Home / Luchtvaart / IATA: Iets minder winst voor luchtvaart in 2014 dan eerder verwacht

IATA: Iets minder winst voor luchtvaart in 2014 dan eerder verwacht

IATA: Iets minder winst voor luchtvaart in 2014 dan eerder verwacht

De luchtvaart zal dit jaar voor het tweede jaar op rij een collectieve winst maken, maar iets minder dan eerder verwacht. Dit zegt de International Air Transport Association (IATA).

Dacht IATA eerst nog dat dit jaar de winst op 19,7 miljard dollar uit zou komen, nu houdt de branchevereniging van luchtvaartmaatschappijen het op 18,7 miljard dollar.

De aanpassing komt voornamelijk door hogere olieprijzen, die naar verwachting 108 dollar per vat zullen bedragen, 3,5 dollar meer dan eerder verwacht. Dit levert een 3 miljard dollar hogere brandstofrekening op. Positief is dat de vraag zal stijgen, met name naar luchtvaart, dankzij de groeiende mondiale economie. De totale omzet zal dan ook toenemen tot 745 miljard dollar, 2 miljard dollar meer dan eerder verwacht.

“De algemene vooruitzichten zijn positief,” aldus Tony Tyler, directeur-generaal van IATA. “De cyclische economische vooruitgang zorgt voor een sterke vraag. En die compenseert de uitdagingen van hogere brandstofkosten in verband met geopolitieke instabiliteit. Maar de nettomarge van 2,5 procent blijft onvoldoende.”

Deze marge komt neer op een nettowinst van 5,65 dollar per passagier, een verbetering vergeleken met 2013 (4,13 dollar) en 2012 (2,05 dollar). Tyler denkt dat dit komt, doordat consolidatie en joint ventures de efficiency van de luchtvaart heeft vergroot. Wel waarschuwt hij, dat belastingdruk en te strenge regelgeving door overheden wereldwijd de resultaten onder druk blijven zetten.

IATA denkt dat de vraag naar vliegtickets dit jaar met 5,8 procent zal stijgen. De opbrengsten zullen echter met 0,3 procent dalen. Vracht zal met 4 procent groeien in plaats van 2,1 procent, zoals IATA eerder dacht. Maar ook hier dalen de opbrengsten, met 1,5 procent.

De gemiddelde ticketprijs bedraagt 181 dollar. Via ancillary diensten, zoals een toeslag voor het inchecken van bagage, komt hier 14 dollar bovenop.

Per regio zijn de verwachtingen als volgt:

Resultaat EBIT-marge
Noord-Amerika 8,6 miljard dollar 6,5 procent
Europa 3,1 miljard dollar 1,9 procent
Australazië 3,7 miljard dollar 3,4 procent
Midden-Oosten 2,2 miljard dollar n.b.
Latijns-Amerika 1 miljard dollar n.b.
Afrika 100 miljoen dollar n.b.

 

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
APG is GSA Kenya Airways

APG is GSA Kenya Airways

18/09/2020

APG is de nieuwe GSA voor Kenya Airways in Europa. Dit hebben de twee partijen vrijdag bekendgemaakt. De Keniaanse carrier hervatte onlangs de vluchten naar Amsterdam, maar door corona is…

Obligaties Delta: 9 mld dollar

Obligaties Delta: 9 mld dollar

18/09/2020

Delta Air Lines heeft deze week negen miljard dollar (7,5 miljard euro) opgehaald door obligaties uit te schrijven, met het eigen frequent flyer programma als onderpand. De partner van Air…

Reisbranche wil testprotocol

Reisbranche wil testprotocol

18/09/2020

25 brancheorganisaties uit de reiswereld, zowel voor lucht-, spoor-, en wegverkeer, hebben vrijdag de Europese Commissie gevraagd om een gezamenlijk testprotocol in de EU en het opheffen van de quarantaineplicht….

KLM strenger met mondkapje

KLM strenger met mondkapje

17/09/2020

KLM voert vanaf 21 september de corona-regels aan boord op. Wie dan om medische redenen zonder mondkapje wil boarden moet een doktersverklaring én een recente negatieve test laten zien. Ook…

BA in ‘onmogelijke situatie’

BA in ‘onmogelijke situatie’

16/09/2020

British Airways bevindt zich momenteel in een ‘onmogelijke situatie,’ heeft CEO Alex Cruz woensdag gezegd tijdens een video-sessie met het Britse parlement. Hij verwacht een krimp van het personeelsbestand bij…