Home / Luchtvaart / IATA verwacht recordwinst in 2018, vooral dankzij Europa

IATA verwacht recordwinst in 2018, vooral dankzij Europa

IATA verwacht recordwinst in 2018, vooral dankzij Europa

De wereldluchtvaart komt in 2018 uit op een niet eerder vertoonde gezamenlijke winst van 38,4 miljard dollar. Dit heeft Brian Pearce, de Chief Economist van IATA, vandaag gezegd op de Global Media Day van de brancheorganisatie in Genève. Vooral Europa doet het uitstekend.

In de eerste helft van dit jaar daalden de gemiddelde resultaten van alle airlines samen nog. In juni stelde IATA daarom de winstverwachting voor 2017 naar beneden toe bij tot 31,4 miljard dollar. Deze raming is nu weer verhoogd, tot 34,5 miljard dollar.

En die verbetering van de marktomstandigheden zal doorzetten, denkt IATA: 2018 zal alle records breken, met een geschatte nettowinst van 38,4 miljard dollar voor de totale luchtvaartindustrie. Het beste jaar tot nu toe was 2015, toen de branche uitkwam op een winst van 35,9 miljard dollar.

Correcties
IATA past de resultaten achteraf altijd bij, op basis van de werkelijke data. Soms heeft deze correctie pas enige maanden nadat het boekjaar al is afgesloten plaats. Een van de redenen is dat sommige airlines een gebroken boekjaar hanteren.

IATA constateert wel een momentane daling van de winstmarge, die in 2015 en 2016 op 5 procent lag. In 2017 komt de marge uit op 4,6 procent, zo schat IATA; volgend jaar komt daar 0,1 procentpunt bij.

In passagiersaantallen gerekend is elk jaar vanaf 2010 (2,7 miljard) het record gebroken. 2017 staat nu op een geschatte 4,08 miljard passagiers en in 2018 verwacht IATA 4,3 miljard passagiers voor de gehele branche.

Comeback Europa
Wat betreft regio’s constateert IATA een sterke comeback van Europa. Vier jaar geleden boekte de Europese luchtvaart nog een magere winst van een miljard dollar. In 2018 komt Europa uit op een geschatte 11,5 miljard dollar nettowinst, terwijl ook dit  jaar al een niet eerder vertoonde winst van 9,8 miljard dollar werd genoteerd. Europa is hiermee het enige grote continent, volgens de indeling van IATA, dat vijf jaar op rij de winst ziet stijgen en uitkomt op recordhoogte.

Grootste markt is en blijft Noord-Amerika: de verwachte winst in 2017 staat nu op 15,6 miljard dollar en voor 2018 op 16,4 miljard. Het jaar 2015 was het beste tot nu toe voor de Noord-Amerikaanse carriers, toen de winst uitkwam op 21,1 miljard dollar.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
China erkent ‘EU-airline’

China erkent ‘EU-airline’

11/07/2019

De Europese Unie en China hebben een nog goed te keuren ‘horizontale luchtvaartovereenkomst’ gesloten waarin het principe van de EU-airline wordt erkend. Bijna vijftig landen deden dit al eerder, maar…

Nieuwe topman Norwegian

Nieuwe topman Norwegian

11/07/2019

Bjørn Kjos, één van de oprichters van Norwegian Air, is na zeventien jaar opgestapt als CEO. Kjos blijft wel aan als adviseur, maar draagt de leiding over aan Geir Karlsen,…

Vliegtaks in Frankrijk 

Vliegtaks in Frankrijk 

10/07/2019

Frankrijk voert volgend jaar een vliegtaks in voor alle vertrekkende passagiers, zo heeft de minister van transport bekendgemaakt. De opbrengst gaat naar ‘groen vervoer.’ Op binnenlandse of Europese vluchten in…

Afscheid Alders van ORS

Afscheid Alders van ORS

09/07/2019

Hans Alders heeft vanmiddag afscheid genomen van de Omgevingsraad Schiphol (ORS), na een voorzitterschap van 12,5 jaar. Zijn opvolger is Pieter van Geel, voor een interim-periode. Tijdens een symposium in…