Home / Luchtvaart / IATA: Walsh vervangt Juniac

IATA: Walsh vervangt Juniac

IATA: Walsh vervangt Juniac

Alexandre de Juniac stapt per 31 maart 2021 op als directeur-generaal van IATA. Willie Walsh is zijn opvolger. De brancheorganisatie van airlines heeft dit maandagavond bekendgemaakt. Een reden voor het vertrek van de Fransman is niet genoemd.

De benoeming van Walsh (foto links) moet dinsdag op de Annual General Meeting van IATA – vanwege corona ditmaal virtueel gehouden – nog worden goedgekeurd, maar dat is vrijwel zeker een formaliteit.

IATA zegt in een verklaring dat De Juniac (58) zijn besluit om te vertrekken als directeur-generaal en CEO van de associatie “enige maanden” geleden intern al aankondigde, hetgeen “het proces voor een soepele overdracht van het leiderschap vergemakkelijkte.”

Luwte
Alexandre de Juniac (foto rechtsonder) kwam in september 2016 over van Air France-KLM, waar hij vanaf 2013 CEO was. De hectiek bij het Frans-Nederlandse concern groeide hem in die jaren boven het hoofd en De Juniac was zichtbaar opgelucht toen hij kon overstappen naar IATA in een rol waar hij in de luwte leek te kunnen opereren.

juniacDat was ook zo, temeer daar de internationale luchtvaart juist in zijn bestuursperiode de allerbeste jaren uit de geschiedenis doormaakte. Dit was niet de verdienste van De Juniac: de markt en de branche floreerden vanaf 2016 simpelweg optimaal.

Van grote hoogtes ging het naar een diep dal: De Juniac kreeg vanaf maart 2020 te maken met de grootste naoorlogse crisis voor de burgerluchtvaart. Door de corona pandemie verpieterde de marktvraag tot hooguit een kwart van de situatie uit 2019. Herstel zal lang duren. Het lijkt erop dat Alexandre de Juniac niet de juiste manager was om de brancheorganisatie door deze crisis te leiden.

Probleemoplosser
Willie Walsh (59) is precies de man die IATA op dit moment wél zoekt. De Ier gedijt bij crises en het oplossen van problemen. Hij reorganiseerde in het verleden met succes Aer Lingus, flikte hetzelfde bij British Airways en leidde sinds 2011 de Brits-Spaanse holding International Airlines Group naar een winstgevende onderneming.

Begin dit jaar kondigde IAG aan dat Walsh op 26 maart met pensioen zou gaan. Toen niet veel later corona zich in alle hevigheid aandiende haastte IAG zich om Walsh te vragen nog even aan te blijven en dat deed hij. Op 9 september ging hij echt weg en kreeg en passant een flinke zak met geld mee: tien miljoen aan salarissen en bonussen.

Op dat moment rees al de vraag of Walsh, die verknocht is aan de wereld van de luchtvaart, daadwerkelijk in de luwte kon blijven. Niet dus. Waarschijnlijk is hij medio dit jaar of al eerder gepolst voor de toppositie bij IATA, een rol waar hij geknipt voor lijkt.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Weer uitstel Lelystad Airport

Weer uitstel Lelystad Airport

25/01/2021

De opening van Lelystad Airport vindt waarschijnlijk later plaats dan in november dit jaar, zoals eerder gepland. De Tweede Kamer heeft het dossier maandag “controversieel” verklaard, nu de regering demissionair…

Europese luchttaxi op komst

Europese luchttaxi op komst

22/01/2021

Een Europees programma rond drones wil vanaf volgend jaar proeven doen met vliegende taxi’s, zonder piloot. Nederland is betrokken bij het project, dat “een veilige integratie van drones in een…

Sneltest UK ook op Eurostar

Sneltest UK ook op Eurostar

22/01/2021

Reizigers die vanaf zaterdag per Eurostar vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland willen, moeten voordat ze op de trein stappen een sneltest ondergaan. Dit heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van…

Minister negeert bede KLM

Minister negeert bede KLM

21/01/2021

Voor KLM-crew wordt vooralsnog geen uitzondering gemaakt bij de verplichte sneltest die vanaf 23 januari ingaat. Dit heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) donderdag gezegd in de Tweede…