Home / Luchtvaart / Janaillac dreigt met vertrek

Janaillac dreigt met vertrek

Janaillac dreigt met vertrek

CEO Jean-Marc Janaillac van Air France-KLM laat in een referendum het personeel een uitspraak doen over zijn plan voor een langzame loonsverhoging. Als een meerderheid tegen is, stapt hij op.

Janaillac reageert hiermee op aanhoudende stakingen bij Air France, waar de bonden een directe loonsverhoging van ruim vijf procent eisen voor alle personeelsleden. De directie van Air France is bereid de salarissen over een periode van vier jaar te verhogen, met zeven procent. De Franse vakbonden hebben dit bod afgewezen. Air France zegt dat de negen stakingen in het bedrijf sinds eind februari 220 miljoen euro hebben gekost. De bonden dreigen met nieuwe stakingen.

Bij partner KLM speelt het loonconflict nog niet, maar ook in de Nederlandse poot van het concern heerst onrust op de werkvloer over de salariëring.

Ondergang
Een van de argumenten van de directie van Air France en van Air France-KLM tegen een te snelle en grote loonstijging is dat het bedrijf dit niet kan dragen en daardoor ten onder kan gaan.

Janaillac denkt bovendien dat de notoir radicale vakbonden in Frankrijk een eigen agenda hebben, die niet noodzakelijkerwijze dezelfde is als die van de werknemers.

Hij wil daarom dat alle personeelsleden zich uitspreken over de huidige situatie. Het gaat om een elektronische stemming die begint op 26 april en loopt tot begin mei.  ‘Air France moet uit deze impasse komen. Ik kan de ramp die zich nu aan het ontvouwen is niet accepteren, zeker niet nu het overgrote deel van onze medewerkers niet aan de stakingen meedoet,’ zei Janaillac vandaag in een verklaring.

De topman, die in 2016 aantrad, legt zijn eigen gewicht in schaal. ‘Ik ben persoonlijk aansprakelijk voor de consequenties van de stemming,’ zegt hij. Met andere woorden: als een meerderheid van de werknemers zich tegen zijn plannen uitspreekt, stapt hij op.

Hoewel in de verklaring niet wordt gerefereerd aan KLM en Janaillac de CEO van het gecombineerde bedrijf Air France-KLM is, lijkt de stemming alleen betrekking te hebben op de Franse poot. KLM voert zelf de onderhandelingen met haar personeel over de arbeidsvoorwaarden, volgens Nederlandse regels en wetten.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Zorgen IATA om Brexit

Zorgen IATA om Brexit

16/01/2019

IATA maakt zich grote zorgen over Brexit, na de afwijzing van de UK-EU deal door het Britse parlement. Met nog twee maanden te gaan weten airlines volgens topman Alexandre de…

Ticket blunders bij Cathay

Ticket blunders bij Cathay

14/01/2019

Cathay Pacific heeft voor de tweede keer in korte tijd tickets in First Class per ongeluk verkocht voor een economy tarief. Afgelopen weekeinde bood Cathay stoelen aan tussen Lissabon en…

Samenwerking BZ en ANVR

Samenwerking BZ en ANVR

14/01/2019

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de ANVR gaan intensiever samenwerken om de assistentie aan Nederlandse reizigers te verbeteren. Dit heeft Stef Blok, de verantwoordelijke minister, vandaag bekendgemaakt. Voortaan komen…