Home / Luchtvaart / Jet Airways belly-up?

Jet Airways belly-up?

Jet Airways belly-up?

Partijen in de reisbranche houden er rekening mee dat Jet Airways snel failliet kan gaan – een ‘belly-up’ van de Indiase airline zou in zicht zijn. Jet voert sinds vandaag geen enkele internationale vlucht meer uit.

KLM heeft sinds 2017 een joint venture heeft met Jet Airways op de verbindingen tussen India en Europa. KLM verzekert dat zij alle passagiers die onder code-share op een KLM-ticket met Jet Airways zouden vliegen, zoveel mogelijk zal accommoderen op de eigen vluchten van en naar India. Indien nodig zal KLM deze gedupeerde passagiers omboeken op andere carriers. Voor binnenlandse vluchten zal KLM eveneens voorzieningen treffen.

Jet Airways is medio vorig jaar in grote liquiditeitsproblemen geraakt, die almaar erger zijn geworden. Gaandeweg moest de carrier meer en meer vliegtuigen aan de grond houden, omdat zij geen geld meer heeft om de operatie te bekostigen.

Nadat het eerst alleen om binnenlandse vluchten ging, is nu ook de internationale operatie getroffen. Gisteren werd al een deel van de internationale vluchten van Jet werd geannuleerd, vandaag en morgen blijven alle toestellen die long-haul routes zouden uitvoeren buiten bedrijf.

Er is ook een regelgevende factor voor het opschorten van de long-haul: in de Indiase wet staat dat een airline alleen internationale vluchten mag uitvoeren indien er binnenlands minimaal twintig vliegtuigen in dienst zijn. De afgelopen dagen opereerde Jet nog slechts veertien vliegtuigen in totaal, uit haar vloot van 123 toestellen – niet voldoende voor het recht op internationaal vervoer dus.

Het is zeer de vraag of de vluchtuitvoering de komende dagen weer op gang komt. Dit zou ook het einde van Jet Airways kunnen betekenen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Mailbox Transavia gehackt

Mailbox Transavia gehackt

24/02/2020

De mailbox van Transavia is in 2015 gehackt, waardoor de gegevens van 80.000 passagiers in handen van vreemden zijn gekomen. De airline zegt maandag dat de hack pas kort geleden…

Corona doodsteek voor HNA

Corona doodsteek voor HNA

21/02/2020

De Chinese overheid is van plan de verlieslijdende HNA Group te nationaliseren. HNA, met een reeks airlines in portefeuille en belangen in hotels en banken, sukkelde de afgelopen jaren al….

Kleine groei BCD Travel

Kleine groei BCD Travel

20/02/2020

Zakenreisorganisatie BCD Travel is in 2019 licht gegroeid, met een omzetstijging van één procent naar 27,5 miljard dollar, waarvan 10,9 miljard uit de omzet van partners. BCD Travel is onderdeel…

Air France-KLM: winst daalt

Air France-KLM: winst daalt

20/02/2020

Air France-KLM heeft over 2019 aanzienlijk minder winst gemaakt dan een jaar eerder. Zowel bij Air France als KLM daalden de resultaten. Voor de groep kromp de operationele winst met…