
In Dublin is de jaarvergadering van IATA, de International Air Transport Association, begonnen. Directeur-generaal Tony Tyler neemt na vijf jaar afscheid van de organisatie. In september neemt Alexandre de Juniac, nu nog topman van Air France-KLM, het roer over.
IATA is de internationale brancheorganisatie van luchtvaartmaatschappijen, met 264 leden, goed voor 83 procent van het luchtverkeer. Alleen de low cost carriers in de wereld, zoals Ryanair, easyJet en Southwest zijn – uit eigen keus – geen lid van IATA.
Alexandre de Juniac was de enige kandidaat om Tyler op te volgen en hij is door de IATA-leden zonder één tegenstem verkozen. “Wat een geweldige organisatie. Waar kom je het nog tegen dat een kandidaat met honderd procent van de stemmen wordt gekozen, ik ben jaloers,” spotte Shane Ross, de Ierse minister van transport, vanmorgen in zijn bedrage aan de conferentie.
De meeste aanwezigen konden er wel om lachen. Het besluitvormingsproces binnen IATA over de aanstelling van executives vindt gewoonlijk achter gesloten deuren plaats. Op het moment dat er een ‘kandidaat’ wordt gepresenteerd, is de discussie al achter de rug. Want er is lang niet altijd unanimiteit binnen IATA. Vooral over inhoudelijke onderwerpen kunnen de meningen sterk uiteenlopen.
Zo is de vermeende overheidssteun aan de Golf carriers al jaren een van de topics en staat ook dit jaar weer op de agenda. In een van de fora zullen Bernard Gustin, de CEO van Brussels Airlines, Ed Bastian, de CEO van Delta Air Lines hierover discussiëren met Tim Clark, de CEO van Emirates. Gustin en Bastian zijn grote aanhangers zijn van de theorie dat Emirates, Etihad en Qatar Airways – de drie Golf carriers – wél overheidssteun ontvangen, is Clark een felle bestrijder van die opvatting.

