grond staat, hoe vaker het kan vliegen (rotaties).

