Home / Luchtvaart / IAG wil Air Europa inlijven

IAG wil Air Europa inlijven

IAG wil Air Europa inlijven

IAG wil Air Europa kopen voor een miljard euro. De drie grootste Spaanse carriers zouden dan één eigenaar hebben en de vraag is of dat in Brussel wordt goedgekeurd. Air Europa is nu nog een partner van Air France en KLM.

De International Airlines Group bestaat op dit moment uit Aer Lingus (Ierland), British Airways (UK) en de Spaanse carriers Iberia en Vueling. Level is de Brits-Spaanse hybride long haul low cost carrier in e groep.

Air Europa is in handen van de Spaanse magnaat Juan José Hidalgo; hij is er met IAG al uit – wat de twee partijen betreft is het ‘a done deal.’ Air Europa heeft haar hoofdkantoor op Mallorca, met Madrid Barajas als grootste hub. De vloot bestaat uit 45 vliegtuigen, zowel narrow- als widebodies.

Air Europa, dat vorig jaar twaalf miljoen passagiers vervoerde, zou bij goedkeuring door Brussel een volledige dochter worden van Iberia en vooralsnog onder eigen naam blijven opereren.

Goedkeuring
IAG en Air Europa gaan in hun verklaringen over de voorgenomen transactie niet in op de vereiste goedkeuring door de Europese Commissie. Maar IAG houdt er wel alvast rekening mee dat de aankoop ook wel eens niet door zou kunnen gaan. Er is namelijk in de voorlopige koopovereenkomst een clausule opgenomen waarbij Air Europa een ‘break fee’ ontvangt van veertig miljoen euro.

Als Air Europa wél tot IAG mag toetreden is dat een forse stap vooruit voor IAG en juist een klap voor Air France-KLM en SkyTeam. Hoewel er ook op dit punt nog geen mededelingen zijn gedaan, ligt het voor de hand dat Air Europa uit SkyTeam treedt en zich aansluit bij oneworld.

De codeshares met KLM, Air France en de andere alliantiepartners, zoals Delta Air Lines, zouden dan worden opgeheven.

Het zal waarschijnlijk tot begin 2020 duren voordat duidelijk zal worden of IAG Air Europa mag overnemen, of niet.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
‘Enorme kansen’ BCD Travel

‘Enorme kansen’ BCD Travel

10/08/2020

BCD Travel heeft een nieuwe deal gesloten met SAP Concur voor zakelijke hotelreserveringen. BCD zegt dat overeenkomsten als deze in coronatijd “enorme kansen” bieden om “toegevoegde waarde te blijven leveren”…

Veel agressie door corona

Veel agressie door corona

10/08/2020

De Inspectie Leefomgeving en Transport zegt maandag zich zorgen te maken over de vele meldingen van “misdragende passagiers” aan boord van vliegtuigen, met vertrek van of aankomst op Nederlandse luchthavens….

Duitsland verplicht coronatest

Duitsland verplicht coronatest

07/08/2020

Met ingang van zaterdag 8 augustus moeten alle passagiers op Duitse luchthavens die zijn aangekomen vanuit risicogebieden verplicht een coronatest ondergaan. Dit heeft de regering in Berlijn besloten. Wie weigert…

Teststraat corona op Schiphol

Teststraat corona op Schiphol

06/08/2020

De regering wil een vrijwillige teststraat inrichten voor passagiers afkomstig uit zogeheten risicogebieden. Dit heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid donderdagavond gezegd tijdens een persconferentie, samen met premier Rutte….