Home / Luchtvaart / Jaarverlies easyJet €1,2 mld

Jaarverlies easyJet €1,2 mld

Jaarverlies easyJet €1,2 mld

EasyJet heeft dinsdag de jaarcijfers 2019/20 gepubliceerd waar vorige maand al op vooruit was gelopen. De prijsvechter bevestigt het zware nettoverlies: omgerekend 1,2 miljard euro. Door corona halveerde het aantal vervoerde passagiers.

EasyJet kent een gebroken boekjaar dat loopt van 1 oktober tot en met 30 september. Juist in 2019/20 ligt er een precieze cesuur tussen de twee jaarhelften: terwijl H1 (oktober, november, december 2019 en januari, februari, maart 2020) nog heel goed was voor de Britse vervoerder, sloeg corona vanaf april hard toe. Voor het hele boekjaar was de terugloop in aantallen passagiers 50 procent was, in H2 (april tot en met september) ging dit met 70 procent naar beneden.

In financiële getallen leidde de krimp tot een nettoverlies van 1,079 miljard pond  (1,2 miljard euro). In het vorige boekjaar maakte easyJet een winst van 349 miljoen pond. Voor de eerste helft van 2020/21 verwacht easyJet op 20 procent van de capaciteit te zullen vliegen.

Toch toont topman Johan Lundgren zich in een verklaring optimistisch en wijst op de sterke kaspositie van het bedrijf, dat geen staatssteun heeft aangevraagd in de UK. “We hebben krachtig en vastberaden gereageerd, verliezen geminimaliseerd, cash burn verminderd en het grootste kostenreductie- en herstructureringsprogramma van ons bestaan gelanceerd, alles terwijl we meer dan 3,1 miljard pond aan liquiditeit hebben opgehaald,” aldus Lundgren.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
IATA: Walsh vervangt Juniac

IATA: Walsh vervangt Juniac

23/11/2020

Alexandre de Juniac stapt per 31 maart 2021 op als directeur-generaal van IATA. Willie Walsh is zijn opvolger. De brancheorganisatie van airlines heeft dit maandagavond bekendgemaakt. Een reden voor het…

IATA: wacht niet op vaccins

IATA: wacht niet op vaccins

23/11/2020

Regeringen moeten niet wachten op vaccins tegen corona om het luchtverkeer weer op gang te brengen, maar hun testbeleid zo snel mogelijk optimaliseren. Dit was de belangrijkste boodschap van IATA…

Corona hindert treinpromotie

Corona hindert treinpromotie

22/11/2020

KLM, Schiphol en NS willen verder met hun promotie van de trein voor kortere afstanden, maar in een nieuwe ‘Actieagenda’ staat dat corona de plannen op losse schroeven kan zetten….

Testbewijs wordt verplicht

Testbewijs wordt verplicht

20/11/2020

Het kabinet wil medio december niet-EU-passagiers bij aankomst in Nederland verplichten een recente, negatieve coronatest te laten zien. Dit schrijft vicepremier De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer….