Home / Luchtvaart / IATA: zwakkere prestatie mondiale luchtvaart in 2019

IATA: zwakkere prestatie mondiale luchtvaart in 2019

IATA: zwakkere prestatie mondiale luchtvaart in 2019

De financiële performance van de internationale luchtvaart is in 2019 zwakker geweest dan eerdere prognoses. Dit heeft IATA bekendgemaakt op de eerste van twee media-dagen in Genève. De brancheorganisatie raamt de netto-jaarwinst nu op 25,9 miljard dollar.

In juni verwachtte IATA nog dat de gezamenlijke winst van de sector zou uitkomen op 28 miljard dollar. Maar het afvlakken van de mondiale GDP-groei heeft een negatieve impact gehad. IATA noemt handelsoorlogen als belangrijkste oorzaak.

“Landen hebben het recht om zichzelf te beschermen, maar handelsoorlogen leveren geen winnaars op,” aldus Alexandre de Juniac, de CEO van IATA. “Grenzen die open zijn voor mensen en goederen is beter voor ons allen.”

IATA noemt het positief dat de stijging van de operationele kosten voor de luchtvaart veel minder was dan eerder verwacht (3,8 procent versus 7,4 procent), vooral doordat de prijzen van brandstof stabiel bleven.

De winstgevendheid bereikte in 2017 een hoogtepunt met 37,6 miljard dollar. IATA verwacht dat de branche in 2020 weer meer zal groeien dan dit jaar, met een verwachte nettowinst van 29,3 miljard dollar.

Het aantal vervoerde passagiers is sinds 2009 (2,4 miljard) steeds gestegen, tot 4,3 miljard in 2018, naar 4,5 miljard dit jaar en 4,7 miljard (raming) in 2020.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Qatar voert ‘face shield’ in

Qatar voert ‘face shield’ in

03/07/2020

Passagiers in economy class bij Qatar Airways moeten voortaan een doorzichtig gezichtsschild dragen, bovenop een chirurgisch mondkapje. In business class is dit niet verplicht. De carrier verstrekt beide items aan…

Twee nieuwe hotels van Accor

Twee nieuwe hotels van Accor

02/07/2020

Accor bouwt in Amsterdam twee nieuwe hotels van de merken Mercure en Tribe. De hotels komen in twee torens op ‘Gare du Nord,’ een gebied in ontwikkeling naast metrostation Noord….

Premier: racisme bij KLM 

Premier: racisme bij KLM 

02/07/2020

Premier Rutte heeft in de Tweede Kamer hard uitgehaald naar KLM over een vermeend incident dat hij ‘racistisch en revolting’ noemde. In een reactie tegen Zakenreis zegt KLM ‘geschrokken’ te…