Home / Luchtvaart / IATA: zakenreizigers hebben vertrouwen in vliegen

IATA: zakenreizigers hebben vertrouwen in vliegen

IATA: zakenreizigers hebben vertrouwen in vliegen

Volgens IATA hebben de meeste zakenreizigers vertrouwen in de veiligheidsmaatregelen die luchtvaartmaatschappijen in verband met corona hebben getroffen. Ook ondersteunen ze de mondkapjesverplichting aan boord, althans voor de nabije toekomst.

Dit komt naar voren uit een recente poll van de luchtvaartorganisatie, waarbij wereldwijd zo’n 290 airlines zijn aangesloten. De passagiersenquête vond in juni in 11 landen plaats onder 4700 reizigers. Daar kwam tevens uit naar voren dat een meerderheid van de ondervraagde reizigers een beetje moe wordt van al het gedoe rond COVID-19-protocollen. Waaronder verwarring en onzekerheid over reisregels, testvereisten en de soms ‘buitensporige testkosten’ voor het aan boord mogen gaan.

Een paar uitkomsten van de poll:
85% van de ondervraagden gelooft dat vliegtuigen grondig worden gereinigd en gedesinfecteerd;
65% is het ermee eens dat de lucht in een vliegtuig zo schoon is als in een operatiekamer;
89% vindt dat de beschermende maatregelen goed worden uitgevoerd;
86% is voorstander van de strikte handhaving van de maskerregels, hoewel een meerderheid vindt dat het maskerbeleid zo snel mogelijk uit de wereld moet.

Willie Walsh, sinds april jl. de bestuursvoorzitter van IATA, is blij met het vertrouwen van de meeste reizigers in de maatregelen aan boord. “Ze steunen voortzetting van deze noodzakelijke protocollen zolang als nodig is,” zegt hij in een verklaring. “Maar ze willen ook niet dat de maatregelen permanent worden. In de tussentijd moeten we allemaal de regels en de veiligheid van onze medepassagiers respecteren. Het is onaanvaardbaar dat het aantal ernstige passagiersincidenten is verdubbeld ten opzichte van 2019. De toename van fysiek geweld geeft reden tot grote bezorgdheid.”

Doorstart luchtvaart vraagt om nieuwe maatregelen
Tegelijkertijd wijst IATA erop dat overheden zich beter moeten voorbereiden op een ‘doorstart’ van het vliegen als de pandemie eenmaal onder controle is. Bijna twee derde van de respondenten geeft immers aan om binnen enkele maanden na het indammen van corona weer op reis te zullen gaan. Om chaos op luchthavens te voorkomen, zouden de autoriteiten er alles aan moeten doen om de papieren rompslomp te vervangen door digitale oplossingen, zoals de IATA Travel Pass voor vaccin- en testdocumentatie. “Negen van de tien respondenten willen het liefst een mobiele app gebruiken om hun reisgezondheidsreferenties op te slaan,” zegt Walsh. “Maar de meeste reizigers zullen de app alleen gebruiken als ze volledige controle hebben over hun vaccin- en testgegevens. Nu is het tijd voor overheden om digitale oplossingen te faciliteren om drukte en wanorde op luchthavens te voorkomen als het reizen begint terug te keren.”

Hansmaarten Tromp
Door: | hansmaarten[at]xs4all.nl
Hansmaarten Tromp is zelfstandig tekstschrijver en eindredacteur van Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Air Belgium breidt uit

Air Belgium breidt uit

14/10/2021

Air Belgium is donderdag begonnen vluchten uit te voeren naar Mauritius vanaf Brussels Airport, twee keer per week, met een nieuwe Airbus A330neo. Eerder nam de Belgische carrier Curaçao al…

FNV-actie Schiphol dreigt

FNV-actie Schiphol dreigt

13/10/2021

FNV dreigt met acties bij afhandelingsbedrijven op Schiphol. In een brief schrijft de vakcentrale dat de arbeidsomstandigheden ‘snel’ moeten verbeteren, na een zomer waarin het ‘aan alle kanten mis ging.’…