
In Indonesië zijn zondag de zwarte dozen gelokaliseerd van een Boeing 737-500 die een dag eerder in zee stortte, met 62 inzittenden. Er zijn geen overlevenden aangetroffen.
Het toestel van Sriwijaya Air, vlucht SJ182, was zaterdagmiddag onderweg van de hoofdstad Jakarta naar Pontianak over een afstand van 700 kilometer. Op de noordelijke route zou de Boeing over de Javazee vliegen naar Kalimantan, het Indonesische deel van het eiland Borneo.
Kort na vertrek verdween het vliegtuig plotseling van de radar en sloegen verkeersleiders alarm. Hulpdiensten troffen vrij snel daarna voor de kust van de hoofdstad wrakstukken aan, maar geen overlevenden. Aan boord waren vijftig passagiers en twaalf bemanningsleden (onder wie zes die niet in functie waren). Door de corona pandemie is de vraag naar vliegtickets ook in Indonesië veel lager dan voorheen. Het gecrashte vliegtuig had daardoor een relatief lage bezettingsgraad van 40 procent.
Geringe diepte
Zondag werd de Boeing daadwerkelijk gevonden, op een diepte van 25 meter. De twee ‘zwarte dozen’ (de flight data recorder en cockpit voice recorder) zijn op basis van signalen die ze afgeven gelokaliseerd. Gezien de geringe diepte denken de Indonesische autoriteiten dat berging ervan niet moeilijk zal zijn.
Analyse van de gegevens wijst mogelijk uit wat er gebeurde met het vliegtuig. Het toestel was 26 jaar oud, maar verkeerde volgens Sriwijaya Air in goede staat. Voor zover bekend hebben de piloten geen noodsignaal uitgezonden.
Air Traffic Control in Jakarta heeft wel melding gemaakt van ‘abnormaal gedrag’ door de piloten. Meteen na het opstijgen week het toestel af van de voorgeschreven route. De verkeersleiders vroegen de cockpit om uitleg hierover, maar meteen daarna verdween de Boeing van de radar.
Sriwijaya Air is een middelgrote Indonesische airline, die vrijwel uitsluitend binnenlandse routes vliegt. De carrier beschikt over een vloot van achttien toestellen, allemaal Boeings. De Boeing 737-500 is het kleinste vliegtuig van Sriwijaya Air, met plaats voor 120 passagiers. Dochtermaatschappij NAM Air heeft nog eens elf Boeing 737-500’s in dienst en vijf ATR 72-600’s.

