Home / Luchtvaart / Janaillac: laptopban naar de VS zou een ramp zijn

Janaillac: laptopban naar de VS zou een ramp zijn

Janaillac: laptopban naar de VS zou een ramp zijn

Als de Amerikaanse regering zou besluiten het laptopverbod uit te breiden voor vluchten vanuit Europa naar de VS betekent dat ‘een ramp’ voor Europese carriers. Dit zei Jean-Marc Janaillac, de CEO van Air France-KLM, vandaag tijdens de IATA-top in Mexico.

“We hebben gezien welk effect de huidige ban heeft gehad op de carriers uit het Midden-Oosten. Europese maatschappijen hebben veel meer vluchten naar de VS. Voor Air France, KLM en andere airlines zou het daarom een ramp zijn,” aldus Janaillac, die voorafgaande aan de jaarvergadering van IATA in Cancún een persconferentie gaf.

Janaillac wees erop dat er de luchtvaart vaak in ‘broze omstandigheden’ moet opereren. ”We hebben de afgelopen jaren verscheidene aanslagen gezien in Parijs, Londen en elders. Maar we zien geen lange-termijneffecten op de luchtvaart door terrorisme.” Een eventuele uitbreiding van het Amerikaanse verbod op het meenemen van laptops, tablets en andere grote apparaten in de cabine levert daarentegen wél een groot probleem op, volgens Janaillac.

De situatie is sinds maart dat vanaf tien luchthavens in het Midden-Oosten, waaronder Dubai, Doha en Istanbul, geen laptops mee mogen in de cabine, alleen in het ruim, op vluchten naar de VS (de UK heeft deze ban gedeeltelijk overgenomen). De Amerikanen zeggen te vrezen dat terroristen explosieven in de apparaten kunnen verstoppen.

Janaillac onderstreepte dat de effecten op de luchtvaart in het Midden-Oosten sindsdien aanzienlijk zijn, met een lagere vraag naar stoelen en een daling van opbrengst en winst.

Enorme gevolgen
Air France, KLM en andere Europese carriers hebben een zeer grote operatie richting de VS. Mocht er een laptopverbod komen tussen Europa en de VS – de Amerikaanse regering overweegt dit nog steeds – dan zijn de gevolgen enorm, zei Janaillac. Om te beginnen omdat er veel vertraging zou optreden in het beladen en afhandelen van de vluchten. Verder vreest Janaillac een behoorlijke daling van de vraag.

Maar zover is het nog niet, mede dankzij de inspanningen van IATA, zei Janaillac. “IATA heeft haar taak heel goed uitgevoerd door op te komen voor de branche. Ze heeft de regeringen van de VS en Europese landen gevraagd samen tot een werkzame oplossing te komen.” Janaillac zei vooralsnog ‘goede hoop’ te hebben dat het laptopverbod aan Europese vluchten voorbij zal gaan.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Vijftig A350’s voor Emirates 

Vijftig A350’s voor Emirates 

19/11/2019

Emirates heeft haar totale order bij Airbus voor widebodies verlaagd naar vijftig, allemaal A350’s. De eerdere bestelling bestond uit zeventig toestellen: dertig A350’s en veertig A330neo’s. Hierdoor is de waarde…

EasyJet is nu klimaatneutraal

EasyJet is nu klimaatneutraal

19/11/2019

EasyJet compenseert voortaan namens al haar klanten de uitstoot van CO2. ‘En dit is nog maar het begin,’ zegt Andrea Caulfield-Smith van de airline tegen Zakenreis tijdens de GBTA-conferentie in…

Londen-Sydney in 19 uur en 19 minuten

Londen-Sydney in 19 uur en 19 minuten

17/11/2019

Van Londen naar Sydney in één keer. Volgens de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas wordt dat over drie jaar werkelijkheid, als tenminste een proefvlucht half november de economische en fysieke haalbaarheid aantoont….

City Connection van NH 

City Connection van NH 

14/11/2019

De NH Hotel Group heeft een nieuw product gelanceerd: City Connection. Gasten kunnen zo gebruik maken van diensten van alle hotels van de keten in de stad van verblijf. Voor…

KLM past order Embraer aan

KLM past order Embraer aan

14/11/2019

KLM heeft de eerdere bestelling van 35 Embraer-toestellen, bestemd voor KLM Cityhopper, aangepast. Er is nu sprake van 21 ‘firm orders’, zes meer dan aanvankelijk. De andere 14 zijn opties….