Home / Luchtvaart / Jet Airways belly-up?

Jet Airways belly-up?

Jet Airways belly-up?

Partijen in de reisbranche houden er rekening mee dat Jet Airways snel failliet kan gaan – een ‘belly-up’ van de Indiase airline zou in zicht zijn. Jet voert sinds vandaag geen enkele internationale vlucht meer uit.

KLM heeft sinds 2017 een joint venture heeft met Jet Airways op de verbindingen tussen India en Europa. KLM verzekert dat zij alle passagiers die onder code-share op een KLM-ticket met Jet Airways zouden vliegen, zoveel mogelijk zal accommoderen op de eigen vluchten van en naar India. Indien nodig zal KLM deze gedupeerde passagiers omboeken op andere carriers. Voor binnenlandse vluchten zal KLM eveneens voorzieningen treffen.

Jet Airways is medio vorig jaar in grote liquiditeitsproblemen geraakt, die almaar erger zijn geworden. Gaandeweg moest de carrier meer en meer vliegtuigen aan de grond houden, omdat zij geen geld meer heeft om de operatie te bekostigen.

Nadat het eerst alleen om binnenlandse vluchten ging, is nu ook de internationale operatie getroffen. Gisteren werd al een deel van de internationale vluchten van Jet werd geannuleerd, vandaag en morgen blijven alle toestellen die long-haul routes zouden uitvoeren buiten bedrijf.

Er is ook een regelgevende factor voor het opschorten van de long-haul: in de Indiase wet staat dat een airline alleen internationale vluchten mag uitvoeren indien er binnenlands minimaal twintig vliegtuigen in dienst zijn. De afgelopen dagen opereerde Jet nog slechts veertien vliegtuigen in totaal, uit haar vloot van 123 toestellen – niet voldoende voor het recht op internationaal vervoer dus.

Het is zeer de vraag of de vluchtuitvoering de komende dagen weer op gang komt. Dit zou ook het einde van Jet Airways kunnen betekenen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Uitstel A-pier op Schiphol

Uitstel A-pier op Schiphol

19/04/2019

De opening van de nieuwe ‘A-pier’ op Schiphol is met een jaar vertraagd en staat nu gepland voor december 2020. De luchthaven noemt uitgelopen werkzaamheden als reden voor het uitstel….

Albert Plesman landde in zee

Albert Plesman landde in zee

15/04/2019

KLM wordt in oktober honderd jaar oud. Zakenreis blikt in een aantal episodes alvast terug, samen met Ron Wunderink, op een eeuw luchtvaart in Nederland. Deel 1: Albert Plesman. Het…

KLM stopt jv naar Mauritius

KLM stopt jv naar Mauritius

15/04/2019

KLM en Air Mauritius schorten na twee jaar hun joint venture voor vluchten tussen Mauritius en Amsterdam met ingang van het komend winterseizoen op. De route, tweemaal per week gevlogen…