Home / Luchtvaart / Kabinet stemt toch in met ‘ontslag’ flexwerkers KLM

Kabinet stemt toch in met ‘ontslag’ flexwerkers KLM

Kabinet stemt toch in met ‘ontslag’ flexwerkers KLM

Het kabinet accepteert alsnog dat KLM de contracten van 1.500 tot 2.000 flexwerkers niet verlengt. Eerder deze week sprak minister Wouter Koolmees zich uit tegen het ontslag, maar na overleg met CEO Pieter Elbers van KLM zegt de bewindsman nu de insteek van de airline te begrijpen.

Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en zijn collega Wopke Hoekstra van Financiën (op de foto links) lieten zich donderdagavond door Elbers bijpraten. De CEO zet in op behoud van de ongeveer 30.000 vaste banen bij het bedrijf en wil daarom van de mensen met een tijdelijk contract af.

Koolmees erkende dat KLM ‘in een moeilijke situatie’ zit en toonde begrip voor Elbers’ standpunt. KLM is een van de vele bedrijven in Nederland die gebruik maken van de NOW, de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid. Inzet van de regering is hierbij om ook mensen met een tijdelijk contract een garantie op baanbehoud te geven, maar Koolmees zegt zich te realiseren dat dat voor KLM anders ligt.

Technisch gezien is er geen sprake van ontslag bij de groep van 1.500 tot 2.000 mensen omdat de desbetreffende werknemers zijn ingehuurd via andere werkgevers zoals uitzendbureaus. KLM houdt zich daarom aan de regels van de NOW, zo benadrukt Koolmees.

Bovendien realiseert het kabinet zich dat van alle sectoren in Nederland de luchtvaart een van de zwaarst getroffenen is. KLM vervoert nog maar tien procent van het aantal passagiers, in vergelijking met voorheen. En bij  deze passagiers gaat het voor het overgrote deel ook nog eens om repatriëringen; nieuwe boekingen zijn er bijna niet.

De vliegtuigen van KLM vertrekken dezer dagen leeg van Schiphol om passagiers naar huis te brengen. Naar verwachting zal de toch al gedecimeerde vervoersstroom in de loop van april verder krimpen, omdat de meeste repatriëringen dan achter de rug zijn.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Sunweb wint van Corendon

Sunweb wint van Corendon

03/08/2021

Het Gerechtshof Amsterdam heeft dinsdag in hoger beroep bepaald dat de Sunweb Group de overname van Corendon niet hoeft voort te zetten. In december 2020 won Sunweb al een rechtszaak…

Onrust bij Brussels Airlines 

Onrust bij Brussels Airlines 

03/08/2021

Bonden bij Brussels Airlines zijn in opstand gekomen tegen wat zij noemen ‘krankzinnige’ werkomstandigheden voor de cabine. Volgens de actievoerders grijpt eigenaar Lufthansa de pandemie aan om veranderingen door te…

BA in Q2: 7,6 pct van 2019

BA in Q2: 7,6 pct van 2019

02/08/2021

British Airways vervoerde in het tweede kwartaal een kleine 1 miljoen passagiers: 92,4 procent minder dan vóór corona; moederbedrijf IAG boekte opnieuw verlies. Verbetering is op komst nu de quarantaineplicht…

KLM: herstel zal hobbelig zijn

KLM: herstel zal hobbelig zijn

30/07/2021

KLM-topman Pieter Elbers ziet in een online gesprek met de pers, naar aanleiding van de cijfers uit het tweede kwartaal, ‘duidelijke tekenen van herstel.’ Maar hij manoeuvreert behoedzaam: “Als er…