Home / Luchtvaart / Kan app reiswereld redden?

Kan app reiswereld redden?

Kan app reiswereld redden?

Er is een nieuwe app, CommonPass: een soort gezondheidspas die de wereldwijd gestagneerde luchtvaart en reisbranche weer op gang moeten brengen. Het is een initiatief van de non-profitorganisaties World Economic Forum en The Commons Project Foundation.

De app slaat volgens de bedenkers de gegevens van de reiziger, waaronder coronatesten “veilig” op en kan contactloos op luchthavens worden gedeeld met officials.

United Airlines heeft het systeem inmiddels op één vlucht uitgeprobeerd en is er enthousiast over. Het werkt als volgt: de reiziger komt aan op de airport en checkt in voor de vlucht (als dat thuis nog niet is gedaan). Daarna volgt zij/hij de bordjes naar de ‘testfaciliteit,’ waar de CommonPass met daarin de negatieve coronatest, wordt gescand. Daarna volgen de andere gebruikelijke procedures, zoals controle van handbagage en paspoorten.

Paul Meyer, de CEO van The Commons Project noemt de app “een concrete tool” die “de wereld weer met elkaar kan verbinden.”

Standaard
De reissector is sinds maart van dit jaar extreem hard getroffen door de corona-crisis. Het aantal mensen dat sindsdien met het vliegtuig reisde is met 75 procent of meer gedaald en herstel is nog niet in zicht. Wie nog wel kan en wil reizen moet overal een recente corona-test laten zien, die uiteraard negatief dient te zijn.

Groot probleem hierbij is dat er geen internationale standaard voor testen bestaat en dat de data tot nu toe niet digitaal konden worden gecheckt. CommonPass wil daar verandering in brengen. Gaat dat ook lukken? Wat de corona pandemie tot nu toe heeft geleerd is dat vrijwel elk land ter wereld zijn eigen regels hanteert en de neiging tot samenwerking niet al te groot is. Binnen de Europese Unie bijvoorbeeld is eenheid tot nu toe ver te zoeken geweest. Of staten dan nu wel een gezamenlijke app zullen accepteren is de vraag.

Een ander euvel rond de app is privacy. CommonPass zal vast omgeven zijn door veiligheidsprotocollen om de gebruiker te beschermen, maar toch is een zekere inbreuk op de privacy onvermijdelijk. The Commons Project gaat de komende tijd verdere proefvluchten met de app uitvoeren.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
IATA: Walsh vervangt Juniac

IATA: Walsh vervangt Juniac

23/11/2020

Alexandre de Juniac stapt per 31 maart 2021 op als directeur-generaal van IATA. Willie Walsh is zijn opvolger. De brancheorganisatie van airlines heeft dit maandagavond bekendgemaakt. Een reden voor het…

IATA: wacht niet op vaccins

IATA: wacht niet op vaccins

23/11/2020

Regeringen moeten niet wachten op vaccins tegen corona om het luchtverkeer weer op gang te brengen, maar hun testbeleid zo snel mogelijk optimaliseren. Dit was de belangrijkste boodschap van IATA…

Corona hindert treinpromotie

Corona hindert treinpromotie

22/11/2020

KLM, Schiphol en NS willen verder met hun promotie van de trein voor kortere afstanden, maar in een nieuwe ‘Actieagenda’ staat dat corona de plannen op losse schroeven kan zetten….

Testbewijs wordt verplicht

Testbewijs wordt verplicht

20/11/2020

Het kabinet wil medio december niet-EU-passagiers bij aankomst in Nederland verplichten een recente, negatieve coronatest te laten zien. Dit schrijft vicepremier De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer….