IATA houdt in juni 2021 haar jaarvergadering in Boston, Massachusetts, met JetBlue als ‘host.’ Of het om een live top zal gaan of een virtuele, zoals dit jaar, is afhankelijk van de situatie rond corona op dat moment.
De Annual General Meeting van IATA is ieder jaar de grootste bijeenkomst van airlines en duurt twee tot drie dagen. De 75ste AGM was vorig jaar in Seoul, Zuid-Korea waar Amsterdam als locatie voor 2020 werd gepresenteerd, met KLM als gastheer. Het event in de RAI stond gepland voor 22 en 23 juni.
In april, toen corona het luchtverkeer wereldwijd had verlamd, schoof IATA de top door naar november, nog steeds met de bedoeling om er een live gebeurtenis van te maken. De hoop dat corona in de loop van 2020 zou verdwijnen of in elk geval sterk aan kracht zou inboeten bleek ijdel, integendeel: vanaf augustus kwam er een tweede golf. Eind september gelastte IATA de top in Nederlands daarom definitief af en maakte er een eendaagse virtuele vergadering van, die op 24 november is gehouden.
Omdat KLM de organisatie van de 76ste AGM feitelijk misliep was de optie om de 77ste alsnog live in Amsterdam te houden, maar de Board of Governors van IATA heeft hier niet voor gekozen. Boston organiseert zoals het nu lijkt de top van 27-29 juni 2021.
Live of virtueel?
Het valt evenwel met geen mogelijkheid te zeggen hoe de situatie rond corona er over een half jaar uitziet. IATA zwijgt hier wijselijk over. Vaststaat dat een wereldwijd testbeleid, ondanks aandringen van IATA en andere organisaties, nog steeds niet van de grond gekomen. Intussen zijn verscheidene fabrikanten wel in de eindfase van vaccinontwikkeling en daarin lijkt de grootste kans te bestaan dat de pandemie tot staan kan worden gebracht.
Momenteel zijn de Verenigde Staten een van de zwaarst getroffen landen ter wereld. Het aantal corona-besmettingen is er het hoogste, gemeten in absolute getallen: bijna dertien miljoen, evenals het aantal doden: 265.000. Omgerekend naar inwoneraantal staan de Verenigde Staten op de zevende plaats van het aantal sterfgevallen. Joe Biden, die op 20 januari aantreedt als nieuwe president van de VS, neemt in tegenstelling tot zijn voorganger het virus wel serieus en heeft gezegd er alles aan te zullen doen om verdere verspreiding te stoppen.
In enkele landen in Zuid-Amerika (Peru, Argentinië) en Europa (UK, Italië, Spanje en België) is de situatie relatief erger dan in de VS. België is wereldwijd het zwaarst getroffen, op beide parameters: 48.000 besmettingen en 1.370 doden per 1 miljoen inwoners. Voor Nederland zijn deze getallen 28.700 en 527.
De genoemde cijfers zijn terug te vinden bij Worldometers. Enkele zeer kleine staten zijn bij bovengenoemde opsommingen buiten beschouwing gelaten.

