Home / Luchtvaart / Iran koopt Airbus A380’s

Iran koopt Airbus A380’s

Iran koopt Airbus A380’s

De Iraanse luchtvaart waant zich door de recente opheffing van Westerse sancties in een snoepwinkel en heeft na een order voor 114 Airbussen nu nog eens acht Airbus A380’s besteld. De superjumbo’s zijn in 2019 beschikbaar voor Iran.

Verder is er sprake van een bestelling voor zestien A350’s. De eerdere order bij Airbus betrof een combinatie van nieuwe en tweedehands vliegtuigen uit de ‘families’ van de A320 en A340. De totale waarde van de bestellingen bij Airbus bedraagt rond de 20 miljar dollar.

De Iraanse regering wil op termijn nog meer vliegtuigen. Ook met Boeing is contact over Boeing 737’s en Boeing 777’s. Voor regionale toestellen is inmiddels gesproken met het Japanse Mitsubishi over de MRJ en met het Canadese Bombardier over de CSeries.

Iran is met bijna tachtig miljoen inwoners een grote luchtvaartmarkt, die jarenlang grotendeels heeft stilgelegen. Tien jaar lang was de handel tussen Europa en Iran ernstig verstoord door het nucleaire programma van de islamitische republiek, dat leidde tot een economische boycot. Maar na lange onderhandelingen stemde Teheran in 2015 definitief in met ontmanteling van de (veronderstelde) bouw van kernwapens. De banden met de VS waren al sinds de islamitische revolutie van 1979 nagenoeg verbroken.

Afgelopen weekeinde had voor het eerst in jaren in Teheran ook weer een internationale luchtvaartconferentie plaats, georganiseerd door het internationale kenniscentrum CAPA. Hoewel de Westerse pers er nog steeds niet welkom was, is de conferentie voor CAPA wel het signaal dat Iran bezig is met een comeback. “Wij zien enorme mogelijkheden hier,” zei Peter Harbison, de Australische voorzitter van CAPA. Harbison denkt dat Iran wel veel technische en praktische hulp nodig heeft om alle ambitieuze luchtvaartplannen te verwezenlijken.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Mailbox Transavia gehackt

Mailbox Transavia gehackt

24/02/2020

De mailbox van Transavia is in 2015 gehackt, waardoor de gegevens van 80.000 passagiers in handen van vreemden zijn gekomen. De airline zegt maandag dat de hack pas kort geleden…

Corona doodsteek voor HNA

Corona doodsteek voor HNA

21/02/2020

De Chinese overheid is van plan de verlieslijdende HNA Group te nationaliseren. HNA, met een reeks airlines in portefeuille en belangen in hotels en banken, sukkelde de afgelopen jaren al….

Kleine groei BCD Travel

Kleine groei BCD Travel

20/02/2020

Zakenreisorganisatie BCD Travel is in 2019 licht gegroeid, met een omzetstijging van één procent naar 27,5 miljard dollar, waarvan 10,9 miljard uit de omzet van partners. BCD Travel is onderdeel…

Air France-KLM: winst daalt

Air France-KLM: winst daalt

20/02/2020

Air France-KLM heeft over 2019 aanzienlijk minder winst gemaakt dan een jaar eerder. Zowel bij Air France als KLM daalden de resultaten. Voor de groep kromp de operationele winst met…