Home / Luchtvaart / IAG aast op Niki

IAG aast op Niki

IAG aast op Niki

De International Airlines Group is dichtbij een overname van Niki, de Oostenrijkse prijsvechter die onderdeel was van het failliete airberlin. Volgens bronnen in Wenen is IAG, het moederbedrijf van British Airways en Iberia, de enige overgebleven bieder met wie de bewindvoerders nog spreken.

Niki was sinds 2011 een volledige dochtermaatschappij van airberlin. Toen deze Duitse carrier in augustus van dit jaar na een lange periode van verliezen op de fles ging ging, moest Niki meegaan in de opsplitsing van de failliete boedel en de overgang naar andere airlines.

Lufthansa, dat delen van airberlin overneemt, wilde ook Niki wel inlijven. De deal was bijna rond, tot de Europese Commissie er deze maand een stokje voor stak. Flag carrier Austrian is al in handen van de Lufthansa Group en ‘Brussel’ wilde een monopolie van de groep op de Oostenrijkse markt voorkomen.

Daarmee moest de bieding over. Gegadigden waren onder meer IAG, de Britse reisonderneming Thomas Cook, investeerder SilverArrow Capital en Niki Lauda himself. De voormalige  Oostenrijkse Formule 1 coureur kocht in 2003 de airline Aero Lloyd Austria en veranderde de naam in Niki.

Van de vier bieders is nu alleen IAG overgebleven. Er moet uiterlijk 3 januari 2018 een akkoord zijn. Op die datum vervalt de AOC, de vlieglicentie, van Niki in Oostenrijk en moet een nieuwe eigenaar zich hebben gemeld.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Nieuwe cabine A330 KLM

Nieuwe cabine A330 KLM

16/03/2018

KLM heeft deze week haar eerste Airbus A330 met een vernieuwd interieur geïntroduceerd. De stoelen in de businessclass zijn nu full-flat en het entertainmentsysteem is vervangen. Ook in de economy-class…

IHG koopt belang in Regent

IHG koopt belang in Regent

15/03/2018

De InterContinental Hotels Group (IHG) koopt een belang van 51 procent in Regent Hotels. De Britse hotelketen betaalt 39 miljoen dollar voor de veel kleinere Taiwanese branchegenoot. IHG, beursgenoteerd, had…

AccorHotels in 100 landen

AccorHotels in 100 landen

14/03/2018

De AccorHotels Group is sinds kort aanwezig in honderd landen. De Franse keten, met merken als Novotel, Ibis,  Pullman en Sofitel, is naar eigen zeggen uitgegroeid tot marktleider op veel…

Nieuwe vliegtuigen Turkish

Nieuwe vliegtuigen Turkish

13/03/2018

Turkish Airlines vernieuwt haar vloot met de aanschaf van 25 Boeing Dreamliners en 25 Airbus A350’s. De totale order heeft een waarde van rond de vijftien miljard dollar. De bestellingen…