Home / Luchtvaart / Jet Airways belly-up?

Jet Airways belly-up?

Jet Airways belly-up?

Partijen in de reisbranche houden er rekening mee dat Jet Airways snel failliet kan gaan – een ‘belly-up’ van de Indiase airline zou in zicht zijn. Jet voert sinds vandaag geen enkele internationale vlucht meer uit.

KLM heeft sinds 2017 een joint venture heeft met Jet Airways op de verbindingen tussen India en Europa. KLM verzekert dat zij alle passagiers die onder code-share op een KLM-ticket met Jet Airways zouden vliegen, zoveel mogelijk zal accommoderen op de eigen vluchten van en naar India. Indien nodig zal KLM deze gedupeerde passagiers omboeken op andere carriers. Voor binnenlandse vluchten zal KLM eveneens voorzieningen treffen.

Jet Airways is medio vorig jaar in grote liquiditeitsproblemen geraakt, die almaar erger zijn geworden. Gaandeweg moest de carrier meer en meer vliegtuigen aan de grond houden, omdat zij geen geld meer heeft om de operatie te bekostigen.

Nadat het eerst alleen om binnenlandse vluchten ging, is nu ook de internationale operatie getroffen. Gisteren werd al een deel van de internationale vluchten van Jet werd geannuleerd, vandaag en morgen blijven alle toestellen die long-haul routes zouden uitvoeren buiten bedrijf.

Er is ook een regelgevende factor voor het opschorten van de long-haul: in de Indiase wet staat dat een airline alleen internationale vluchten mag uitvoeren indien er binnenlands minimaal twintig vliegtuigen in dienst zijn. De afgelopen dagen opereerde Jet nog slechts veertien vliegtuigen in totaal, uit haar vloot van 123 toestellen – niet voldoende voor het recht op internationaal vervoer dus.

Het is zeer de vraag of de vluchtuitvoering de komende dagen weer op gang komt. Dit zou ook het einde van Jet Airways kunnen betekenen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
AMEX heft leeftijdsgrens op

AMEX heft leeftijdsgrens op

24/06/2019

Flying Blue American Express Gold Card heft de grens van 75 jaar op, waarboven de leden geen recht meer hadden op gratis verzekeringen. Zakenreis-columnist Tonny Eyk, die zich luid en…

KLM mijdt luchtruim Iran

KLM mijdt luchtruim Iran

21/06/2019

KLM vliegt vanaf vandaag voorlopig niet over het zuiden van Iran. Aanleiding is het neerschieten door Iran van een Amerikaanse drone. Ook andere airlines, waaronder Qantas, mijden de regio Iran…

Belang Delta in Korean Air

Belang Delta in Korean Air

20/06/2019

Delta Air Lines heeft een belang van 4,3 procent genomen in de Hanjin Group, het moederbedrijf van Korean Air. Delta wil de deelname binnenkort opvoeren naar tien procent, maar wacht…

Kabinet wil kerosine-accijns

Kabinet wil kerosine-accijns

20/06/2019

De Nederlandse regering wil in Europees verband accijns regelen op kerosine. Dit heeft staatssecretaris van Financiën, Menno Snel, bekendgemaakt in het kader van een tweedaagse internationale conferentie over het belasten…