Home / Luchtvaart / IATA: vooruitzichten luchtvaart voor 2015 zijn goed

IATA: vooruitzichten luchtvaart voor 2015 zijn goed

IATA: vooruitzichten luchtvaart voor 2015 zijn goed

De International Air Transport Association (IATA) verwacht dat de winst van de luchtvaart in 2015 opnieuw sterk zal stijgen. Directeur-generaal Tony Tyler maakte dat woensdag bekend tijdens de Global Media Day op het hoofdkantoor in Genève. IATA raamt de nettowinst van de sector volgend jaar op 25 miljard dollar, de beste prestatie ooit.

Dit jaar blijft de luchtvaart naar verwachting van IATA net onder de 20 miljard dollar winst. Ook dat is een bijstelling naar boven; eerder raamde IATA de gezamenlijk winst voor 2014 op 18 miljard dollar.

De dalende olieprijzen en een oplevende wereldeconomie zijn de belangrijkste ‘drivers’  achter de verbeterde winstgevendheid, zegt IATA. Tyler waarschuwde vandaag voor “over-optimisme” omdat de winstmarge van de industrie al jaren min of meer hetzelfde is. “Een winst van 25 miljard dollar op een omzet van 783 miljard is nog altijd slechts een marge van 3,2 procent. Dat ligt maar net boven de marge van 2010: 3,1 procent. Per vervoerde passagier verdienen airlines gemiddeld 7,08 dollar.”
Niettemin, so far so good, redeneert IATA. De vraag naar vliegtickets stijgt volgend jaar sterk met bijna 7 procent, waardoor het aantal vertrekkende passagiers uitkomt op 3,5 miljard en de omzet op 783 miljard dollar – beide getallen liggen op recordhoogte.
De best presterende regio is Noord-Amerika. De industrie profiteert daar het meest van de dalende olieprijs omdat het minder gebruikelijk is voor airlines in de Verenigde Staten en Canada om te hedgen. Goedkopere brandstof leidt dus meteen tot lagere kosten. Veel Europese maatschappijen hedgen wel en kunnen bij een dalende olieprijs derhalve nog enige tijd vastzitten aan brandstofprijzen boven het marktgemiddelde.
De luchtvaartindustrie heeft over een periode van vijf jaar een sterke comeback gemaakt. Op het hoogtepunt van de crisis, in 2008, leed de sector een verlies van 26 miljard dollar. In de jaren daarna ging de lijn omhoog, met ups en downs. De winst van 19,9 miljard dollar dit jaar is ook al ongeëvenaard. Ter vergelijking: in het laatste jaar vóór de crisis, 2007, was de winst 14,7 miljard dollar.
IATA verwacht dat consumenten ook zullen profiteren van de lagere olieprijs en de verbeterde economische omstandigheden. De gemiddelde prijs van tickets zal in 2015 dalen met ruim 5 procent, zegt IATA.
Tenslotte ook nog goed nieuws over de vracht. Volgens analisten van IATA is er nu sprake van een “cyclische beweging omhoog” van de vrachtsector. IATA raamt de groei van het vrachtvolume in 2015 op 4,3 procent.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
8 november is de dag

8 november is de dag

18/10/2021

De Amerikaanse regering van president Biden heeft de dag bekendgemaakt dat de grenzen weer open zullen gaan voor iedereen die is gevaccineerd: over drie weken vanaf nu. En het lijkt…

Air Belgium breidt uit

Air Belgium breidt uit

14/10/2021

Air Belgium is donderdag begonnen vluchten uit te voeren naar Mauritius vanaf Brussels Airport, twee keer per week, met een nieuwe Airbus A330neo. Eerder nam de Belgische carrier Curaçao al…