Home / Luchtvaart / IAG past zich aan bij verbod laptops van EU naar de VS

IAG past zich aan bij verbod laptops van EU naar de VS

IAG past zich aan bij verbod laptops van EU naar de VS

“We passen ons aan als een vloeistof,” zegt Willie Walsh, de CEO van de International Airlines Group tegen Zakenreis tijdens de CAPA Airline Leader Summit in Dublin, in reactie op mogelijke uitbreiding van het meenemen van laptops in de cabine bij vluchten naar de Verenigde Staten.

Niet dat IAG, waarvan British Airways, Iberia, Aer Lingus en Vueling deel van uitmaken, blij zal zijn met de maatregel die door de Amerikaanse autoriteiten nu serieus wordt overwogen en binnen twee weken van kracht zou kunnen zijn. Zowel op officieel niveau als door airlines wordt momenteel druk uitgeoefend op Washington om de stap níet te zetten. En mocht het toch gebeuren? “Too bad,” zegt Walsh. “Het geldt dan voor alle airlines en we zullen er mee om moeten gaan door ons aan te passen.”

Midden-Oosten
Zover is het nog niet. De Europese Unie is bezig met een offensief om te voorkomen dat de laptop-ban, die nu geldt voor vluchten vanuit tien luchthavens in het Midden-Oosten naar de VS (en voor een deel ook naar het Verenigd Koninkrijk), zich straks ook zal uitstrekken op de verbindingen tussen Europa en de VS.

De EU wil vooral van de Amerikanen weten waar hun zorgen over de (on-) veiligheid van elektronische apparaten, zoals laptops en tablets, op gebaseerd is, zegt Henrik Hololei, de Estse directeur-generaal voor mobiliteit en transport van de Europese Unie op de CAPA-top in Dublin.

“De VS hebben officieel nog niets bevestigd, maar we weten dat ze erover denken de ban uit te breiden naar Europa en ook dat er aanhoudende interne discussies over zijn in Amerikaanse regeringskringen,” aldus Hololei. De EU wil graag weten of in een laptop inderdaad een explosieve lading kan worden opgeslagen. Hololei: “Wat wij willen – en dat is essentieel voor de luchtvaart – is het hoogste niveau van safety (veiligheid) en security (beveiliging). Die twee moeten naast elkaar bestaan.”

Het beleid van de VS komt er nu op neer dat passagiers hun laptops moeten afgeven bij het inchecken; de apparaten zitten tijdens de vlucht in het ruim tussen de andere bagage. De EU heeft de VS erop gewezen dat dat niet zonder gevaar is, omdat batterijen in elektronische apparaten spontaan kunnen ontbranden, vooral als ze in stand-by modus staan. “Je komt dan van een security-risico in een safety-risico,” zegt Hololei.

De drie grootste Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen: American, United en Delta, hebben inmiddels overleg gevoerd met de autoriteiten in Washington. Hoewel de luchtvaart in de VS voor een groot deel drijft op de binnenlandse markt, kan een breder laptop-verbod een uitstraling hebben voor de hele sector.

ACTE
Greeley Koch, de CEO van ACTE (Association of Corporate Travel Executives) vindt dat er meer vragen dan antwoorden zijn over het beleid ten aanzien van laptops. “Waarom geldt de oorspronkelijke maatregel van de VS en de UK niet voor dezelfde landen? En waarom zijn er daarna geen andere regeringen gekomen met gelijksoortige maatregelen,” zegt Koch in een persverklaring.

“Dit beleid belemmert de ruimte van zakenreizigers om tijdens hun vlucht productief te blijven,” aldus Koch. “We kunnen het toevoegen aan de lijst van rampzalige, vervelende maatregelen die we de afgelopen jaren hebben gezien op het gebied van veiligheid in de luchtvaart, zoals de restricties op het meenemen van vloeistoffen en het moeten uitdoen van schoenen bij security checkpoints.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Peter Bellew naar easyJet

Peter Bellew naar easyJet

19/07/2019

Peter Bellew verruilt zijn positie van Chief Operating Officer bij Ryanair voor dezelfde functie bij easyJet. Dit heeft de Britse prijsvechter bekendgemaakt, samen met ‘robuuste’ resultaten over het derde kwartaal….

Transavia in zee met Bit

Transavia in zee met Bit

19/07/2019

Transavia is samenwerking aangegaan met Bit, een onderzoeksorganisatie in Amsterdam, gericht op technische innovaties die de luchtvaart zouden kunnen verduurzamen. De dochtermaatschappij van KLM zegt in een verklaring dat Bit,…