Home / Luchtvaart / IATA-top in november, indien vliegreizen weer mogelijk zijn

IATA-top in november, indien vliegreizen weer mogelijk zijn

IATA-top in november, indien vliegreizen weer mogelijk zijn

IATA wil haar top, die voor juni op de agenda stond, op 23 en 24 november alsnog in Amsterdam houden. Een en ander is afhankelijk van het opheffen van de wereldwijde reisbeperkingen en goedkeuring door Nederland van grote bijeenkomsten.

IATA maakte begin deze maand bekend dat de Annual General Meeting (AGM), gepland op 22 en 23 juni in de Amsterdamse RAI, niet door kon gaan vanwege de corona-crisis. De brancheorganisatie heeft nu besloten de bijeenkomst zo ver mogelijk door te schuiven in het lopende jaar.

“We hebben naar alle opties gekeken, ook een virtuele vergadering,” aldus Alexandre de Juniac, de CEO van IATA. ‘Maar om onze veerkracht te tonen hebben we er toch voor gekozen om iedereen in het echt te ontmoeten. Ik ben er zeker van dat we veel hebben te bespreken.”

De nieuwe data in november 2020 lopen vooruit op het opheffen van de reisbeperkingen door regeringen, zegt IATA, terwijl de organisatie er nu ook vanuit gaat dat de Nederlandse autoriteiten eind dit jaar weer grote bijeenkomsten toestaan. IATA zal samenwerken met de Nederlandse gezondheidsautoriteiten ‘om te garanderen dat alle maatregelen zijn genomen voor een veilige bijeenkomst.’

Zeer zwaar getroffen
De internationale luchtvaart is door corona zeer zwaar getroffen. Momenteel staan overal ter wereld 90 tot 95 procent van de vliegtuigen aan de grond. Wanneer er weer kan worden gevlogen is onduidelijk, terwijl bovendien de vraag naar tickets tot vrijwel nul is gedaald.

“De strijd tegen corona heeft nu de mondiale prioriteit,” zegt De Juniac. “De economische en sociale kosten om het virus te verslaan zullen hoog zijn. De extreem financiële problemen van de luchtvaartindustrie zijn hiervan een schrijnend voorbeeld.”

De Juniac kijkt niettemin alvast vooruit naar de tijd na corona: “In de post-pandemie wereld zal een gezonde luchtvaartsector van cruciaal belang zijn. Luchttransport zal een leider zijn bij het economisch herstel door zijn traditionele rol weer op zich te nemen van het verbinden van mensen, goederen en bedrijven, wereldwijd.”

Normaliteit
IATA gaat er vanuit dat in een periode van zeven maanden vanaf nu de wereld terug zal zijn op een ‘voldoende niveau van normaliteit’ om de AGM in Amsterdam te houden.

Voor herstel bestaan nu overigens nog geen aanwijzingen. Hoewel de invloed van corona in China, waar het virus ontstond, sterk is verminderd, woedt de pandemie met name in Europa en Noord-Amerika nog volop. Virologen waarschuwen er bovendien voor dat het virus ook weer in kracht kan toenemen.

De Juniac stak zijn leden dinsdag niettemin een hart onder de riem: “De luchtvaart is een zaak van vrijheid. Wij zijn veerkrachtig. Op de AGM zullen we samen een sterk toekomst opbouwen.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Knokpartij op KLM-vlucht

Knokpartij op KLM-vlucht

03/08/2020

In een vliegtuig van KLM dat afgelopen vrijdag op weg was naar Ibiza heeft zich een vechtpartij tussen passagiers voorgedaan. Aanleiding zou de weigering zijn geweest van enkele van hen…

Akkoord bij BA: lager loon

Akkoord bij BA: lager loon

01/08/2020

De piloten van British Airways hebben ingestemd met een tijdelijke loonsverlaging van twintig procent. Er vallen ook 270 gedwongen ontslagen, wel veel minder dan de directie aanvankelijk wilde. Het akkoord…

Elbers: lagere lonen moeten

Elbers: lagere lonen moeten

31/07/2020

KLM maakt de grootste crisis ooit door en moet daarom hard ingrijpen, ook in de lonen en andere arbeidsvoorwaarden. Dit zei topman Pieter Elbers vrijdag tijdens een videoconferentie met de…

KLM schrapt tot 5.000 banen

KLM schrapt tot 5.000 banen

31/07/2020

KLM heeft vrijdagochtend bekendgemaakt 4.500 tot 5.000 banen te zullen schrappen als gevolg van de coronacrisis, waarvan 1.500 gedwongen ontslagen. De airline leed in het tweede kwartaal een verlies van…

Fors verlies Air France-KLM 

Fors verlies Air France-KLM 

30/07/2020

Air France-KLM heeft in het tweede kwartaal een nettoverlies geleden van 2,6 miljard euro. Dit heeft het Frans-Nederlandse concern donderdagavond bekendgemaakt. Door de corona-crisis daalde het aantal vervoerde passagiers met…