Home / Luchtvaart / IATA-top in november, indien vliegreizen weer mogelijk zijn

IATA-top in november, indien vliegreizen weer mogelijk zijn

IATA-top in november, indien vliegreizen weer mogelijk zijn

IATA wil haar top, die voor juni op de agenda stond, op 23 en 24 november alsnog in Amsterdam houden. Een en ander is afhankelijk van het opheffen van de wereldwijde reisbeperkingen en goedkeuring door Nederland van grote bijeenkomsten.

IATA maakte begin deze maand bekend dat de Annual General Meeting (AGM), gepland op 22 en 23 juni in de Amsterdamse RAI, niet door kon gaan vanwege de corona-crisis. De brancheorganisatie heeft nu besloten de bijeenkomst zo ver mogelijk door te schuiven in het lopende jaar.

“We hebben naar alle opties gekeken, ook een virtuele vergadering,” aldus Alexandre de Juniac, de CEO van IATA. ‘Maar om onze veerkracht te tonen hebben we er toch voor gekozen om iedereen in het echt te ontmoeten. Ik ben er zeker van dat we veel hebben te bespreken.”

De nieuwe data in november 2020 lopen vooruit op het opheffen van de reisbeperkingen door regeringen, zegt IATA, terwijl de organisatie er nu ook vanuit gaat dat de Nederlandse autoriteiten eind dit jaar weer grote bijeenkomsten toestaan. IATA zal samenwerken met de Nederlandse gezondheidsautoriteiten ‘om te garanderen dat alle maatregelen zijn genomen voor een veilige bijeenkomst.’

Zeer zwaar getroffen
De internationale luchtvaart is door corona zeer zwaar getroffen. Momenteel staan overal ter wereld 90 tot 95 procent van de vliegtuigen aan de grond. Wanneer er weer kan worden gevlogen is onduidelijk, terwijl bovendien de vraag naar tickets tot vrijwel nul is gedaald.

“De strijd tegen corona heeft nu de mondiale prioriteit,” zegt De Juniac. “De economische en sociale kosten om het virus te verslaan zullen hoog zijn. De extreem financiële problemen van de luchtvaartindustrie zijn hiervan een schrijnend voorbeeld.”

De Juniac kijkt niettemin alvast vooruit naar de tijd na corona: “In de post-pandemie wereld zal een gezonde luchtvaartsector van cruciaal belang zijn. Luchttransport zal een leider zijn bij het economisch herstel door zijn traditionele rol weer op zich te nemen van het verbinden van mensen, goederen en bedrijven, wereldwijd.”

Normaliteit
IATA gaat er vanuit dat in een periode van zeven maanden vanaf nu de wereld terug zal zijn op een ‘voldoende niveau van normaliteit’ om de AGM in Amsterdam te houden.

Voor herstel bestaan nu overigens nog geen aanwijzingen. Hoewel de invloed van corona in China, waar het virus ontstond, sterk is verminderd, woedt de pandemie met name in Europa en Noord-Amerika nog volop. Virologen waarschuwen er bovendien voor dat het virus ook weer in kracht kan toenemen.

De Juniac stak zijn leden dinsdag niettemin een hart onder de riem: “De luchtvaart is een zaak van vrijheid. Wij zijn veerkrachtig. Op de AGM zullen we samen een sterk toekomst opbouwen.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Vliegverbod UK nu tot 1 april

Vliegverbod UK nu tot 1 april

04/03/2021

Het vliegverbod vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Latijns-Amerika naar Nederland is verlengd met vier weken tot 1 april. Dit schrijft demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen in een brief aan…

Verlies Lufthansa 6,7 miljard

Verlies Lufthansa 6,7 miljard

04/03/2021

De Lufthansa Group heeft over 2020 een nettoverlies geleden van 6,7 miljard euro, als gevolg van de coronacrisis. De Duitse onderneming kromp het personeelsbestand in met een vijfde. De vraag…

IATA: geen vaccinatieplicht

IATA: geen vaccinatieplicht

03/03/2021

Passagiers hoeven wat IATA betreft niet te zijn ingeënt tegen corona om te mogen reizen, maar de organisatie legt de verantwoordelijkheid hiervoor bij overheden. “Als de Europese Unie een vaccinatieplicht…

Winst Zoom 671 mln dollar

Winst Zoom 671 mln dollar

02/03/2021

Zoom Video Communications heeft over 2020/21 een nettowinst geboekt van 671 miljoen dollar op een omzet van 2,6 miljard. De onderneming profiteert sterk van de coronacrisis, waardoor veel zakenreizen zijn…

ANVR wil vaccinatieboekje

ANVR wil vaccinatieboekje

01/03/2021

De ANVR wil corona opnemen in het ‘gele boekje’ met vaccinaties, om mensen weer vrij te kunnen laten reizen. Airlines zoals KLM en ook de Nederlandse regering zijn terughoudend over…