Home / Luchtvaart / Iran schoot Boeing 737 neer

Iran schoot Boeing 737 neer

Iran schoot Boeing 737 neer

De crash van de Oekraïense Boeing 737-800, woensdag bij Teheran, is veroorzaakt door Iraanse raketten. Dit heeft de Canadese premier Justin Trudeau donderdag gezegd. Alle 176 inzittenden, onder wie 63 Canadezen, kwamen om het leven. Trudeau (foto links) baseert zich op data van inlichtingendiensten, waaronder satellietgegevens.

In de nacht van dinsdag op woensdag vuurde Iran eerst raketten af op Amerikaanse doelen in Irak, als vergelding voor het ombrengen van een Iraanse generaal, op 3 januari door de Amerikanen. Later die nacht stortte de Boeing van Ukraine International Airlines neer, vlak na vertrek vanaf de luchthaven van Teheran. Het ging om een nieuw, zeer goed onderhouden vliegtuig.

Iran gaf meteen na de crash een verklaring uit dat het vliegtuig ‘technische problemen’ had gehad. Dat er even daarvoor ook raketten waren afgevuurd, had er niets mee te maken, aldus de autoriteiten. Aan boord waren behalve de 63 Canadezen (van wie velen met Iraanse roots), ook 82 Iraniërs, tien Zweden, vier Afghanen, drie Duitsers en drie Britten. De bemanning bestond uit elf leden, allen met de Oekraïense nationaliteit.

Geen noodsignaal
Maar het feit dat de bemanning van Ukraine International geen enkel noodsignaal had afgegeven wees er op dat hen zeer plotseling iets was overkomen. Een van de eerste dingen die piloten namelijk bij een noodsituatie doen is de verkeersleiding aan de grond hiervan op de hoogte stellen. Kennelijk was dit vanuit de cockpit niet meer mogelijk.

Voor Canada staat nu vast dat Iran het vliegtuig uit de lucht heeft geschoten. Ook Amerikaanse regeringsbronnen delen die mening. Algemeen wordt ervan uitgegaan dat het niet om een doelbewuste daad ging, maar dat de raketten per ongeluk zijn afgevuurd. Op satellietbeelden is te zien dat vlak na het vertrek van het vliegtuig twee raketten worden afgevuurd, die even later de Boeing raken.

De zwarte dozen van het toestel zijn gevonden. In de internationale luchtvaart is het gebruikelijk dat de lokale autoriteiten het onderzoek van een crash leiden, met hulp van onder meer de fabrikant van het toestel. Iran en de VS onderhouden evenwel al veertig jaar geen diplomatieke betrekkingen. Teheran wil daarom vooralsnog geen personeel van Boeing toelaten.

Oekraïne heeft wel toestemming gekregen om in Iran een eigen onderzoek uit te voeren.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Air France vermijdt Wuhan

Air France vermijdt Wuhan

23/01/2020

Air France heeft de vluchtuitvoering naar Wuhan opgeschort wegens de uitbraak van het coronavirus in deze Chinese stad. De Franse partner van KLM is de enige Europese carrier die een…

Tempo: nieuw merk bij Hilton

Tempo: nieuw merk bij Hilton

22/01/2020

Hilton heeft een nieuw merk in de markt gezet onder de naam Tempo. De Amerikaanse keten heeft er niet bij gezegd waar en wanneer het eerste Tempo-hotel open gaat. Hilton…