Home / Luchtvaart / Juniac wil luchtvaart in WTO

Juniac wil luchtvaart in WTO

Juniac wil luchtvaart in WTO

Topman Alexandre de Juniac van Air France-KLM wil de luchtvaart opnemen in de WTO, de wereldhandelsorganisatie om zo “oneerlijke concurrentie” tegen te gaan. Dit heeft hij gezegd bij de presentatie van de halfjaarcijfers in Parijs.

“We hebben internationale arbitrage nodig om de oneerlijke concurrentie en staatssubsidies aan te pakken”, aldus De Juniac. Hij wil dat de WTO en de wereldburgerluchtvaartorganisatie ICAO zich over de kwestie buigen – beide instellingen ressorteren onder de Verenigde Naties.

Air France-KLM vindt, evenals Lufthansa en enkele grote Amerikaanse carriers dat de drie Golf-carriers Emirates, Etihad en Qatar Airways sterk profiteren van staatssubsidies in hun landen. De drie Arabische maatschappijen ontkennen dit ten stelligste.

Maar De Juniac wil de kwestie nu voorleggen aan met name de WTO, die er wereldwijd op toeziet dat in bepaalde sectoren concurrentie plaatsheeft overeenkomstig het marktmechanisme. Luchtvaart valt nu niet onder de WTO. Is dit een haalbare kwestie? Hoogleraar luchtrecht Pablo Mendes de Leon van de Universiteit Leiden zegt in een reactie aan Zakenreis dat dit zeker mogelijk is, maar dat er veel tijd overheen zal gaan. “Het zal heel wat onderhandelingsronden vergen om dat erdoor te krijgen in de WTO. Volgens mij willen de Verenigde Staten het niet en ook andere landen zijn tegen, dus is het de vraag hoeveel staten er mee willen doen. Het zou minimaal vijf jaar duren voordat er een regeling zou zijn,” aldus Mendes de Leon.

Hij noemt het Franse voorstel niettemin “een interessante gedachte” die wel past in het raamwerk van de WTO. “Er zit een vrij stevige regeling betreffende staatssteun – en verbod daarop – bij de WTO, inclusief een mechanisme om dat te verbieden, met sancties et cetera. Ik denk dat dat de reden is dat Air France-KLM dit wil onderzoeken.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM koopt Jet Airways uit

KLM koopt Jet Airways uit

17/01/2020

Jet Airways wil haar activiteiten en bezittingen op Schiphol verkopen aan KLM. Het gaat onder meer om kantoorruimte, een Boeing 777-300ER en marketing van de failliete Indiase carrier. KLM aast…

APG bestaat vijftig jaar

APG bestaat vijftig jaar

16/01/2020

APG Air Agencies viert deze maand haar 50-jarig bestaan. APG is een mondiale organisatie van general sales agents voor airlines. Van de ongeveer duizend maatschappijen die er bestaan, zijn 170…

AA zet Boeing 787 in ex AMS

AA zet Boeing 787 in ex AMS

16/01/2020

American Airlines is begonnen met het inzetten van de Boeing 787-8 Dreamliner van Amsterdam naar de hub in Philadelphia (PHL). De introductie betekent een toename van de capaciteit met ruim…