Home / Luchtvaart / Jet Airways wil weer vliegen

Jet Airways wil weer vliegen

Jet Airways wil weer vliegen

Het in 2019 failliet gegane Jet Airways wil onder nieuwe eigenaars in 2022 alsnog weer gaan vliegen. De voormalige KLM-partner moet evenwel eerst nog veel hindernissen overwinnen.

Jalan Kalrock, het consortium dat mede achter een mogelijke terugkeer van Jet Airways zit, kwam maandag met een verklaring waarin stond dat ‘alle binnenlandse vluchten’ in het eerste kwartaal van 2022 zullen worden hervat, met een verbinding tussen New Delhi en Mumbai. Aan het einde van volgend jaar zouden daar internationale vluchten bij kunnen komen.

In een verklaring vanuit New Delhi houdt het consortium duidelijk enige slagen om de arm. Zo staat er dat aan het terugkrijgen van de AOC (Air Operator Certificate), de licentie die nodig is om te vliegen, ‘wordt gewerkt’ en dat er ‘nauwe samenwerking’ is op het gebied van slots en infrastructuur op de luchthaven. Met andere woorden: deze twee zaken zijn nog niet definitief geregeld.

Onregelmatigheden
De Punjab National Bank, een van de grootste kredietverleners van India, heeft deze maand een zaak aangespannen tegen Jet wegens ‘grote onregelmatigheden’ in de afhandeling van het faillissement. Zo zouden de curatoren de schuld die Jet naliet bewust te laag hebben gewaardeerd, zodat schuldeisers minder terugkrijgen. Volgende week begint hierover een rechtszaak die de Punjab-bank heeft aangespannen.

Onduidelijkheid is er ook over de vloot. Op papier lijkt Jet Airways van de ongeveer negentig vliegtuigen die het twee jaar geleden nog had er negen over te hebben: drie Boeing 737’s en zes Boeing 777’s. Maar mogelijk bestaan er nog schuldeisers die via gedwongen verkoop van vliegtuigen een deel van hun verloren geld terug willen krijgen.

Vorige week lukte dat met een Boeing 777-300ER van Jet die al twee jaar aan de ketting stond op Schiphol. De Amerikaanse IAG Aero Group (niet de International Airlines Group) tikte het toestel op de kop voor 9 miljoen dollar. Nieuw kost het toestel 320 miljoen dollar.

Rooskleurig
Jet Airways stond er vier jaar geleden goed voor. Op dat moment was het bedrijf een van de grootste airlines van India, met een martkaandeel oplopend tot 25 procent. Air France-KLM sloot eind 2017 een joint venture met Jet voor het vervoer tussen Europa en India, de toekomst voorde partners leek rooskleurig.

Amper een half jaar kwamen de eerste tekenen dat het toch niet zo goed ging met Jet Airways. De onpeilbare oprichter, Naresh Goyal, op dat moment voorzitter en medeaandeelhouder, bleek de zaken veel mooier te hebben voorgespiegeld dan ze in werkelijkheid waren. Air France en KLM waren er met open ogen ingetrapt.

Jet zakte daarna snel weg, begin 2019 kwam de operatie geheel stil te liggen, Naresh Goyal vertrok en het bedrijf ging richting faillissement, zonder echte liquidatie. De kern van Jet Airways bestaat daarom nog steeds Of er in de praktijk ook weer echt zal worden gevlogen, is een kwestie van afwachten.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Rotterdam Airport week dicht

Rotterdam Airport week dicht

29/11/2021

Rotterdam The Hague Airport is vanaf heden zeven dagen dicht wegens groot onderhoud van de taxibaan. Helikopters uitgezonderd moet al het vliegverkeer uitwijken naar luchthavens in de nabijheid. Een opknapbeurt…

Zaventem: vier nieuwe routes

Zaventem: vier nieuwe routes

28/11/2021

Vanaf Brussels Airport (Zaventem) zijn dit winterseizoen 130 bestemmingen beschikbaar, aangeboden door 52 luchtvaartmaatschappijen. Het gaat om een aangepast aanbod zegt de Belgische luchthaven, ‘waarbij uiteraard nog steeds rekening wordt…

Coronagolf op KLM-vluchten

Coronagolf op KLM-vluchten

27/11/2021

Op de twee KLM-vluchten die vrijdag uit Zuid-Afrika aankwamen, waren 61 passagiers besmet met corona, bijna tien procent van het totaal. Dit blijkt uit cijfers van de GGD. De positief…

APG: GSA Surinam Airways

APG: GSA Surinam Airways

23/11/2021

Surinam Airways heeft APG aangesteld als General Sales Agent (GSA) voor Europa, zo hebben de twee partijen dinsdag naar buiten gebracht. De luchtvaartmaatschappij van Suriname voert momenteel twee vluchten per…