Home / Luchtvaart / IATA bijeen in Seoul

IATA bijeen in Seoul

IATA bijeen in Seoul

De IATA-jaarvergadering is vandaag, zaterdag, begonnen in Seoul. Voorafgaande aan de inhoudelijke besprekingen, morgen, houdt Boeing vanavond zijn gebruikelijke welkomstreceptie. Vraag is of de fabrikant de eigen problemen met de MAX zal aanroeren.

Alexandre de Juniac, de directeur-generaal van IATA (International Air Transport Association) zegt dat de situatie rond de Boeing 737 MAX zeker op de agenda staat. Sinds begin maart staan alle MAX-en aan de grond, na twee dodelijke crashes van het type binnen vijf maanden.

De Juniac zegt verder: “2019 wordt naar verwachting het tiende jaar op rij met boekwinst voor de branche. Maar stijgende kosten, handelsoorlogen en andere onzekerheden zullen zeker van invloed zijn op de bottom line. En de luchtvaart staat, net als alle andere industrieën, onder toenemende druk vanwege het effect op klimaatverandering.” juniac

Stijging van de vraag
In de tussentijd stijgt de vraag naar vliegtuigtickets fors door. IATA verwacht dat in de komende twintig jaar, ceteris paribus, wereldwijd twee keer zoveel passagiers zullen worden vervoerd. In 2017 werd de grens van vier miljard passagiers op jaarbasis overschreden; de raming voor dit jaar ligt op 4,6 miljard.

Voor het eerst zullen dit jaar op de IATA-top de Diversity & Inclusion Awards worden uitgereikt. Deze onderscheidingen zijn voor mensen in de sector die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor gender diversiteit in de sector.

Op de vorige IATA-top in Sydney pleitte Alan Joyce, de CEO van Qantas, ervoor dat de awards zich ook zouden uitstrekken tot gelijkwaardigheid van alle seksuele geaardheden. Het is onduidelijk of dat ook zal gebeuren. Met name onder de leden van IATA in Azië en het Midden-Oosten zal hier weinig steun voor bestaan. Taiwan was dit jaar pas het eerste land in Azië dat het homohuwelijk erkende.

Twee keer in Nederland
Het is de 75ste keer dat IATA haar AGM (annual general meeting) houdt. Het is de grootste reguliere vergadering in de luchtvaart, met dezer dagen rond de duizend deelnemers. De brancheorganisatie streeft er naar de bijeenkomsten afwisselend te verdelen over de continenten, maar in de praktijk zijn de AGM’s meestal in Azië, Noord-Amerika en Europa.

Twee maal vergaderde IATA in Nederland: in 1949 in Den Haag en in 1969 in Amsterdam. Afrika werd in al die jaren het minst vaak bezocht: drie keer. Kaapstad was in 2013 de laatste locatie voor de AGM. IATA zegt dat in veel Afrikaanse landen de infrastructuur ontbreekt om de jaarvergadering te organiseren.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Self service info op Schiphol

Self service info op Schiphol

14/06/2019

Schiphol heeft selfservice informatiepunten geplaatst, verspreid over verscheidene locaties in de terminal. Hier kunnen reizigers onder meer vluchtgegevens opzoeken, plattegronden raadplegen en veelgestelde vragen en antwoorden bekijken. Schiphol heeft de…

BCD lanceert hoteldivisie  

BCD lanceert hoteldivisie  

14/06/2019

BCD Travel heeft een wereldwijde hoteldivisie gelanceerd om ‘in te spelen op de veranderende dynamiek in de zakenreisbranche,’ zegt het bedrijf. Onder de naam Stay by BCD Travel wil de…

Kit zonder plastic bij Delta

Kit zonder plastic bij Delta

13/06/2019

Delta Air Lines introduceert deze maand amenity kits zonder extra plastic wikkels. Op jaarbasis scheelt dit veertien ton aan plastic afval, zegt de Amerikaanse carrier. De partner van Air France…

Air France wordt plasticvrij

Air France wordt plasticvrij

09/06/2019

Air France vervangt alle wegwerp-plastic aan boord door duurzaam materiaal. De airline zegt na een aantal geslaagde proeven adieu tegen plastic borden, bestek en roerstaafjes. Ze wil eind dit jaar…