Home / Luchtvaart / KQ dubt over SkyTeam

KQ dubt over SkyTeam

KQ dubt over SkyTeam

Kenya Airways (KQ) overweegt SkyTeam, waar ook KLM en Air France deel van uitmaken, te verlaten. CEO Sebastian Mikosz zegt te twijfelen over het huidige nut van de alliantie voor zijn carrier.

Volgens Mikosz zijn joint ventures, zoals KQ die met Air France en KLM heeft, van veel groter belang. Deelnemers binnen een alliantie zitten niet per definitie op één lijn, maar kunnen ook concurrenten zijn. In de jv ben je elkaars partners en deel je de opbrengsten, zo redeneert hij.

Kanttekening hierbij is dat Sebastian Mikosz, afkomstig uit Polen, van zijn hart geen moordkuil maakt. Vier jaar geleden was hij CEO van LOT Polish Airlines, dat lid is van Star Alliance. Hij liet zich destijds in soortgelijke bewoordingen uit over LOT, dat wellicht beter af zou zijn buiten de alliantie. LOT zit evenwel nog steeds in Star.

Allianties hebben het moeilijk
Feit is wel dat de drie luchtvaartallianties (oneworld is de derde) de afgelopen jaren moeite hadden om de boel bij elkaar te houden, terwijl van aanwas van nieuwe leden geen sprake was. Vooral in SkyTeam rommelt het. Eind 2018 stapte China Southern Airlines, een van de grootste maatschappijen ter wereld, uit deze alliantie.

Vertrek van Kenya Airways zal op het hoofdkantoor van SkyTeam in Amsterdam niet met gejuich worden ontvangen. KQ is het enige lid van de alliantie in Afrika. In Star zitten drie Afrikaanse carriers (EgyptAir, Ethiopian en South African), oneworld krijgt volgend jaar met Royal Air Maroc haar eerste lid op het continent.

Lidmaatschap van een alliantie kost geld, hoe groter de airline, des te hoger de bijdrage. En geld is een probleem bij KQ, dat Sebastian Mikosz in 2017 haalde om een reorganisatie door te voeren, na een lange periode van boekverlies. Mikosz zegt aardig op weg te zijn, maar hij is er nog niet. Als hij de afdracht aan SkyTeam kan houden om er andere nuttige dingen mee te doen, zal hij het niet laten.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Meer content bij GBT

Meer content bij GBT

23/04/2019

American Express Global Business Travel heeft zijn online programma uitgebreid waardoor bedrijven en zakenreizigers wereldwijd toegang hebben tot meer dan twee miljoen accommodaties. GBT maakt deze extra content beschikbaar via…

Ryanair verliest rechtszaak

Ryanair verliest rechtszaak

23/04/2019

Acht Nederlandse piloten hebben hun rechtszaak tegen Ryanair gewonnen en ontvangen in totaal ruim drie miljoen euro vergoeding. De kantonrechter in Oost-Brabant noemt de opstelling van de Ierse carrier ‘ernstig…

Uitstel A-pier op Schiphol

Uitstel A-pier op Schiphol

19/04/2019

De opening van de nieuwe ‘A-pier’ op Schiphol is met een jaar vertraagd en staat nu gepland voor december 2020. De luchthaven noemt uitgelopen werkzaamheden als reden voor het uitstel….