Home / Luchtvaart / IATA media-event in Genève is voortaan klimaatneutraal

IATA media-event in Genève is voortaan klimaatneutraal

IATA media-event in Genève is voortaan klimaatneutraal

Het jaarlijkse media-event van IATA in Genève is voortaan klimaatneutraal. De brancheorganisatie zegt de uitstoot van vluchten en het energiegebruik te zullen compenseren via het programma Climate+Care, waar IATA al langere tijd de eigen vluchten ‘offset’.

IATA (International Air Transport Association) houdt ieder jaar in december de Global Media Days. Rond de 120 vakjournalisten vliegen naar het Zwitserse hoofdkantoor bij de luchthaven van Genève en worden bijgepraat over alles wat er speelt in de sector. De luchtvaart staat evenwel onder toenemende druk om een positieve bijdrage te leveren aan de klimaatverandering en de compensatie van de media-dagen is daar een van.

IATA berekent deze week namens het journaille hoe hoog de uitstoot van alle vluchten is geweest, evenals het energiegebruik van de sessies op het hoofdkantoor. Dit getal wordt opgeteld bij de reguliere offset van IATA via Climate+Care, een Britse organisatie die verscheidene projecten voor compensatie van CO2 steunt.

Vliegtuig stoot CO2 uit
Alexandre de Juniac, de CEO van IATA, zette tijdens de mediadagen van woensdag en donderdag de positie van de branche in perspectief: “Zoals bij elke menselijke activiteit hebben wij een impact op het milieu. Vliegtuigen verbruiken brandstof en dat leidt tot de uitstoot van CO2. Volgens cijfers van de Intergovernmental Panel on Climate Change is de luchtvaart verantwoordelijk voor twee procent van de door de mens veroorzaakte emissie van CO2,” aldus De Juniac.

Dat percentage ontslaat de branche niet van de plicht iets te doen, vindt De Juniac, maar de luchtvaart werkt daar al jaren aan, zei hij. “In 2008 maakte wij al een serieus commitment richting het milieu, ver voordat het woord flygskam in ons vocabulaire kwam. Wij verplichtten onszelf toen om jaarlijks  1,5 procent minder brandstof te verbruiken. We hebben dat overtroffen met 2,3 procent per jaar.”

Volgens IATA is de emissie per passagier daardoor gedaald met de helft sinds 1990. Wat de brancheorganisatie niet vermeldt is dat de omvang van het luchtverkeer de afgelopen decennia is verveelvoudigd, waardoor de absolute uitstoot van alle passagiers samen wel is gegroeid.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Duitsland verplicht coronatest

Duitsland verplicht coronatest

07/08/2020

Met ingang van zaterdag 8 augustus moeten alle passagiers op Duitse luchthavens die zijn aangekomen vanuit risicogebieden verplicht een coronatest ondergaan. Dit heeft de regering in Berlijn besloten. Wie weigert…

Teststraat corona op Schiphol

Teststraat corona op Schiphol

06/08/2020

De regering wil een vrijwillige teststraat inrichten voor passagiers afkomstig uit zogeheten risicogebieden. Dit heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid donderdagavond gezegd tijdens een persconferentie, samen met premier Rutte….

Megaverlies Lufthansa Group

Megaverlies Lufthansa Group

06/08/2020

Lufthansa heeft door de coronacrisis in het eerste halfjaar een megaverlies geleden van 2,9 miljard euro. Dit heeft de Duitse groep donderdag bekendgemaakt. Het bedrijf zegt dat verdere ontslagen  nu…

Grote reorganisatie bij Accor

Grote reorganisatie bij Accor

05/08/2020

Accor reorganiseert en ontslaat daarbij duizend medewerkers. Dit heeft de Franse hotelgroep bekendgemaakt bij de presentatie van de halfjaarcijfers 2020, waarin het concern als gevolg van de coronacrisis een verlies…

Groot baanverlies bij Booking

Groot baanverlies bij Booking

04/08/2020

Booking.com ontslaat een kwart van het personeel. Dit heeft het Amerikaanse bedrijf dinsdag op het hoofdkantoor in Amsterdam bekendgemaakt. Het boekingsplatform voor hotels en andere accommodatie is sinds maart door…