
CEO Jean-Marc Janaillac van Air France-KLM heeft donderdag op een persconferentie in Parijs gezegd dat zijn plan Trust Together ervoor moet zorgen dat er weer ‘vertrouwen en eenheid’ komt in de Frans-Nederlandse onderneming.
“Nadat ik vier maanden was aangetreden ben ik veel gaan luisteren, bij Air France en KLM om me een beeld te vormen van wat er omgaat in het bedrijf. Op basis daarvan realiseerde ik me dat er meer eenheid moet komen en meer vertrouwen in onszelf en elkaar,” aldus de topman.
Janaillac wil ‘vooruit denken’ op productiegebied. “Het is mijn overtuiging dat de status quo geen optie meer is. We moeten met zijn allen naar de toekomst kijken en willen dat Air France-KLM in het offensief gaat.”
Boost
Air France-KLM wil een nieuwe carrier in de markt zetten, onder de vlag van Air France, voor de long haul, onder de werknaam Boost. “Boost zal niet de naam van de airline worden,” zei Janaillac, “het zal iets zijn met Air France en nog wat.” De carrier zou tot 2020 een vloot van tien vliegtuigen moeten hebben; welke types kon Janaillac vandaag nog niet zeggen, behalve dat het vanaf 2019 om de Airbus A350 gaat die dan sowieso al in de vloot komt.
De nieuwe airline wordt geen prijsvechter en Janaillac legde uit waarom. “We hebben onderzocht waar we winst kunnen maken en dat zijn niet routes waar nu prijsvechters vliegen.” Air France maakt nu verlies op 30-35 procent van de langeafstandsroutes; KLM presteert veel beter: 10-15 procent van de long haul is verlieslijdend. Met ‘Boost’ wil Air France dat aantal routes met verlies terugbrengen.
Emirates is Air France-KLM in vlootomvang gepasseerd, constateerde Janaillac met spijt en Qatar zal dat ook doen als er niets gebeurt aan de Frans-Nederlandse kant. “We moeten ons snel aanpassen aan de veranderende markt om te kunnen blijven concurreren met carriers uit het Midden-Oosten en China.”
Lobby
Janaillac wil tegelijkertijd een nieuwe lobby in gang zetten in Brussel, gericht tegen de Golf-carriers en de prijsvechters, om ‘eerlijke concurrentie’ af te dwingen. De topman zei dat hij in hoogsteigen persoon aan de lobby zal meedoen.
Wat de Golf-carriers betreft verwees hij naar ‘een recent Amerikaans rapport’ over staatssteun. Het betreffende rapport van de drie grootste Amerikaanse carriers is al bijna twee jaar oud en wordt inmiddels door weinigen meer serieus genomen. En hoe Janaillac de Europese prijsvechters in de hoek wil zetten is niet duidelijk. Air France en KLM werken met Ryanair en easyJet samen in de brancheorganisatie Airlines 4 Europe (A4E).
Twee hubs
Het model met twee hubs voor Air France-KLM: Charles de Gaulle en Schiphol blijft in Trust Together onaangetast. Over het ‘overhevelen’ van vluchten van Nederland naar Parijs, waarover eerder geruchten gingen, sprak Janaillac in het geheel niet.
“Charles de Gaulle en Schiphol staan allebei centraal in onze strategie. Maar waar Schiphol de laatste jaren is gegroeid is ons aandeel op Charles de Gaulle iets geslonken. Met Boost willen we onze operatie op Charles de Gaulle ook weer laten groeien.”
Voor KLM verandert er in feite weinig met Trust Together. Sterker nog: Janaillac stelde KLM als voorbeeld in de groep en zei dat Air France moet proberen KLM te evenaren in termen van groei en concurrentiekracht.
Waar Janaillac wel op aanstuurt, wat KLM betreft, is een intensievere samenwerking met Transavia. “Point to point verkeer is belangrijk voor ons, met Transavia als speerpunt.” Welke vorm die samenwerking zou moeten krijgen is nog niet geheel duidelijk.

