Home / Luchtvaart / Julio Poch vrijgesproken

Julio Poch vrijgesproken

Julio Poch vrijgesproken

Julio Poch, de Nederlands-Argentijnse oud-piloot van Transavia, is vrijgesproken, na een massaproces in Buenos Aires, waarbij nog 53 mensen terecht stonden op verdenking van betrokkenheid bij ‘dodenvluchten’ in de jaren zeventig.

Poch zat sinds 2010 gevangen in Argentinië. De rechtbank heeft 29 anderen wel levenslange celstraf opgelegd. De aanklagers wilden ook de nu 65-jarige Poch voor de rest van zijn leven laten opsluiten, maar de rechters vonden de bewijzen onvoldoende. Het Argentijnse Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen de vrijspraak, maar de kans dat Poch binnenkort terug mag keren naar Nederland is groot.

Poch woonde sinds 1988 in Nederland, waar hij werkte als piloot voor Transavia. In 2009 werd hij in Spanje, vlak voordat hij met pensioen zou gaan, gearresteerd en uitgeleverd aan Argentinië, een jaar later. De reden voor zijn aanhouding was dat Poch tegenover collega’s bij Transavia zou hebben gezegd dat hij als marinevlieger bij de dodenvluchten betrokken was geweest. Naderhand zei hij verkeerd te zijn begrepen.

Het gaat om een donkere periode in de Argentijnse geschiedenis, tussen 1976 en 1983, toen er een rechtse dictatuur heerste onder generaal Videla, waarbij gedrogeerde politieke tegenstanders van grote hoogte levend in zee werden gegooid.

Poch en zijn Nederlandse advocaat Geert-Jan Knoops wezen er tijdens het jarenlange proces bij herhaling op dat de logboeken aantoonden dat Poch niet tijdens de dodenvluchten aanwezig was. De Argentijnse rechters achtten die bewijsvoering deze week geloofwaardig.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Record winstdeling KLM

Record winstdeling KLM

20/02/2018

KLM heeft vandaag het bedrag bekend gemaakt dat de 30.000 werknemers onder elkaar kunnen verdelen als aandeel in de winst. Het gaat om 170 miljoen euro, een record voor de…

Pizza aan de gate op Schiphol

Pizza aan de gate op Schiphol

20/02/2018

Passagiers die vóór het boarden op Schiphol nog eten of drinken willen bestellen kunnen dat vanaf nu doen bij HMSHost International. Maaltijdbezorger Deliveroo brengt het bij de gate. Het is…

Eurostar van start

Eurostar van start

20/02/2018

De eerste Eurostar vanuit Londen is vanmiddag gearriveerd op Amsterdam Centraal. Eurostar en partner NS spreken over ‘een inwijdingsreis’. In april gaat de trein regulier tijden, twee keer per dag….

Staking kost Transavia 5 mln

Staking kost Transavia 5 mln

20/02/2018

De kosten voor de pilotenstaking van gisteren kunnen voor Transavia oplopen tot vijf miljoen euro. Dit blijkt uit een berekening van claimbureau Aviclaim. Het aantal gedupeerde passagiers was 12.000. Zij…