Home / Luchtvaart / Kenia zit Emirates dwars

Kenia zit Emirates dwars

Kenia zit Emirates dwars

Kenia heeft Emirates een derde vlucht per dag tussen Dubai en Nairobi geweigerd. De stap lijkt bedoeld om Kenya Airways, waarin de Keniase regering en KLM beide grote belangen hebben, te beschermen.

De Keniase autoriteiten hebben officieel geen reden opgegeven voor de stap. Emirates had onlangs de uitbreiding naar drie vluchten, per 1 juni, al bekendgemaakt, maar dat blijkt nu dus prematuur. De maatschappij uit Dubai geeft het nog niet op en zegt er bij de autoriteiten in Nairobi op aan te dringen de uitbreiding alsnog toe te staan.

De Keniase regering is met 29,8 procent de grootste aandeelhouder in Kenya Airways, gevolgd door KLM met een belang van 26,73 procent. De airline draait niet goed en maakt sinds 2013 verlies. Vorig jaar trad een hele kleine verbetering op, maar onder de streep stond nog steeds een negatief getal van omgerekend 230 miljoen euro. Op een omzet van net boven de miljard is dat een zeer groot verlies.

De bemoeienis van KLM met Kenya Airways gaat terug tot het midden van de jaren negentig. De twee airlines sloten in 1996 een joint venture betreffende vluchten tussen Nederland en Kenia. Achter de schermen praten de twee partners momenteel over een vernieuwing van de jv. In Kenia gaan stemmen op om de joint venture aan te passen omdat deze vooral in het voordeel van KLM zou werken.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
EasyJet schrapt 30 pct banen

EasyJet schrapt 30 pct banen

28/05/2020

Bij easyJet gaat de komende tijd dertig procent van de werkgelegenheid verloren als gevolg van corona, zo heeft de prijsvechter donderdag bekendgemaakt. De vloot wordt ingekrompen. De airline verwacht geen…