Home / Luchtvaart / IATA: wacht niet op vaccins

IATA: wacht niet op vaccins

IATA: wacht niet op vaccins

Regeringen moeten niet wachten op vaccins tegen corona om het luchtverkeer weer op gang te brengen, maar hun testbeleid zo snel mogelijk optimaliseren. Dit was de belangrijkste boodschap van IATA maandag, op een online media-event, voorafgaande aan de algemene ledenvergadering van dinsdag.

“De ontwikkeling van vaccins is in verschillende stadia van ontwikkeling,” zei directeur-generaal Alexandre de Juniac en van IATA. “Verspreiding ervan kan echter nog tot medio 2021 duren. We kunnen daar niet op wachten, de markt moet eerder weer open.”

Het aantal passagiers van airlines is wereldwijd sinds maart/april 2020 gedecimeerd als gevolg van de corona pandemie, met een geschatte daling van 75 procent of meer. De Juniac zal dinsdag tijdens de Annual General Meeting details geven over hoe de markt er voor staat.

De Juniac noemt testen “de eerste stap om het internationaal vliegverkeer weer op gang te krijgen, zonder quarantainemaatregelen.” Verder wil hij een wereldwijde “infrastructuur van informatie” opzetten die erop is gericht om data “veilig te beheren, te delen en te verifiëren.”

Travel Pass
IATA  komt met een eigen app, onder de naam IATA Travel Pass. Dit digitale “gezondheidspaspoort” is in “de laatste fase van ontwikkeling.” De organisatie zegt hiermee aan te sluiten bij testprogramma’s van verscheidene regeringen, die ervoor moeten zorgen dat mensen ‘veilig’ op pad kunnen, zonder aan een van beide kanten van de reis in quarantaine te hoeven.

“De pas regelt en controleert de veilige flow van noodzakelijke informatie over testen of vaccins, tussen regeringen, airlines, laboratoria en reizigers,” aldus IATA.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Nieuw reisbeleid onder Biden

Nieuw reisbeleid onder Biden

20/01/2021

Joe Biden, die woensdag om 11.48 uur lokale tijd is beëdigd als 46ste president van de Verenigde Staten, neemt voor de reisbranche de komende dagen maatregelen om het beleid van…

Reisadvies BZ druk bezocht

Reisadvies BZ druk bezocht

20/01/2021

De overheidssite met reisadvies is in 2020 bijna 90 miljoen keer geraadpleegd, tegenover 3,25 miljoen een jaar eerder. Dit zei demissionair minister van Buitenlandse Zaken Blok woensdag tijdens een digitale…

Istanbul grootste hub in 2020

Istanbul grootste hub in 2020

19/01/2021

Istanbul Airport was in 2020 de grootste hub van Europa, gemeten in passagiersaantallen. Of beter gezegd: de Turkse luchthaven slonk het minst van allemaal: min 55 procent. Gemiddeld kromp de…

Vaccinatiecampagne Emirates 

Vaccinatiecampagne Emirates 

18/01/2021

Emirates is maandag begonnen met het vaccineren van het eigen personeel, in samenwerking met de gezondheidsautoriteiten. Inentingen in de Verenigde Arabische Emiraten gingen in december van start. Bij Emirates wordt…