Home / Luchtvaart / IATA: 84.000 banen op de tocht in luchtvaart Nederland

IATA: 84.000 banen op de tocht in luchtvaart Nederland

IATA: 84.000 banen op de tocht in luchtvaart Nederland

IATA vreest het verlies van 84.000 banen in de Nederlandse luchtvaart doordat de regering van premier Rutte de ‘agenda van concurrentie’ niet meer volgt. De brancheorganisatie zegt dat herinvoering van de vliegtaks in combinatie met het heersende vliegplafond op Schiphol ‘zeer schadelijk’ zal zijn voor de economie.

In de studie Netherlands Air Transport Regulatory Competitiveness Indicators berekent IATA dat de luchtvaartsector goed is voor 306.000 banen en dat de bijdrage aan de economie 22,4 miljard euro was, in 2018. Dat is 3,2 procent van het bruto nationaal product (GDP).

“Nederland is een open handelsland, waarbij de luchtvaart een van de drijvende krachten is. Maar de toekomst hangt af van sterke concurrentiekracht,” zegt Rafael Schvartzman, de regional vice president voor Europa van IATA in een verklaring.

“Maar de Nederlandse regering wil de vliegtaks herstellen die jaren geleden juist werd afgeschaft omdat de werkgelegenheid eronder leed, terwijl er geen meetbaar effect was op klimaatverandering. Wij roepen de regering op de lessen uit het verleden ter harte te nemen. Met duurzame brandstof kan de emissie van CO2 veel beter worden bestreden en de politiek zou dat moeten steunen,” aldus Schvartzman.

IATA heeft verder becijferd dat de Nederlandse luchtvaart ‘met de juiste maatregelen’ de komende vijftien jaar met nog eens acht miljard euro kan groeien en 40.000 extra banen kan opleveren. Concreet vraagt IATA de Nederlandse regering om het verhogen van het aantal vliegbewegingen op luchthavens en het intrekken van de plannen om in 2021 een vliegtaks voor vertrekkende passagiers in te voeren.

IATA benadrukt dat de luchtvaartbranche wel degelijk is gefocust op het terugdringen van de CO2-uitstoot: “Er is grote vooruitgang geboekt sinds 1990: de emissie per passagier is gehalveerd.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
ACI steunt plannen Brussel

ACI steunt plannen Brussel

12/12/2019

ACI Europe heeft haar steun uitgesproken voor de Green Deal, het plan van de Europese Commissie voor een ‘vergroening’ van de Unie. De organisatie van luchthavens noemt het een plicht…

BCD: groen dé kleur in 2020

BCD: groen dé kleur in 2020

12/12/2019

BCD Travel voorspelt dat in 2020 groen, in overdrachtelijke zin, de belangrijkste kleur wordt voor zakenreizen. In het rapport How to Travel Beyond 2020 identificeert BCD de trends. “We reizen…