Home / Luchtvaart / IATA: Iets minder winst voor luchtvaart in 2014 dan eerder verwacht

IATA: Iets minder winst voor luchtvaart in 2014 dan eerder verwacht

IATA: Iets minder winst voor luchtvaart in 2014 dan eerder verwacht

De luchtvaart zal dit jaar voor het tweede jaar op rij een collectieve winst maken, maar iets minder dan eerder verwacht. Dit zegt de International Air Transport Association (IATA).

Dacht IATA eerst nog dat dit jaar de winst op 19,7 miljard dollar uit zou komen, nu houdt de branchevereniging van luchtvaartmaatschappijen het op 18,7 miljard dollar.

De aanpassing komt voornamelijk door hogere olieprijzen, die naar verwachting 108 dollar per vat zullen bedragen, 3,5 dollar meer dan eerder verwacht. Dit levert een 3 miljard dollar hogere brandstofrekening op. Positief is dat de vraag zal stijgen, met name naar luchtvaart, dankzij de groeiende mondiale economie. De totale omzet zal dan ook toenemen tot 745 miljard dollar, 2 miljard dollar meer dan eerder verwacht.

“De algemene vooruitzichten zijn positief,” aldus Tony Tyler, directeur-generaal van IATA. “De cyclische economische vooruitgang zorgt voor een sterke vraag. En die compenseert de uitdagingen van hogere brandstofkosten in verband met geopolitieke instabiliteit. Maar de nettomarge van 2,5 procent blijft onvoldoende.”

Deze marge komt neer op een nettowinst van 5,65 dollar per passagier, een verbetering vergeleken met 2013 (4,13 dollar) en 2012 (2,05 dollar). Tyler denkt dat dit komt, doordat consolidatie en joint ventures de efficiency van de luchtvaart heeft vergroot. Wel waarschuwt hij, dat belastingdruk en te strenge regelgeving door overheden wereldwijd de resultaten onder druk blijven zetten.

IATA denkt dat de vraag naar vliegtickets dit jaar met 5,8 procent zal stijgen. De opbrengsten zullen echter met 0,3 procent dalen. Vracht zal met 4 procent groeien in plaats van 2,1 procent, zoals IATA eerder dacht. Maar ook hier dalen de opbrengsten, met 1,5 procent.

De gemiddelde ticketprijs bedraagt 181 dollar. Via ancillary diensten, zoals een toeslag voor het inchecken van bagage, komt hier 14 dollar bovenop.

Per regio zijn de verwachtingen als volgt:

Resultaat EBIT-marge
Noord-Amerika 8,6 miljard dollar 6,5 procent
Europa 3,1 miljard dollar 1,9 procent
Australazië 3,7 miljard dollar 3,4 procent
Midden-Oosten 2,2 miljard dollar n.b.
Latijns-Amerika 1 miljard dollar n.b.
Afrika 100 miljoen dollar n.b.

 

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Delta investeert in milieu

Delta investeert in milieu

17/02/2020

Delta Air Lines investeert tot 2030 honderd miljoen euro per jaar om de eigen uitstoot van CO2 te verminderen. De Amerikaanse carrier zegt hiermee onder meer ‘clean-air technologieën’ te willen…

‘Prima’ cijfers Schiphol

‘Prima’ cijfers Schiphol

14/02/2020

Schiphol heeft volgens financieel directeur Jabine van der Meijs een ‘prima’ jaar achter de rug. Het aantal passagiers groeide slechts licht, maar de financiële resultaten waren ‘solide, met een stijging…

Schiphol: 2020 cruciaal jaar

Schiphol: 2020 cruciaal jaar

14/02/2020

2020 wordt volgens president-directeur Dick Benschop ‘een cruciaal jaar.’ Hij noemde vrijdag de situatie rond Lelystad, de ontwikkeling op ‘de middellange termijn’ en de ‘contouren van de luchtvaart richting 2050’…

Deal Corendon en KLM

Deal Corendon en KLM

13/02/2020

KLM heeft donderdag een overeenkomst gesloten met vakantiebedrijf Corendon over vluchten naar Curaçao. Vanaf het winterseizoen 2020/2021 neemt Corendon gedurende een periode van drie jaar een kwart miljoen stoelen af…