Home / Luchtvaart / IATA: zwakkere prestatie mondiale luchtvaart in 2019

IATA: zwakkere prestatie mondiale luchtvaart in 2019

IATA: zwakkere prestatie mondiale luchtvaart in 2019

De financiële performance van de internationale luchtvaart is in 2019 zwakker geweest dan eerdere prognoses. Dit heeft IATA bekendgemaakt op de eerste van twee media-dagen in Genève. De brancheorganisatie raamt de netto-jaarwinst nu op 25,9 miljard dollar.

In juni verwachtte IATA nog dat de gezamenlijke winst van de sector zou uitkomen op 28 miljard dollar. Maar het afvlakken van de mondiale GDP-groei heeft een negatieve impact gehad. IATA noemt handelsoorlogen als belangrijkste oorzaak.

“Landen hebben het recht om zichzelf te beschermen, maar handelsoorlogen leveren geen winnaars op,” aldus Alexandre de Juniac, de CEO van IATA. “Grenzen die open zijn voor mensen en goederen is beter voor ons allen.”

IATA noemt het positief dat de stijging van de operationele kosten voor de luchtvaart veel minder was dan eerder verwacht (3,8 procent versus 7,4 procent), vooral doordat de prijzen van brandstof stabiel bleven.

De winstgevendheid bereikte in 2017 een hoogtepunt met 37,6 miljard dollar. IATA verwacht dat de branche in 2020 weer meer zal groeien dan dit jaar, met een verwachte nettowinst van 29,3 miljard dollar.

Het aantal vervoerde passagiers is sinds 2009 (2,4 miljard) steeds gestegen, tot 4,3 miljard in 2018, naar 4,5 miljard dit jaar en 4,7 miljard (raming) in 2020.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Accor doet plastic in de ban

Accor doet plastic in de ban

24/01/2020

Accor wil binnen drie jaar alle plastic wegwerpartikelen voor de eigen hotelgasten verbannen en vervangen door duurzaam materiaal. De hotelgroep sluit hiermee aan bij het Global Plastics Initiative van de…

Air France vermijdt Wuhan

Air France vermijdt Wuhan

23/01/2020

Air France heeft de vluchtuitvoering naar Wuhan opgeschort wegens de uitbraak van het coronavirus in deze Chinese stad. De Franse partner van KLM is de enige Europese carrier die een…

Tempo: nieuw merk bij Hilton

Tempo: nieuw merk bij Hilton

22/01/2020

Hilton heeft een nieuw merk in de markt gezet onder de naam Tempo. De Amerikaanse keten heeft er niet bij gezegd waar en wanneer het eerste Tempo-hotel open gaat. Hilton…