Home / Luchtvaart / IATA: omzetverlies 250 mld

IATA: omzetverlies 250 mld

IATA: omzetverlies 250 mld

De luchtvaart koerst door de corona-pandemie af op een omzetverlies van 250 miljard dollar, zo verwacht IATA,. Twee weken geleden raamde de brancheorganisatie de inkomstenderving voor 2020 nog op 113 miljard, maar sindsdien is de reismarkt vrijwel geheel ingestort. IATA vraagt regeringen om de steun op te voeren.

IATA houdt wel vast aan het eerder genoemde bedrag van 200 miljard dollar dat nodig zou zijn om de luchtvaartsector mondiaal te ondersteunen. “Dit is de grootste crisis die we ooit hebben meegemaakt in de industrie,” zegt CEO Alexandre de Juniac in een verklaring. “We hebben snel enorme regeringssteun nodig.”

De capaciteit aan stoelen zal volgens de huidige ramingen wereldwijd bijna 40 procent lager uitvallen voor het hele jaar. Vooral in het tweede kwartaal: april tot en met juni is er sprake van een enorme terugval in het aanbod van stoelen, simpelweg omdat de vraag vrijwel volledig is verdwenen: niemand bestelt nog een ticket.

In Europa en het Midden-Oosten brengen de airlines hun capaciteit met 90 procent terug. De schatting voor het derde kwartaal is nu op min 45 procent en ook de laatste drie maanden zal het aanbod lager zijn dan een jaar geleden: 10 procent.

Deze cijfers zijn gebaseerd op de huidige verwachting dat het virus binnen enige maanden aan kracht zal hebben ingeboet. Als dat niet het geval is zal de terugloop in capaciteit en omzet nog groter zijn, stelt IATA.

IATA verwacht daarom ook geen V-curve meer in het herstel, zoals bij eerdere crises het geval was. Hoofdeconoom Brian Pearce gaat er nu vanuit dat de terugkeer naar normaliteit de vorm van een U zal hebben: de bodem in de vraag zal langer aanhouden.

IATA ziet 2020 als een verloren jaar voor de branche en spreekt de hoop uit dat 2021 ‘sterk herstel’ te zien zal geven.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
EasyJet schrapt 30 pct banen

EasyJet schrapt 30 pct banen

28/05/2020

Bij easyJet gaat de komende tijd dertig procent van de werkgelegenheid verloren als gevolg van corona, zo heeft de prijsvechter donderdag bekendgemaakt. De vloot wordt ingekrompen. De airline verwacht geen…