Home / Luchtvaart / Jet Airways sluit tweede deal met Delta en Virgin

Jet Airways sluit tweede deal met Delta en Virgin

Jet Airways sluit tweede deal met Delta en Virgin

Jet Airways heeft een uitgebreide codeshare-overeenkomst afgesloten met Delta Air Lines en Virgin Atlantic voor vluchten tussen India en Noord-Amerika via Londen Heathrow. Om het intensieve samenwerkingsverband te bezegelen, is een tweede joint venture in de maak, naast die van Air France-KLM en Jet Airways.

De samenwerking met Delta Air Lines gaat op 2 november in. Passagiers van Jet Airways hebben vanaf dat moment de mogelijkheid vanaf Heathrow verder te vliegen naar negen bestemmingen in de Verenigde Staten: Atlanta, Boston, Detroit, Minneapolis, New York, Philadelphia, Portland, Salt Lake City en Seattle. Passagiers van Delta Air Lines en Virgin Atlantic (waar Delta een belang in heeft van 49 procent) kunnen op Londen Heathrow overstappen op vluchten van Jet Airways naar Mumbai en Delhi en van daaruit naar twintig andere bestemmingen in India. Alle vluchten worden onder gemeenschappelijke vluchtcode uitgevoerd.

Tweede joint venture
Het verbond tussen Jet Airways en Delta en Virgin is een aanvulling op de samenwerking die Jet Airways heeft met KLM en Air France op Schiphol en Parijs Charles de Gaulle (CDG). KLM, Air France en Jet Airways hebben onlangs een principeakkoord gesloten om een joint venture op te richten, die vanaf het zomerseizoen van 2017 zijn beslag moet krijgen.

Voor de doorvoer van passagiers via Schiphol en Parijs CDG naar Noord-Amerika is toestemming en samenwerking van Delta Air Lines nodig. Immers, Air France-KLM en Delta hebben een joint venture voor de transatlantische markt. Door deze samenwerking kunnen de passagiers van Jet Airways op Schiphol en Parijs CDG doorvliegen naar Noord-Amerika op vluchten van Air France, KLM én Delta.

Sinds Delta in 2013 een belang van 49 procent in Virgin Atlantic heeft genomen, valt Groot-Brittannië buiten de transtalantische joint venture van Air France-KLM en Delta. Delta heeft samen met Virgin Atlantic een aparte joint venture tussen Groot-Brittannië en Noord-Amerika.

Om de samenwerking met Jet Airways verder te optimaliseren, is nu ook een joint venture tussen Delta, Virgin en Jet Airways in de maak. Pieter Bootsma, Executive Vice President Commercial & Stratgey van Air France-KLM, is de architect van deze ingewikkelde constructie. Ingewikkeld, omdat iedere airline uiteraard de vruchten wil plukken van het verbond. Het is een uniek samenwerkingsverband, dat ervoor zorgt dat vijf airlines (Air France-KLM, Delta, Virgin en Jet Airways) passagiers kunnen vervoeren tussen Noord-Amerika, Continentaal Europa, Groot-Brittannië en India.

Op dit moment heeft Jet Airways nog een codeshare-overeenkomst met United Airlines en Air Canada voor vluchten via Londen. De samenwerking met United zal zomer 2017 worden beëindigd.

Impuls aan toerisme en handel
Delta senior vice president Europa, Midden-Oosten, Afrika en India Nat Pieper benadrukte dat de samenwerking met Jet Airways beantwoordt aan een sterke marktvraag. “Dagelijks reizen 11.000 mensen tussen India en Noord-Amerika. Ook het toerisme van en naar de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en India neemt toe. We geven onze klanten nu meer opties om hun vliegschema tussen Noord-Amerika en India samen te stellen,” aldus Pieper.

Virgin Atlantic heeft al een codeshare-overeenkomst met Jet Airways tussen Londen Hethrow en vijf Indiase steden via Delhi. Onder voorbehoud van goedkeuring door de luchtvaartautoriteiten, zullen daar in 2017 tien Amerikaanse steden die door Virgin worden aangevlogen aan worden toegevoegd.

Erik Varwijk, EVP Commercial van Virgin Atlantic: “We zijn blij met de uitbreiding van de codeshare met Jet Airways, die meer mogelijkheden zal bieden voor onze klanten in Noord-Amerika en India. Vanaf het voorjaar 2017 zullen we via Londen-Heathrow naadloze verbindingen bieden tussen vijf Indiase steden en tien bestemmingen in de VS. De verbindingen geven een impuls aan het toerisme en de handel en trekken meer klanten aan voor Virgin Atlantic.

In 2017 zijn Virgin en Jet Airways voornemens om hun codeshare verder uit te breiden met nog eens tien Virgin-vluchten van Heathrow naar Noord-Amerikaanse bestemmingen waaronder San Francisco en Washington DC.

Lenneke Bosman
Door: | lenneke[at]zakenreis.nl | volg mij via @ lenneke_ZR
Lenneke Bosman schrijft sinds 2008 over de luchtvaart- en reiswereld. Met een achtergrond in de marketing van historische luchtvaart heeft zij ook ervaring opgedaan in de meetings- & incentivesbranche.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
ZAKENREIS stopt in 2022

ZAKENREIS stopt in 2022

31/12/2021

In april 1999 schreef mijn vader Kees Hundepool (92), die in 1967 Zakenreis lanceerde, zijn laatste voorwoord. Een maand later ik mijn eerste. Nu, ruim 27 jaar nadat ik in…

TMC Special 2022 – Uniglobe

TMC Special 2022 – Uniglobe

31/12/2021

Terwijl de pandemie de wereld al bijna twee jaar in haar greep houdt, proberen travel management companies (TMC’s) een modus te vinden om zakenreizen te organiseren in ‘het nieuwe normaal’….

TMC Special 2022 – STI

TMC Special 2022 – STI

31/12/2021

Terwijl de pandemie de wereld al bijna twee jaar in haar greep houdt, proberen travel management companies (TMC’s) een modus te vinden om zakenreizen te organiseren in ‘het nieuwe normaal’….

TMC Special 2022 – CWT

TMC Special 2022 – CWT

31/12/2021

Terwijl de pandemie de wereld al bijna twee jaar in haar greep houdt, proberen travel management companies (TMC’s) een modus te vinden om zakenreizen te organiseren in ‘het nieuwe normaal’….