Home / Luchtvaart / IATA: 84.000 banen op de tocht in luchtvaart Nederland

IATA: 84.000 banen op de tocht in luchtvaart Nederland

IATA: 84.000 banen op de tocht in luchtvaart Nederland

IATA vreest het verlies van 84.000 banen in de Nederlandse luchtvaart doordat de regering van premier Rutte de ‘agenda van concurrentie’ niet meer volgt. De brancheorganisatie zegt dat herinvoering van de vliegtaks in combinatie met het heersende vliegplafond op Schiphol ‘zeer schadelijk’ zal zijn voor de economie.

In de studie Netherlands Air Transport Regulatory Competitiveness Indicators berekent IATA dat de luchtvaartsector goed is voor 306.000 banen en dat de bijdrage aan de economie 22,4 miljard euro was, in 2018. Dat is 3,2 procent van het bruto nationaal product (GDP).

“Nederland is een open handelsland, waarbij de luchtvaart een van de drijvende krachten is. Maar de toekomst hangt af van sterke concurrentiekracht,” zegt Rafael Schvartzman, de regional vice president voor Europa van IATA in een verklaring.

“Maar de Nederlandse regering wil de vliegtaks herstellen die jaren geleden juist werd afgeschaft omdat de werkgelegenheid eronder leed, terwijl er geen meetbaar effect was op klimaatverandering. Wij roepen de regering op de lessen uit het verleden ter harte te nemen. Met duurzame brandstof kan de emissie van CO2 veel beter worden bestreden en de politiek zou dat moeten steunen,” aldus Schvartzman.

IATA heeft verder becijferd dat de Nederlandse luchtvaart ‘met de juiste maatregelen’ de komende vijftien jaar met nog eens acht miljard euro kan groeien en 40.000 extra banen kan opleveren. Concreet vraagt IATA de Nederlandse regering om het verhogen van het aantal vliegbewegingen op luchthavens en het intrekken van de plannen om in 2021 een vliegtaks voor vertrekkende passagiers in te voeren.

IATA benadrukt dat de luchtvaartbranche wel degelijk is gefocust op het terugdringen van de CO2-uitstoot: “Er is grote vooruitgang geboekt sinds 1990: de emissie per passagier is gehalveerd.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
‘Enorme kansen’ BCD Travel

‘Enorme kansen’ BCD Travel

10/08/2020

BCD Travel heeft een nieuwe deal gesloten met SAP Concur voor zakelijke hotelreserveringen. BCD zegt dat overeenkomsten als deze in coronatijd “enorme kansen” bieden om “toegevoegde waarde te blijven leveren”…

Veel agressie door corona

Veel agressie door corona

10/08/2020

De Inspectie Leefomgeving en Transport zegt maandag zich zorgen te maken over de vele meldingen van “misdragende passagiers” aan boord van vliegtuigen, met vertrek van of aankomst op Nederlandse luchthavens….

Duitsland verplicht coronatest

Duitsland verplicht coronatest

07/08/2020

Met ingang van zaterdag 8 augustus moeten alle passagiers op Duitse luchthavens die zijn aangekomen vanuit risicogebieden verplicht een coronatest ondergaan. Dit heeft de regering in Berlijn besloten. Wie weigert…

Teststraat corona op Schiphol

Teststraat corona op Schiphol

06/08/2020

De regering wil een vrijwillige teststraat inrichten voor passagiers afkomstig uit zogeheten risicogebieden. Dit heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid donderdagavond gezegd tijdens een persconferentie, samen met premier Rutte….