Home / Luchtvaart / IATA: Europa haalt USA in

IATA: Europa haalt USA in

IATA: Europa haalt USA in

Europese airlines bewegen zich in de richting van hun Noord-Amerikaanse branchegenoten qua winstniveau. Dit blijkt uit cijfers die IATA vandaag heeft gepubliceerd.

Terwijl de totale winst van de Noord-Amerikaanse sector over 2018 daalt, groeit die in Europa. IATA verwacht dat de carriers in de Verenigde Staten en Canada gezamenlijk zullen uitkomen op een winst van 15 miljard dollar, een daling van 3,4 miljard ten opzichte van 2017. Europese carriers zullen uitkomen op een nu geschatte winst van 8,6 miljard, een stijging van 500 miljoen dollar.

“De Europese airlines bewegen zich langzaam in de richting van de Noord-Amerikaanse prestaties en sommige afzonderlijke carriers zitten al op dat niveau,” zegt IATA.

Hedging
Een factor die de Europese carriers helpt is het hedgen van brandstof. Hierdoor wordt de impact van de stijging van de olieprijzen vertraagd, zegt IATA. De meeste Noord-Amerikaanse carriers leggen niet of nauwelijks vaste brandstofprijzen voor langere tijd (hedging) vast.

Toen de olieprijs enkele jaren geleden scherp daalde hadden niet-hedgende maatschappij daar meteen voordeel van. Nu het omgekeerde zich voordoet met de olieprijs profiteren ‘de hedgers’ weer.

De gemiddelde winst per passagier is in Noord-Amerika met 15,67 dollar nog steeds wel aanzienlijk meer dan de 7,58 dollar in Europa. IATA geeft hiervoor twee verklaringen: de kosten voor regelgeving (toeslagen en belastingen) zijn in Europa hoger en de breakeven load factor in Europa is lager. Dit laatste komt door de grotere fragmentatie van de branche in Europa, tegenover de grote mate van consolidatie in Noord-Amerika.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Een Vlijtig Liesje voor KLM

Een Vlijtig Liesje voor KLM

18/10/2019

KLM heeft haar tweede Boeing 787-10 Dreamliner ontvangen na een ‘ferry-vlucht’ vanuit de fabriek in Charleston, South Carolina. Het toestel heeft de naam Vlijtig Liesje gekregen. Alle Dreamliners van KLM…

Flybe wordt Virgin Connect

Flybe wordt Virgin Connect

17/10/2019

Flybe zal vanaf volgend jaar verdergaan als Virgin Connect. De regionale Britse carrier werd begin 2019 overgenomen door een consortium onder leiding van Virgin Atlantic. Virgin neemt de felrode bedrijfskleur…

Netwerk IoT op Schiphol

Netwerk IoT op Schiphol

17/10/2019

Schiphol heeft haar eigen netwerk voor Internet of Things-toepassingen volledig uitgerold. Er is  dekking in alle publieke gebieden zoals aankomst- en vertrekhallen, lounges, pieren en op Schiphol Plaza, evenals niet-publieke…

MoU met China Eastern

MoU met China Eastern

16/10/2019

Air France, KLM en China Eastern Airlines hebben vandaag in Shanghai een Memorandum of Understanding (MoU) getekend om hun huidige joint venture uit te breiden met Virgin Atlantic. De vergrote…