Home / Luchtvaart / Iran koopt Airbus A380’s

Iran koopt Airbus A380’s

Iran koopt Airbus A380’s

De Iraanse luchtvaart waant zich door de recente opheffing van Westerse sancties in een snoepwinkel en heeft na een order voor 114 Airbussen nu nog eens acht Airbus A380’s besteld. De superjumbo’s zijn in 2019 beschikbaar voor Iran.

Verder is er sprake van een bestelling voor zestien A350’s. De eerdere order bij Airbus betrof een combinatie van nieuwe en tweedehands vliegtuigen uit de ‘families’ van de A320 en A340. De totale waarde van de bestellingen bij Airbus bedraagt rond de 20 miljar dollar.

De Iraanse regering wil op termijn nog meer vliegtuigen. Ook met Boeing is contact over Boeing 737’s en Boeing 777’s. Voor regionale toestellen is inmiddels gesproken met het Japanse Mitsubishi over de MRJ en met het Canadese Bombardier over de CSeries.

Iran is met bijna tachtig miljoen inwoners een grote luchtvaartmarkt, die jarenlang grotendeels heeft stilgelegen. Tien jaar lang was de handel tussen Europa en Iran ernstig verstoord door het nucleaire programma van de islamitische republiek, dat leidde tot een economische boycot. Maar na lange onderhandelingen stemde Teheran in 2015 definitief in met ontmanteling van de (veronderstelde) bouw van kernwapens. De banden met de VS waren al sinds de islamitische revolutie van 1979 nagenoeg verbroken.

Afgelopen weekeinde had voor het eerst in jaren in Teheran ook weer een internationale luchtvaartconferentie plaats, georganiseerd door het internationale kenniscentrum CAPA. Hoewel de Westerse pers er nog steeds niet welkom was, is de conferentie voor CAPA wel het signaal dat Iran bezig is met een comeback. “Wij zien enorme mogelijkheden hier,” zei Peter Harbison, de Australische voorzitter van CAPA. Harbison denkt dat Iran wel veel technische en praktische hulp nodig heeft om alle ambitieuze luchtvaartplannen te verwezenlijken.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Groene obligaties Schiphol

Groene obligaties Schiphol

03/04/2020

De Royal Schiphol Group heeft deze week ‘groene’ obligaties uitgegeven ter waarde van 750 miljoen euro. De uitgifte versterkt de eigen liquiditeitspositie ‘in deze buitengewone omstandigheden,’ zegt het bedrijf, onder…