Home / Luchtvaart / IATA-top in november, indien vliegreizen weer mogelijk zijn

IATA-top in november, indien vliegreizen weer mogelijk zijn

IATA-top in november, indien vliegreizen weer mogelijk zijn

IATA wil haar top, die voor juni op de agenda stond, op 23 en 24 november alsnog in Amsterdam houden. Een en ander is afhankelijk van het opheffen van de wereldwijde reisbeperkingen en goedkeuring door Nederland van grote bijeenkomsten.

IATA maakte begin deze maand bekend dat de Annual General Meeting (AGM), gepland op 22 en 23 juni in de Amsterdamse RAI, niet door kon gaan vanwege de corona-crisis. De brancheorganisatie heeft nu besloten de bijeenkomst zo ver mogelijk door te schuiven in het lopende jaar.

“We hebben naar alle opties gekeken, ook een virtuele vergadering,” aldus Alexandre de Juniac, de CEO van IATA. ‘Maar om onze veerkracht te tonen hebben we er toch voor gekozen om iedereen in het echt te ontmoeten. Ik ben er zeker van dat we veel hebben te bespreken.”

De nieuwe data in november 2020 lopen vooruit op het opheffen van de reisbeperkingen door regeringen, zegt IATA, terwijl de organisatie er nu ook vanuit gaat dat de Nederlandse autoriteiten eind dit jaar weer grote bijeenkomsten toestaan. IATA zal samenwerken met de Nederlandse gezondheidsautoriteiten ‘om te garanderen dat alle maatregelen zijn genomen voor een veilige bijeenkomst.’

Zeer zwaar getroffen
De internationale luchtvaart is door corona zeer zwaar getroffen. Momenteel staan overal ter wereld 90 tot 95 procent van de vliegtuigen aan de grond. Wanneer er weer kan worden gevlogen is onduidelijk, terwijl bovendien de vraag naar tickets tot vrijwel nul is gedaald.

“De strijd tegen corona heeft nu de mondiale prioriteit,” zegt De Juniac. “De economische en sociale kosten om het virus te verslaan zullen hoog zijn. De extreem financiële problemen van de luchtvaartindustrie zijn hiervan een schrijnend voorbeeld.”

De Juniac kijkt niettemin alvast vooruit naar de tijd na corona: “In de post-pandemie wereld zal een gezonde luchtvaartsector van cruciaal belang zijn. Luchttransport zal een leider zijn bij het economisch herstel door zijn traditionele rol weer op zich te nemen van het verbinden van mensen, goederen en bedrijven, wereldwijd.”

Normaliteit
IATA gaat er vanuit dat in een periode van zeven maanden vanaf nu de wereld terug zal zijn op een ‘voldoende niveau van normaliteit’ om de AGM in Amsterdam te houden.

Voor herstel bestaan nu overigens nog geen aanwijzingen. Hoewel de invloed van corona in China, waar het virus ontstond, sterk is verminderd, woedt de pandemie met name in Europa en Noord-Amerika nog volop. Virologen waarschuwen er bovendien voor dat het virus ook weer in kracht kan toenemen.

De Juniac stak zijn leden dinsdag niettemin een hart onder de riem: “De luchtvaart is een zaak van vrijheid. Wij zijn veerkrachtig. Op de AGM zullen we samen een sterk toekomst opbouwen.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
NDC-deal Travelport en IAG 

NDC-deal Travelport en IAG 

02/12/2021

Travelport heeft een overeenkomst gesloten met de vier leden van de International Airlines Group (IAG) over NDC, de New Distribution Capability. Dit heeft het technologiebedrijf donderdag bekendgemaakt. IAG bestaat uit…

Trein wint terrein op vliegtuig

Trein wint terrein op vliegtuig

02/12/2021

Grote bedrijven nemen voor zakenreizen ‘steeds vaker’ de trein in plaats van het vliegtuig, zo blijkt uit een analyse van de Werkgroep Internationale Trein. Het onderzoek vond plaats vóór de…

ADP en Schiphol uit elkaar

ADP en Schiphol uit elkaar

02/12/2021

Aéroports de Paris (ADP) en de Royal Schiphol Group zijn sinds begin deze maand definitief geen partners meer, een breuk die afgelopen zomer al werd aangekondigd. De twee luchthavenbedrijven hadden…

Excuus KLM aan passagiers

Excuus KLM aan passagiers

30/11/2021

KLM heeft excuses aangeboden voor de chaos van vrijdag op Schiphol rond twee vluchten uit Zuid-Afrika. De ruim 600 passagiers moesten urenlang wachten, aan boord en op de luchthaven, om…