Home / Luchtvaart / IATA bijeen in Seoul

IATA bijeen in Seoul

IATA bijeen in Seoul

De IATA-jaarvergadering is vandaag, zaterdag, begonnen in Seoul. Voorafgaande aan de inhoudelijke besprekingen, morgen, houdt Boeing vanavond zijn gebruikelijke welkomstreceptie. Vraag is of de fabrikant de eigen problemen met de MAX zal aanroeren.

Alexandre de Juniac, de directeur-generaal van IATA (International Air Transport Association) zegt dat de situatie rond de Boeing 737 MAX zeker op de agenda staat. Sinds begin maart staan alle MAX-en aan de grond, na twee dodelijke crashes van het type binnen vijf maanden.

De Juniac zegt verder: “2019 wordt naar verwachting het tiende jaar op rij met boekwinst voor de branche. Maar stijgende kosten, handelsoorlogen en andere onzekerheden zullen zeker van invloed zijn op de bottom line. En de luchtvaart staat, net als alle andere industrieën, onder toenemende druk vanwege het effect op klimaatverandering.” juniac

Stijging van de vraag
In de tussentijd stijgt de vraag naar vliegtuigtickets fors door. IATA verwacht dat in de komende twintig jaar, ceteris paribus, wereldwijd twee keer zoveel passagiers zullen worden vervoerd. In 2017 werd de grens van vier miljard passagiers op jaarbasis overschreden; de raming voor dit jaar ligt op 4,6 miljard.

Voor het eerst zullen dit jaar op de IATA-top de Diversity & Inclusion Awards worden uitgereikt. Deze onderscheidingen zijn voor mensen in de sector die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor gender diversiteit in de sector.

Op de vorige IATA-top in Sydney pleitte Alan Joyce, de CEO van Qantas, ervoor dat de awards zich ook zouden uitstrekken tot gelijkwaardigheid van alle seksuele geaardheden. Het is onduidelijk of dat ook zal gebeuren. Met name onder de leden van IATA in Azië en het Midden-Oosten zal hier weinig steun voor bestaan. Taiwan was dit jaar pas het eerste land in Azië dat het homohuwelijk erkende.

Twee keer in Nederland
Het is de 75ste keer dat IATA haar AGM (annual general meeting) houdt. Het is de grootste reguliere vergadering in de luchtvaart, met dezer dagen rond de duizend deelnemers. De brancheorganisatie streeft er naar de bijeenkomsten afwisselend te verdelen over de continenten, maar in de praktijk zijn de AGM’s meestal in Azië, Noord-Amerika en Europa.

Twee maal vergaderde IATA in Nederland: in 1949 in Den Haag en in 1969 in Amsterdam. Afrika werd in al die jaren het minst vaak bezocht: drie keer. Kaapstad was in 2013 de laatste locatie voor de AGM. IATA zegt dat in veel Afrikaanse landen de infrastructuur ontbreekt om de jaarvergadering te organiseren.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM: acties dreigen om cao

KLM: acties dreigen om cao

21/08/2019

Het overleg tussen de directie van KLM en alle vakbonden over nieuwe cao’s zit muurvast. KLM zegt een ‘verbeterd voorstel’ te hebben gedaan, waar de bonden niet op in willen…

Cathay weer op winst, maar…

Cathay weer op winst, maar…

07/08/2019

Cathay Pacific Airways heeft het eerste halfjaar weer winst gemaakt, zo blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers. Maar de handelsoorlog tussen China en de VS belooft weinig goeds voor het vervolg,…