Home / Luchtvaart / Jarige Elbers (50) overstelpt met felicitaties van personeel

Jarige Elbers (50) overstelpt met felicitaties van personeel

Jarige Elbers (50) overstelpt met felicitaties van personeel

KLM-topman Pieter Elbers is overstelpt met postzakken vol met kaartjes en online-berichten van zijn werknemers om hem te feliciteren met zijn 50ste verjaardag. Heel veel reden voor feest heeft de president-directeur niet: door corona bevindt KLM zich op een dieptepunt in haar 100-jarige bestaan. Behalve een vrijwillige vertrekregeling (VVR) worden ook gedwongen ontslagen niet uitgesloten.

Het initiatief om Elbers kaartjes te sturen ontstond vorige maand na een oproep van KLM’ers op Facebook. Hoewel KLM aan de vooravond staat om ingrijpende en impopulaire maatregelen te nemen als gevolg van de coronacrisis, is de steun van het KLM-personeel voor hun baas overweldigend.

Vorig jaar kwamen zij nog massaal op voor zijn herbenoeming, toen de Canadees Ben Smith als nieuwe CEO van Air France-KLM Elbers positie ter discussie stelde. Niet vanwege de resultaten van KLM, die consequent veel beter draait dan zustermaatschappij Air France, maar vanwege de relatief onafhankelijke koers van KLM die Elbers met macht en man bewaakt. Uiteindelijk werd Elbers contract toch voor vier jaar verlengd, mede dankzij druk van de Nederlandse overheid.

Van kroonprins tot crisisbaas
Elbers begon zijn carrière bij KLM in 1992 en gold als een van de vier kroonprinsen (samen met Bram Gräber, Erik Varwijk en Camiel Eurlings) om de toenmalige KLM-baas Peter Hartman op te volgen. Ondanks zijn gebrek aan ervaring mocht Eurlings op het bestuurderspluche plaatsnemen. Dat bleek een ongelukkige keuze. Elbers, die al werd gezien als de ‘schaduwdirecteur’ die de tent draaiende hield, werd hij in oktober 2014 alsnog aangesteld als CEO van KLM.

In oktober 2019, ter gelegenheid van de viering van het 100-jarig bestaan van KLM, blikte Elbers in een exclusief interview in Zakenreis terug op zijn vijf jaar als CEO. Hij gaf aan die eerste vijf jaar als ‘heel intensief’ te hebben ervaren.

Elbers: “Toen ik in oktober 2014 begon, was mijn missie om fit en gezond naar de 100 te gaan. We kwamen uit een moeilijke periode met de nasleep van de economische crisis die in najaar 2008 begon en de hoge brandstof­prijzen. Dat waren we goed door­gekomen, maar er moest weer wat gebeuren om echt vooruit te gaan. Als je nu het net ophaalt, denk ik dat we daar in grote mate in zijn geslaagd. Het dak is gerepareerd, het sijpelt niet meer aan alle kanten het huis binnen. Sterker nog, we zijn in staat geweest het allemaal een beetje mooier te maken. We hebben een vloot die aanzienlijk jonger is, we hebben het netwerk weten uit te bouwen, digitalisering, we hebben een hoge klantenwaardering en we zijn een van de populairste werkgevers in Nederland. Met de afbouw van de schuld en de investeringen, pensioenafspraken en investeringen is ook ons huishoudboekje weer veel beter op orde.”

Corona
Maar tijdens het eeuwfeest van KLM kon niemand vermoeden dat de wereld er een halfjaar later heel anders uit zou zien. Het coronavirus heeft meer impact op de wereldeconomie en dus de internationale luchtvaart dan de aanslagen op 11 september 2001 en de bankencrisis in 2008 samen.

Aan Elbers de taak om als twaalfde CEO in de KLM-geschiedenis de luchtvaartmaatschappij uit dit diepe dal te leiden. Een herstel dat jaren zal duren en gepaard zal gaan met grote offers. KLM zal alleen in afgeslankte vorm kunnen overleven. Momenteel voert KLM 15 procent van de geplande vluchten van vóór corona uit. Hoe vol de vliegtuigen zitten wil KLM niet zeggen.

Volgens onbevestigde berichten zou in de winterdienst nog steeds slechts 60 procent van het netwerk worden uitgevoerd en wel met 70 procent van het personeel. Dat scenario zou impliceren dat 30 procent van de banen op de tocht staan. Elbers heeft al aangegeven dat vrijwillige maar ook gedwongen ontslagen niet uitgesloten zijn. Zakelijk gezien dus voorlopig geen reden voor een feestje.

Foto: Natascha Libbert

 

 

 

Manuschka
Door: | manuschka[at]zakenreis.nl
Manuschka Hundepool is hoofdredacteur en uitgever van Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Enorme groei Zoom  in 2020

Enorme groei Zoom in 2020

01/12/2020

Zoom heeft de verwachte omzet voor boekjaar 2020/21 bijgesteld naar 2,5 miljard dollar, een verdubbeling van de raming uit maart. Het Amerikaanse videobedrijf profiteert in hoge mate van de coronacrisis…

Delta test coronavrije vlucht

Delta test coronavrije vlucht

26/11/2020

Delta Air Lines wil vanaf 19 december tussen Atlanta en Rome passagiers en bemanning testen vóór hun vlucht. Amerikanen die om essentiële redenen moeten reizen, hoeven dan na aankomst niet…

Nieuwe bestuursleden NATM

Nieuwe bestuursleden NATM

26/11/2020

De Nederlandse Associatie voor Travel Management (NATM) heeft woensdag, tijdens haar algemene ledenvergadering en vooruitlopend op de bestuurswisseling in april 2021, twee nieuwe bestuursleden gekozen. Om de continuïteit van het…