Home / Luchtvaart / IATA schrapt veel banen

IATA schrapt veel banen

IATA schrapt veel banen

IATA schrapt 400 banen bij de eigen organisatie, 22 procent van het totaal. De branchevereniging van airlines zegt “diep” te zijn getroffen door de corona pandemie en moet daarom “drastisch” bezuinigen.

De ingreep bij de International Air Transport Association komt niet als een verrassing. De corona-crisis heeft de internationale luchtvaart sinds maart grotendeels lamgelegd en dat betekent dat IATA, die bestaat van de contributie van de leden, niet buiten schot kon blijven.

IATA beschikt over twee grote kantoren, in Genève en Montreal, waarbij de Zwitserse vestiging in feite het hoofdkwartier is. Verder zijn er nog verscheidene kleinere kantoren, verspreid over de hele wereld. IATA zegt de komende tijd 200 mensen te zullen ontslaan; vrijwillig vertrek en het niet opvullen van vacatures levert nog eens het schrappen van 200 banen op. Op welke locaties de arbeidsplaatsen verdwijnen heeft IATA er niet bij gezegd.

Minder salaris
Naast de ontslaggolf grijpt IATA ook verder in. In de kosten van de organisatie zal “drastisch” worden gesneden, terwijl de topbestuurders, onder wie directeur-generaal Alexandre de Juniac, vrijwillig een deel van hun salaris inleveren – hoeveel zegt IATA niet.

De jaarvergadering van IATA (de Annual General Meeting), in normale tijden het tweedaagse hoogtepunt van twaalf maanden voor de airlines, gaat dit jaar niet door. De AGM zou aanvankelijk in juni in Amsterdam worden gehouden, maar werd door de uitbraak van corona in eerste instantie doorgeschoven naar 23 en 24 november.

Eind september maakte IATA bekend dat de fysieke bijeenkomst in zijn geheel niet doorgaat. Wel komt er op 24 november een virtuele bijeenkomst. Behalve dat het door alle reisbeperkingen onmogelijk is nu een grote vergadering te houden – waar en door wie dan ook – levert een videoconferentie ook een welkome kostenbesparing op voor IATA.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
SAF blijft speerpunt KLM

SAF blijft speerpunt KLM

26/01/2021

KLM blijft inzetten op het gebruik van niet-fossiele brandstoffen en heeft het bestaande programma omgedoopt tot Corporate SAF (sustainable aviation fuel). “Juist in deze crisistijd,” zegt Harm Kreulen, directeur KLM…

Weer uitstel Lelystad Airport

Weer uitstel Lelystad Airport

25/01/2021

De opening van Lelystad Airport vindt waarschijnlijk later plaats dan in november dit jaar, zoals eerder gepland. De Tweede Kamer heeft het dossier maandag “controversieel” verklaard, nu de regering demissionair…

Europese luchttaxi op komst

Europese luchttaxi op komst

22/01/2021

Een Europees programma rond drones wil vanaf volgend jaar proeven doen met vliegende taxi’s, zonder piloot. Nederland is betrokken bij het project, dat “een veilige integratie van drones in een…