Home / Luchtvaart / ITA sluit aan bij SkyTeam

ITA sluit aan bij SkyTeam

ITA sluit aan bij SkyTeam

Italia Trasporto Aereo (ITA) heeft afgelopen week Alitalia opgevolgd als lid van SkyTeam, de alliantie waar ook KLM en Air France deel van uitmaken.

ITA Airways nam op 15 oktober de vluchten van het failliete Alitalia over. In feite is het een doorstart van de oude maatschappij in sterk afgeslankte vorm. Alitalia sloot zich in 2001 aan bij SkyTeam, drie jaar vóór KLM die stap zette.

Italië is een grote en sterke luchtvaartmarkt en het ligt voor de hand dat SkyTeam hier toegang wilde blijven hebben. Toch was het niet meteen duidelijk of ITA zich zou aansluiten bij deze alliantie, de ‘nieuwe’ airline had ook de overstap kunnen maken naar een van de twee concurrerende samenwerkingsverbanden (Oneworld, Star Alliance) of zonder partners verder te gaan.

Natuurlijk
Voor Alfredo Altavilla, de uitvoerend voorzitter van ITA, was deelname aan SkyTeam evenwel een ‘natuurlijke stap,’ zo zei hij afgelopen week. “Hierdoor kunnen we een wereldwijd netwerk blijven bieden aan klanten van en naar Italië. We kijken uit naar nauwe samenwerking met onze SkyTeam-partners om de start van ons bedrijf als Italiaanse flag carrier te ondersteunen.”

Hoe het met ITA gaat na twee weken is nog niet duidelijk. De carrier profiteert, zoals de hele luchtvaartbranche, momenteel van het herstel van de vraag naar vliegreizen. Aan de andere kant zit ITA Airways voor een deel met het verleden van Alitalia opgescheept, zoals personeel en vloot. De vraag is of het nieuwe leiderschap wel slaagt in waar zijn voorgangers steeds faalden: van Alitalia/ITA een winstgevende onderneming maken.

De grote concurrenten op de Italiaanse markt zijn easyJet, Ryanair en Lufthansa, die op alle mogelijke manieren zullen proberen het leven van ITA zuur te maken.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Coronagolf op KLM-vluchten

Coronagolf op KLM-vluchten

27/11/2021

Op de twee KLM-vluchten die vrijdag uit Zuid-Afrika aankwamen, waren volgens de GGD ten minste 15 mensen besmet met corona, een aantal dat kan oplopen naar 85, omdat nog niet…

APG: GSA Surinam Airways

APG: GSA Surinam Airways

23/11/2021

Surinam Airways heeft APG aangesteld als General Sales Agent (GSA) voor Europa, zo hebben de twee partijen dinsdag naar buiten gebracht. De luchtvaartmaatschappij van Suriname voert momenteel twee vluchten per…

Herstel zakenreizen in 2025

Herstel zakenreizen in 2025

23/11/2021

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft onderzoek gedaan naar zakenreizen in Nederland en verwacht op basis daarvan pas in 2025 een terugkeer tot het niveau van 2019. Het KiM, onderdeel…

Schiphol weer licht omhoog

Schiphol weer licht omhoog

22/11/2021

Vorige maand reisden 3,7 miljoen passagiers via Schiphol, zo blijkt uit cijfers van de luchthaven. Dit is een stijging ten opzichte van de 3,4 miljoen reizigers in september, maar nog…