
De wereldburgerluchtvaartorganisatie ICAO heeft een nieuwe norm vastgelegd die de CO2-uitstoot van nieuwe vliegtuigen moet beteugelen. De bestuursraad van ICAO, bestaande uit vertegenwoordigers van 36 landen, heeft dit besluit genomen.
ICAO ressorteert onder de Verenigde Naties; alle lidstaten van de VN zijn ook lid van ICAO. De nieuwe milieunorm is opgenomen in Volume III van bijlage 16 van het Verdrag van Chicago. De standaard gaat vanaf 2020 gelden voor nieuwe vliegtuigontwerpen. Voor nieuwe types van bestaande vliegtuigen geldt dat de productie vanaf 2023 moet voldoen aan de nieuwe norm. Types die in productie zijn, kunnen na 2028 alleen nog toestellen afleveren die voldoen aan de nieuwe regels.
“Baanbrekende ontwikkelingen,” zo kondigde ICAO de maatregelen aan. ICAO-voorzitter Olumuyiwa Benard Aliu: “De burgerluchtvaart is de eerste sector die een ontwerp voor een wereldwijde certificatie standaard introduceert. In oktober vorig jaar namen de ICAO-lidstaten het nieuwe CO2-compensatie en reductieprogramma voor de internationale luchtvaart aan (CORSIA, red.). Deze ontwikkelingen bevestigen ons leiderschap in het waarborgen van een duurzaam en ecologisch verantwoorde toekomst voor de burgerluchtvaart.”
Buiten de luchtvaart is niet iedereen onder de indruk van ICAO’s inspanningen om luchtvaart-emissies te verminderen. De maatregelen hebben te lang op zich laten wachten vinden critici. Het CORSIA-plan zou ook een te lange periode van vrijwilligheid kennen waardoor landen en airlines zich, bij voorbeeld door financiële druk, minder gelegen laten liggen aan de afspraken.
De Nederlandse Climate Neutral Group (CNG) trok eerder al aan de bel omdat zij vindt dat de luchtvaart haar eigen uitstoot onderschat. Behalve CO2 moeten ook andere schadelijke gassen in de berekening worden meegenomen, redeneert CNG, zoals stikstof. Hiermee gaat de totale uitstoot aan schadelijke stoffen door vliegtuigen met een factor twee omhoog.

