Home / Luchtvaart / IATA: zwakkere prestatie mondiale luchtvaart in 2019

IATA: zwakkere prestatie mondiale luchtvaart in 2019

IATA: zwakkere prestatie mondiale luchtvaart in 2019

De financiële performance van de internationale luchtvaart is in 2019 zwakker geweest dan eerdere prognoses. Dit heeft IATA bekendgemaakt op de eerste van twee media-dagen in Genève. De brancheorganisatie raamt de netto-jaarwinst nu op 25,9 miljard dollar.

In juni verwachtte IATA nog dat de gezamenlijke winst van de sector zou uitkomen op 28 miljard dollar. Maar het afvlakken van de mondiale GDP-groei heeft een negatieve impact gehad. IATA noemt handelsoorlogen als belangrijkste oorzaak.

“Landen hebben het recht om zichzelf te beschermen, maar handelsoorlogen leveren geen winnaars op,” aldus Alexandre de Juniac, de CEO van IATA. “Grenzen die open zijn voor mensen en goederen is beter voor ons allen.”

IATA noemt het positief dat de stijging van de operationele kosten voor de luchtvaart veel minder was dan eerder verwacht (3,8 procent versus 7,4 procent), vooral doordat de prijzen van brandstof stabiel bleven.

De winstgevendheid bereikte in 2017 een hoogtepunt met 37,6 miljard dollar. IATA verwacht dat de branche in 2020 weer meer zal groeien dan dit jaar, met een verwachte nettowinst van 29,3 miljard dollar.

Het aantal vervoerde passagiers is sinds 2009 (2,4 miljard) steeds gestegen, tot 4,3 miljard in 2018, naar 4,5 miljard dit jaar en 4,7 miljard (raming) in 2020.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM: herstel zal hobbelig zijn

KLM: herstel zal hobbelig zijn

30/07/2021

KLM-topman Pieter Elbers ziet in een online gesprek met de pers, naar aanleiding van de cijfers uit het tweede kwartaal, ‘duidelijke tekenen van herstel.’ Maar hij manoeuvreert behoedzaam: “Als er…

Schiphol zet app f&b door

Schiphol zet app f&b door

30/07/2021

Schiphol heeft deze week een pilot voor het bestellen van eten en drinken via een app omgezet in een permanente functie. Reizigers kunnen hun orders plaatsen en later airside ophalen….

Vliegtuigorders stijgen weer

Vliegtuigorders stijgen weer

30/07/2021

Vliegtuigbouwers Airbus en Boeing zeggen te profiteren van het voorzichtige herstel van de luchtvaartsector, die zware klappen kreeg als gevolg van de coronacrisis. Bedrijven plaatsen weer orders, die ze eerder…

Weer kleine nettowinst Accor

Weer kleine nettowinst Accor

29/07/2021

Accor heeft over het eerste halfjaar ondanks verder omzetverlies een kleine nettowinst geboekt, tegenover megaverlies in H1 van 2020. Het hotelbedrijf reorganiseerde fors en zag daardoor de kosten dalen. Topman…