Home / Luchtvaart / IATA: wacht niet op vaccins

IATA: wacht niet op vaccins

IATA: wacht niet op vaccins

Regeringen moeten niet wachten op vaccins tegen corona om het luchtverkeer weer op gang te brengen, maar hun testbeleid zo snel mogelijk optimaliseren. Dit was de belangrijkste boodschap van IATA maandag, op een online media-event, voorafgaande aan de algemene ledenvergadering van dinsdag.

“De ontwikkeling van vaccins is in verschillende stadia van ontwikkeling,” zei directeur-generaal Alexandre de Juniac en van IATA. “Verspreiding ervan kan echter nog tot medio 2021 duren. We kunnen daar niet op wachten, de markt moet eerder weer open.”

Het aantal passagiers van airlines is wereldwijd sinds maart/april 2020 gedecimeerd als gevolg van de corona pandemie, met een geschatte daling van 75 procent of meer. De Juniac zal dinsdag tijdens de Annual General Meeting details geven over hoe de markt er voor staat.

De Juniac noemt testen “de eerste stap om het internationaal vliegverkeer weer op gang te krijgen, zonder quarantainemaatregelen.” Verder wil hij een wereldwijde “infrastructuur van informatie” opzetten die erop is gericht om data “veilig te beheren, te delen en te verifiëren.”

Travel Pass
IATA  komt met een eigen app, onder de naam IATA Travel Pass. Dit digitale “gezondheidspaspoort” is in “de laatste fase van ontwikkeling.” De organisatie zegt hiermee aan te sluiten bij testprogramma’s van verscheidene regeringen, die ervoor moeten zorgen dat mensen ‘veilig’ op pad kunnen, zonder aan een van beide kanten van de reis in quarantaine te hoeven.

“De pas regelt en controleert de veilige flow van noodzakelijke informatie over testen of vaccins, tussen regeringen, airlines, laboratoria en reizigers,” aldus IATA.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Coronagolf op KLM-vluchten

Coronagolf op KLM-vluchten

27/11/2021

Op de twee KLM-vluchten die vrijdag uit Zuid-Afrika aankwamen, waren volgens de GGD ten minste 15 mensen besmet met corona, een aantal dat kan oplopen naar 85, omdat nog niet…

APG: GSA Surinam Airways

APG: GSA Surinam Airways

23/11/2021

Surinam Airways heeft APG aangesteld als General Sales Agent (GSA) voor Europa, zo hebben de twee partijen dinsdag naar buiten gebracht. De luchtvaartmaatschappij van Suriname voert momenteel twee vluchten per…

Herstel zakenreizen in 2025

Herstel zakenreizen in 2025

23/11/2021

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft onderzoek gedaan naar zakenreizen in Nederland en verwacht op basis daarvan pas in 2025 een terugkeer tot het niveau van 2019. Het KiM, onderdeel…

Schiphol weer licht omhoog

Schiphol weer licht omhoog

22/11/2021

Vorige maand reisden 3,7 miljoen passagiers via Schiphol, zo blijkt uit cijfers van de luchthaven. Dit is een stijging ten opzichte van de 3,4 miljoen reizigers in september, maar nog…