Transavia wil de eigen uitstoot van CO2 verlagen en tegelijkertijd ‘vliegen voor iedereen mogelijk houden.’ Dit heeft directeur Mattijs ten Brink gezegd op de Lentebijeenkomst van de Dutch Aviation Group in Noordwijk. Ten Brinks hoofddoel is een ‘inclusieve samenleving.’
Transavia heeft een survey gehouden onder de generatie X (geboren tussen 1960 en 1980) en generatie Y (geboren tussen 1980 en 2000) met de vraag wat zij vinden van vliegen en de impact op het milieu. Rond een derde van de respondenten vindt duurzaamheid belangrijk bij het boeken van een ticket.
Onder de X-generatie voelt 20 procent zich daadwerkelijk schuldig om te vliegen, onder Y is dit nog iets hoger: 25 procent. Ten Brink wil deze ‘vliegschaamte’ niet negeren, maar wees er in Noordwijk wel op dat de bijdrage van de luchtvaart aan de uitstoot van broeikasgassen veel minder groot is dan veel mensen denken. De Verenigde Naties hebben berekend dat luchtvaart voor twee procent bijdraagt van de mondiale uitstoot van CO2.
Spanningsveld
Ten Brink erkent dat er een ‘spanningsveld’ bestaat tussen een ‘lagere footprint’ en de ambitie van zijn airline om meer passagiers te vervoeren. “Toch gaan we die uitdaging aan. We willen het verlagen van de footprint verder in de kern van Transavia verankeren,” aldus de Transavia-directeur.
In 2030 wil Transavia 35 procent minder CO2 uitstoten en lanceert daartoe een reeks van plannen. Zo wordt op Rotterdam The Hague Airport, waar Transavia verreweg de grootste klant is, de mogelijkheden van de productie van synthetische kerosine onderzocht. Op Eindhoven Airport komt een project met biobrandstof.
Transavia, onderdeel van Air France-KLM, gaat verder de komende tien jaar de vloot vernieuwen. De huidige generatie van Boeing 737’s krijgt een opvolger, met toestellen die veel zuiniger zullen zijn. Ten Brink zegt dat de Boeing 737 MAX de voor de handliggende keus is.
Wanneer Transavia de eerste orders zal plaatsen, kan Ten Brink nog niet zeggen. Veel zal afhangen van het oplossen van de recente problemen die zijn gerezen rondom de 737 MAX. Sinds 13 maart staan alle toestellen van dit type aan de grond nadat bij twee crashes 346 mensen omkwamen. Ten Brink heeft er vertrouwen wel raad weet met de techniek van de MAX, ‘maar het zal even duren.’
MVO
Transavia neemt het maatschappelijk verantwoord ondernemen zeer serieus. Ten Brink zegt zich met zijn bedrijf achter de sustainable development doelen van de Verenigde Naties op te stellen: goede gezondheid, gendergelijkheid, betaalbare & schone energie, het terugdringen van ongelijkheid, verantwoordelijke productie & consumptie, klimaatplannen en het aangaan partnerships om dit allemaal te bereiken.
Zijn hoofddoel is een ‘inclusieve samenleving,’ een filosofisch begrip waarvan de oorsprong teruggaat tot denkers als Confucius, met in de moderne tijd exponenten als Gandhi, Martin Luther King en Nelson Mandela.

Transavia steunt twee maatschappelijke projecten: de Peter Pan Vakantieclub, bestiert door de airlines zelf, voor jongeren tussen de 13 en 20 jaar oud die door ziekte of moeilijke omstandigheden niet ‘gewoon’ op vakantie kunnen; en Jinc, een instelling die jongeren met een sociaal-economische achterstand op weg naar werk helpt.
De airline heeft verder sinds enkele jaren de Peter J. Legro Award, vernoemd naar de in 2018 overleden voormalige directeur van Transavia, waarbij groepen werknemers die zich in hun vrije tijd inzetten voor een goed doel, meedingen naar een prijs.

