Home / Luchtvaart / Janaillac: grootste crisis ooit bij Air France-KLM

Janaillac: grootste crisis ooit bij Air France-KLM

Janaillac: grootste crisis ooit bij Air France-KLM

Jean-Marc Janaillac heeft vanmiddag afscheid genomen als CEO van Air France-KLM met een toespraak op de aandeelhoudersvergadering in Parijs. In zijn eigen woorden laat hij de onderneming achter ‘in een van de grootste crises ooit.’

Janaillac koos er begin deze maand zelf voor om op te stappen nadat hij een interne stemming bij Air France over zijn plan voor een geleidelijke salarisverhoging verloor. De meerderheid van de werknemers bleek achter de eigen bonden te staan, die vijf procent loonsverhoging dit jaar willen.

Sinds eind februari staakte het personeel bij Air France, uit alle geledingen, met tussenperiodes op in totaal vijftien dagen, om hun eisen kracht bij te zetten.

Cohesie
Janaillac drukte de werknemers van Air France vandaag op het hart de rijen te sluiten en te streven naar ‘nieuwe cohesie.’ De huidige situatie is ‘een van de grootste crises ooit’ bij de Franse partner van KLM, zei de aftredende topman en daarmee een groot probleem voor de hele Frans-Nederlandse holding.

‘Stakingen, ruzie en twijfel ondermijnt het vertrouwen in de onderneming. Een nieuwe leiding moet het nu overnemen en iedereen moet verantwoordelijkheid nemen. We hebben geen tijd te verliezen,’ aldus Janaillac.

Hij benadrukte dat de marktomstandigheden in de luchtvaart momenteel zeer gunstig zijn, met een jaarlijkse groei van vijf tot zes procent en een almaar groeiende vraag naar stoelen. Air France-KLM moet oppassen de slag niet te missen, zei hij.

Janaillac vergeleek de resultaten van Air France-KLM uit 2017 met die van Lufthansa en de International Airlines Group (IAG) en kwam tot de conclusie dat de twee concurrenten er veel beter voorstaan. De kosten van de stakingen bij Air France, nu geschat op 400 miljoen euro, komen daar nog eens overheen.

CDC
Janaillac heeft vandaag Air France-KLM verlaten; onduidelijk is of de 65-jarige Fransman elders nog aan de slag wil.

Het dagelijks bestuur van Air France-KLM is sinds heden in handen van het driekoppige zogeheten Comité de Direction Collégiale (CDC). De huidige CFO van de holding, Frédéric Gagey is hierin de CEO, terwijl de CEO’s van KLM en Air France, Pieter Elbers en Franck Terner, onder Gagey dienen als plaatsvervangend CEO’s van de groep.

Besluiten zullen ‘collectief’ door de drie worden genomen, zegt Air France-KLM. De nu gekozen structuur zal ‘voor de kortst mogelijke tijd’ van kracht zijn, zegt de onderneming, ‘om de opvolging van Jean-Marc Janaillac effectief te regelen.’

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Zorgen IATA om Brexit

Zorgen IATA om Brexit

16/01/2019

IATA maakt zich grote zorgen over Brexit, na de afwijzing van de UK-EU deal door het Britse parlement. Met nog twee maanden te gaan weten airlines volgens topman Alexandre de…

Ticket blunders bij Cathay

Ticket blunders bij Cathay

14/01/2019

Cathay Pacific heeft voor de tweede keer in korte tijd tickets in First Class per ongeluk verkocht voor een economy tarief. Afgelopen weekeinde bood Cathay stoelen aan tussen Lissabon en…

Samenwerking BZ en ANVR

Samenwerking BZ en ANVR

14/01/2019

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de ANVR gaan intensiever samenwerken om de assistentie aan Nederlandse reizigers te verbeteren. Dit heeft Stef Blok, de verantwoordelijke minister, vandaag bekendgemaakt. Voortaan komen…