Home / Luchtvaart / Janaillac: laptopban naar de VS zou een ramp zijn

Janaillac: laptopban naar de VS zou een ramp zijn

Janaillac: laptopban naar de VS zou een ramp zijn

Als de Amerikaanse regering zou besluiten het laptopverbod uit te breiden voor vluchten vanuit Europa naar de VS betekent dat ‘een ramp’ voor Europese carriers. Dit zei Jean-Marc Janaillac, de CEO van Air France-KLM, vandaag tijdens de IATA-top in Mexico.

“We hebben gezien welk effect de huidige ban heeft gehad op de carriers uit het Midden-Oosten. Europese maatschappijen hebben veel meer vluchten naar de VS. Voor Air France, KLM en andere airlines zou het daarom een ramp zijn,” aldus Janaillac, die voorafgaande aan de jaarvergadering van IATA in Cancún een persconferentie gaf.

Janaillac wees erop dat er de luchtvaart vaak in ‘broze omstandigheden’ moet opereren. ”We hebben de afgelopen jaren verscheidene aanslagen gezien in Parijs, Londen en elders. Maar we zien geen lange-termijneffecten op de luchtvaart door terrorisme.” Een eventuele uitbreiding van het Amerikaanse verbod op het meenemen van laptops, tablets en andere grote apparaten in de cabine levert daarentegen wél een groot probleem op, volgens Janaillac.

De situatie is sinds maart dat vanaf tien luchthavens in het Midden-Oosten, waaronder Dubai, Doha en Istanbul, geen laptops mee mogen in de cabine, alleen in het ruim, op vluchten naar de VS (de UK heeft deze ban gedeeltelijk overgenomen). De Amerikanen zeggen te vrezen dat terroristen explosieven in de apparaten kunnen verstoppen.

Janaillac onderstreepte dat de effecten op de luchtvaart in het Midden-Oosten sindsdien aanzienlijk zijn, met een lagere vraag naar stoelen en een daling van opbrengst en winst.

Enorme gevolgen
Air France, KLM en andere Europese carriers hebben een zeer grote operatie richting de VS. Mocht er een laptopverbod komen tussen Europa en de VS – de Amerikaanse regering overweegt dit nog steeds – dan zijn de gevolgen enorm, zei Janaillac. Om te beginnen omdat er veel vertraging zou optreden in het beladen en afhandelen van de vluchten. Verder vreest Janaillac een behoorlijke daling van de vraag.

Maar zover is het nog niet, mede dankzij de inspanningen van IATA, zei Janaillac. “IATA heeft haar taak heel goed uitgevoerd door op te komen voor de branche. Ze heeft de regeringen van de VS en Europese landen gevraagd samen tot een werkzame oplossing te komen.” Janaillac zei vooralsnog ‘goede hoop’ te hebben dat het laptopverbod aan Europese vluchten voorbij zal gaan.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Peter Bellew naar easyJet

Peter Bellew naar easyJet

19/07/2019

Peter Bellew verruilt zijn positie van Chief Operating Officer bij Ryanair voor dezelfde functie bij easyJet. Dit heeft de Britse prijsvechter bekendgemaakt, samen met ‘robuuste’ resultaten over het derde kwartaal….

Transavia in zee met Bit

Transavia in zee met Bit

19/07/2019

Transavia is samenwerking aangegaan met Bit, een onderzoeksorganisatie in Amsterdam, gericht op technische innovaties die de luchtvaart zouden kunnen verduurzamen. De dochtermaatschappij van KLM zegt in een verklaring dat Bit,…