Home / Luchtvaart / Kabinet: positie Elbers lastig

Kabinet: positie Elbers lastig

Kabinet: positie Elbers lastig

In Den Haag is vanmorgen ministerieel overleg gevoerd met Air France-KLM-topman Ben Smith. De positie van Pieter Elbers, de CEO van KLM van wie Smith af wil, is ‘ingewikkeld’ vindt het kabinet.

De ministers Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) en Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) ontvingen Smith op het ministerie van I en W. Na afloop hield Smith tegenover verslaggevers de kaken stijf op elkaar.

Hoekstra gaf wel een toelichting; hij sprak over ‘een goed en intensief gesprek.’ De bewindsman zei in het onderhoud het grote belang van KLM en Schiphol voor de Nederlandse economie te hebben benadrukt. ‘Het gaat om duizenden en duizenden banen. We willen daar ook op lange termijn waarborgen voor.’

Smith streeft naar een veel verdergaande operationele en financiële integratie binnen Air France-KLM dan tot nu toe het geval was, met onder meer een gezamenlijke kas. Pieter Elbers wil juist dat KLM relatief onafhankelijk blijft en verdedigt zijn standpunt door te wijzen op de goede resultaten van zijn airline de afgelopen jaren in vergelijking met die van Air France.

Minister Hoekstra zei vanmorgen het een ‘ingewikkelde figuur’ te vinden dat de positie van Elbers ter discussie staat, terwijl KLM er dankzij haar CEO zo goed voorstaat. Maar Hoekstra liet in het midden of erbij Smith op aan is gedrongen om Elbers in functie te laten.

Staatsbelang
Formeel heeft de Nederlandse regering daar ook niets over te zeggen, hoewel de staat een klein aandeel heeft in KLM: 5,92 procentpunt van de 51 procent aandelen die in Nederlandse handen zijn.

KLM is namelijk onderdeel van de Franse holding Air France-KLM die aan de beurs van Parijs staat genoteerd. De Raad van Commissarissen van de holding gaat over benoemingen. Naar verwachting zal volgende week, als de top van Air France-KLM in Parijs bijeen komt voor de jaarcijfers, meer duidelijk worden over de positie van Elbers.

Honderden personeelsleden verzamelden zich gisteren voor het hoofdkantoor in Amstelveen om een petitie met ruim 25.000 handtekeningen aan te bieden van KLM’ers die Pieter Elbers steunen – de airline telt 33.000 werknemers. De petitie werd in ontvangst genomen door de voorzitter van de raad van commissarissen van KLM, Hans Smits.

Elbers liet zich niet zien, maar heeft in een interne mail wel zijn waardering uitgesproken voor het initiatief. ‘Dank voor dit blauwe hart onder de riem’, schrijft hij. ‘Laten we samen doorgaan om de interne cohesie en samenwerking voort te zetten, binnen KLM en Air France-KLM.’

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Garuda schrapt Boeing MAX

Garuda schrapt Boeing MAX

22/03/2019

Garuda Indonesia schrapt een order voor 49 Boeing 737 MAX 8’s. De carrier heeft geen vertrouwen meer in het product, na twee crashes van MAX-vliegtuigen van andere airlines, waarbij recentelijk…

EasyJet zegt ciao Alitalia

EasyJet zegt ciao Alitalia

20/03/2019

EasyJet heeft zich deze week onverwachts teruggetrokken uit het consortium van drie partijen die bezig waren Alitalia over te nemen. De toekomst van de Italiaanse carrier is hiermee weer onzeker…