Home / Luchtvaart / IATA: Europa haalt USA in

IATA: Europa haalt USA in

IATA: Europa haalt USA in

Europese airlines bewegen zich in de richting van hun Noord-Amerikaanse branchegenoten qua winstniveau. Dit blijkt uit cijfers die IATA vandaag heeft gepubliceerd.

Terwijl de totale winst van de Noord-Amerikaanse sector over 2018 daalt, groeit die in Europa. IATA verwacht dat de carriers in de Verenigde Staten en Canada gezamenlijk zullen uitkomen op een winst van 15 miljard dollar, een daling van 3,4 miljard ten opzichte van 2017. Europese carriers zullen uitkomen op een nu geschatte winst van 8,6 miljard, een stijging van 500 miljoen dollar.

“De Europese airlines bewegen zich langzaam in de richting van de Noord-Amerikaanse prestaties en sommige afzonderlijke carriers zitten al op dat niveau,” zegt IATA.

Hedging
Een factor die de Europese carriers helpt is het hedgen van brandstof. Hierdoor wordt de impact van de stijging van de olieprijzen vertraagd, zegt IATA. De meeste Noord-Amerikaanse carriers leggen niet of nauwelijks vaste brandstofprijzen voor langere tijd (hedging) vast.

Toen de olieprijs enkele jaren geleden scherp daalde hadden niet-hedgende maatschappij daar meteen voordeel van. Nu het omgekeerde zich voordoet met de olieprijs profiteren ‘de hedgers’ weer.

De gemiddelde winst per passagier is in Noord-Amerika met 15,67 dollar nog steeds wel aanzienlijk meer dan de 7,58 dollar in Europa. IATA geeft hiervoor twee verklaringen: de kosten voor regelgeving (toeslagen en belastingen) zijn in Europa hoger en de breakeven load factor in Europa is lager. Dit laatste komt door de grotere fragmentatie van de branche in Europa, tegenover de grote mate van consolidatie in Noord-Amerika.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
China erkent ‘EU-airline’

China erkent ‘EU-airline’

11/07/2019

De Europese Unie en China hebben een nog goed te keuren ‘horizontale luchtvaartovereenkomst’ gesloten waarin het principe van de EU-airline wordt erkend. Bijna vijftig landen deden dit al eerder, maar…

Nieuwe topman Norwegian

Nieuwe topman Norwegian

11/07/2019

Bjørn Kjos, één van de oprichters van Norwegian Air, is na zeventien jaar opgestapt als CEO. Kjos blijft wel aan als adviseur, maar draagt de leiding over aan Geir Karlsen,…

Vliegtaks in Frankrijk 

Vliegtaks in Frankrijk 

10/07/2019

Frankrijk voert volgend jaar een vliegtaks in voor alle vertrekkende passagiers, zo heeft de minister van transport bekendgemaakt. De opbrengst gaat naar ‘groen vervoer.’ Op binnenlandse of Europese vluchten in…

Afscheid Alders van ORS

Afscheid Alders van ORS

09/07/2019

Hans Alders heeft vanmiddag afscheid genomen van de Omgevingsraad Schiphol (ORS), na een voorzitterschap van 12,5 jaar. Zijn opvolger is Pieter van Geel, voor een interim-periode. Tijdens een symposium in…