Home / Luchtvaart / IATA pessimistisch over 2020

IATA pessimistisch over 2020

IATA pessimistisch over 2020

IATA toonde zich woensdag in haar wekelijkse online persconferentie pessimistisch. Snel herstel van zakenreizen komt er niet door de angst voor besmetting van personeel, terwijl de recente groei van het aantal corona-besmettingen in Noord- en Zuid-Amerika grote zorgen baart.

Brian Pearce, de chief economist van de brancheorganisatie, constateert dat de boekingen van vliegtickets voor de hele maand juni 91 procent lager lag dan een jaar geleden en dat was ook nog eens een uptick van 3 procentpunt in vergelijking met mei.

Maar in de tweede helft van juni trad er toch weer een verslechtering op, vooral door een toename van de corona-pandemie in de Verenigde Staten en Latijns-Amerikaanse landen, vooral Brazilië, Peru, Mexico en Chili.

130.000 doden in VS
Het aantal besmettingen in de VS staat per 1 juli op 2,7 miljoen en het aantal doden op 130.000. In de mondiale statistieken vertegenwoordigen beide cijfers een kwart van het totaal. De laatste weken steeg het aantal besmettingen weer. In veel Amerikaanse staten is de lockdown in reactie daarom weer ingesteld.

Voor de luchtvaart zijn dit desastreuze ontwikkelingen. Verwachtte IATA eerder nog dat de markt zich in december 2020, gerekend in revenue passenger kilometers (RPK’s), zou herstellen tot 65 procent (van het niveau van 2019). Pearce (foto rechts) denkt nu dat dit slechts de helft of minder zal zijn.

Voor de zakelijke markt vermoedt IATA dat het terugkerende vertrouwen om handel te drijven in de wereld zich niet noodzakelijkerwijze zal vertalen in een groei van het aantal zakenreizen. Veel bedrijven zijn namelijk bevreesd dat hun personeel op reis, ergens ter wereld, corona oploopt en meeneemt naar huis. Liever houden ze het nog even op video conferencing.

Moed
De directeur-generaal van IATA, Alexandre de Juniac, probeerde woensdag de moed erin te houden. “Mei was minder slecht dan april. Dit is het beste dat ik kan zeggen. De eerste opleving zien wij op de binnenlandse markten. De internationale markt is sinds mei vrijwel tot stilstand gekomen,” aldus De Juniac.

Voor Europa rekent hij ook de Schengen-zone tot het ‘binnenlands’ verkeer. “We staan pas aan het begin van een lang en zeer moeilijk herstel. En er blijft een enorme onzekerheid bestaan over de impact van nieuwe corona-gevallen,” aldus De Juniac.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Grote reorganisatie bij Accor

Grote reorganisatie bij Accor

05/08/2020

Accor reorganiseert en ontslaat daarbij duizend medewerkers. Dit heeft de Franse hotelgroep bekendgemaakt bij de presentatie van de halfjaarcijfers 2020, waarin het concern als gevolg van de coronacrisis een verlies…

Groot baanverlies bij Booking

Groot baanverlies bij Booking

04/08/2020

Booking.com ontslaat een kwart van het personeel. Dit heeft het Amerikaanse bedrijf dinsdag op het hoofdkantoor in Amsterdam bekendgemaakt. Het boekingsplatform voor hotels en andere accommodatie is sinds maart door…

Krimp easyJet 99,6 procent

Krimp easyJet 99,6 procent

04/08/2020

EasyJet heeft dinsdag bekendgemaakt dat verkeer en omzet in april, mei en juni met 99,6 procent zijn gekrompen. Toch houdt de airline de moed erin: de operatie is hervat en…

Mach 3 vlucht met Branson

Mach 3 vlucht met Branson

03/08/2020

Corona of niet, Virgin Galactic zet de plannen voor een zakenvliegtuig met een top van 3.700 kilometer p/u door. Het bedrijf, opgericht door de Britse tycoon Richard Branson, maakte maandag…

CWT afgeperst: 4 mln euro

CWT afgeperst: 4 mln euro

03/08/2020

CWT heeft vorige week 414 bitcoin, een kleine vier miljoen euro, betaald aan hackers die erin waren geslaagd via gijzelsoftware de computers van het bedrijf deels uit te schakelen. Persbureau…