Home / Luchtvaart / IATA-top: USA onderonsje

IATA-top: USA onderonsje

IATA-top: USA onderonsje

De IATA-top in de VS gaat definitief door, zo bevestigt een woordvoerder tegenover Zakenreis. Door de strenge reisbeperkingen van en naar de VS zal het naar alle waarschijnlijkheid een Amerikaans onderonsje worden.

Vorig jaar werd de Annual General Meeting (AGM), toen gepland in Amsterdam, na eerst te zijn verschoven van juni naar november, geheel afgelast. Er was alleen een virtuele bijeenkomst. Voor de AGM in Boston dreigde hetzelfde scenario, maar IATA zegt nu dat de airlines definitief in person zullen samenkomen.

Wie kan er komen? De Verenigde Staten zijn namelijk al ruim een jaar gesloten voor buitenlandse bezoekers, als onderdeel van het beleid tegen de pandemie. Alleen Amerikaanse staatsburgers krijgen toegang. Afgelopen zomer mochten gevaccineerde Amerikanen wel weer naar de EU, maar deze versoepeling wordt deze maand teruggedraaid.

IATA zegt ervan uit te gaan dat gedelegeerden (CEO’s en andere staf van airlines) voor AGM in Boston gebruik kunnen maken van de zogeheten NIE-regeling: National Interest Exception. Op basis daarvan kan Washington een visum verstrekken aan niet-ingezetenen. Maar of dit in de praktijk ook zal gebeuren is de vraag.

Ingewikkeld
Voor journalisten – de top van IATA trok in het verleden veel pers – is het nog ingewikkelder. Eerst moet media-visum worden aangevraagd en dat kost 160 dollar (135 euro) om te beginnen. Hoewel succes niet is verzekerd, krijgt de indiener bij een weigering geen geld terug. Vervolgens moet IATA een brief schrijven ter ondersteuning van de aansluitende NIE-aanvraag.

Wie uiteindelijk wordt toegelaten tot de VS (gedelegeerden en pers) hoeft, bij volledige vaccinatie, niet in quarantaine. Wel gelden allerlei testverplichtingen, ingeënt of niet. Maar voor zowel Europese gedelegeerden als media geldt: áls ze al goedkeuring voor de inreis krijgen, volgen de echte problemen bij terugkeer. In Nederland (en andere landen in de EU) moet iedereen die uit de VS aankomt tien dagen in thuisquarantaine, effectief vanaf 6 september, óók gevaccineerden. De kans dat deze regeling over een maand al weer is opgeheven, is klein.

In de praktijk lijkt het er daarom op dat zeer weinigen uit uit Europa of andere werelddelen de tocht naar de VS zullen maken voor de AGM van IATA. De gedelegeerden van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen evenals de lokale media kunnen uiteraard wel afreizen naar Boston, op binnenlands verkeer bestaan nauwelijks beperkingen.

Illustratie © IATA

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Knorretje helpt Schiphol

Knorretje helpt Schiphol

25/09/2021

Schiphol zet ‘diervriendelijk’ geteelde varkens in, die op afgeschermd land tussen twee banen oogstresten opeten, waardoor vogels mogelijk zullen wegblijven. Het gaat om een proef. De luchthaven werkt in het…

TMC Lola opgedoekt

TMC Lola opgedoekt

23/09/2021

Lola, een Amerikaanse TMC die in 2015 werd opgericht, heeft de stekker uit de eigen operatie getrokken. De corporate klanten zijn inmiddels ondergebracht bij partner Amex GBT. Officieel spreekt Lola…