Home / Luchtvaart / IATA: steun aan luchtvaart loopt op tot 123 mld dollar 

IATA: steun aan luchtvaart loopt op tot 123 mld dollar 

IATA: steun aan luchtvaart loopt op tot 123 mld dollar 

Wereldwijd hebben airlines tot nu toe 123 miljard dollar aan overheidssteun toegezegd gekregen om de corona-crisis te overleven. Dit zegt IATA in een update. Het bedrag bestaat uit 56 miljard aan subsidies en 67 miljard aan leningen.

“Hulp van regeringen zorgt er momenteel voor dat de luchtvaart overeind blijft,” aldus Alexandre de Juniac (links, foto: IATA), de directeur-generaal van de brancheorganisatie. “Het volgende probleem zal zijn ervoor te zorgen dat airlines niet ten onder gaan aan de immens hogere schuldenlast.”

Door de corona-pandemie ligt het luchtverkeer sinds eind maart wereldwijd nagenoeg stil, zowel op internationale als binnenlandse routes. De branche is daardoor in acute geldnood gekomen. Veel airlines hebben een beroep gedaan op de regeringen in het land van vestiging.

Loonbetalingen
Volgens een berekening van IATA hebben airlines in totaal 35 miljard dollar aan subsidie voor loonbetalingen ontvangen, 11 miljard dollar aan nieuwe staatsaandelen en 10 miljard aan belastingverlichting en andere giften. Bij elkaar opgeteld is dit 56 miljard dollar die niet hoeft te worden terugbetaald.

IATA heeft berekend dat alleen al in het tweede kwartaal van 2020 (april, mei, juni) de airlines 60 miljard dollar in cash uitgeven. Veel maatschappijen beschikten ook nog over eigen liquide middelen, maar IATA waarschuwt dat de bodem van de kas bij veel bedrijven in zicht komt. De langetermijnschuld van de sector als geheel is in twee maanden tijd gestegen met 28 procent naar 550 miljard dollar.

Regionale verschillen
IATA constateert grote regionale verschillen in de overheidssteun. In Noord-Amerika is het pakket aan maatregelen het grootst: 66 miljard, omgerekend 25 procent van de omzet in 2019. In Europa gaat het om 30 miljard steun (15 procent van de 2019 omzet). In Asia/Pacific ontvangt de branche 26 miljard (10 procent van de omzet).

Tot nu toe is de minste hulp toegezegd door regeringen in Zuid-Amerika (300 miljoen dollar – 0,8 procent van de omzet) en in het Midden Oosten/ Afrika (800 miljoen dollar – 1,1 procent van de omzet).

Crisis nog lang niet voorbij
En de crisis is nog lang niet voorbij. Er bestaat vooralsnog geen medicijn of vaccin tegen corona. Airlines hebben daarom voor de weinig vluchten die zij nog wel uitvoeren te maken met stringente veiligheidsmaatregelen op luchthavens en aan boord, terwijl veel landen passagiers weigeren die niet afkomstig zijn uit het land zelf dan wel aankomende reizigers verplichten tot quarantaine. Het zijn omstandigheden die consumenten en zakenreizigers afschrikken om een vliegreis te boeken.

Alexandre de Juniac: “Ons wacht een zware toekomst. Het onder controle brengen van corona en het overleven van de financiële schok is nog maar de eerste horde. De gezondheidsmaatregelen maken de operatie veel kostbaarder. Vaste kosten moeten nu worden opgebracht met minder passagiers. Tegelijkertijd zijn investeringen nodig om milieudoelen te halen. Bovendien hebben airlines straks te maken met een enorm verhoogde schuldenlast.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM: herstel zal hobbelig zijn

KLM: herstel zal hobbelig zijn

30/07/2021

KLM-topman Pieter Elbers ziet in een online gesprek met de pers, naar aanleiding van de cijfers uit het tweede kwartaal, ‘duidelijke tekenen van herstel.’ Maar hij manoeuvreert behoedzaam: “Als er…

Schiphol zet app f&b door

Schiphol zet app f&b door

30/07/2021

Schiphol heeft deze week een pilot voor het bestellen van eten en drinken via een app omgezet in een permanente functie. Reizigers kunnen hun orders plaatsen en later airside ophalen….

Vliegtuigorders stijgen weer

Vliegtuigorders stijgen weer

30/07/2021

Vliegtuigbouwers Airbus en Boeing zeggen te profiteren van het voorzichtige herstel van de luchtvaartsector, die zware klappen kreeg als gevolg van de coronacrisis. Bedrijven plaatsen weer orders, die ze eerder…

Weer kleine nettowinst Accor

Weer kleine nettowinst Accor

29/07/2021

Accor heeft over het eerste halfjaar ondanks verder omzetverlies een kleine nettowinst geboekt, tegenover megaverlies in H1 van 2020. Het hotelbedrijf reorganiseerde fors en zag daardoor de kosten dalen. Topman…