Home / Luchtvaart / HOP! vliegt door onder de vlag van moeder Air France

HOP! vliegt door onder de vlag van moeder Air France

HOP! vliegt door onder de vlag van moeder Air France

Air France heeft vandaag bekendgemaakt haar regionale carrier HOP! te ‘rebranden’ als Air France HOP, zonder uitroepteken. De naamswijziging is deel van een plan om het merkenportfolio van de groep te versimpelen.

Vorige maand meldden Franse media dat CEO Ben Smith van Air France-KLM een nog radicalere ingreep zou willen uitvoeren, door van KLM de prijsvechter in de groep te maken en Transavia zowel als HOP op te heffen. Daar is, afgaande op de verklaring van vandaag, vooralsnog geen sprake van.

Er wordt gesproken over ‘twee sterke merken’ in de groep: Air France en KLM, beide met ‘regionale varianten’, terwijl Transavia ‘de vraag naar low-cost services’ afdekt. Joon, de hybride carrier van Air France voor Europese en long haul vluchten, wordt door Smith vrijwel zeker opgedoekt.

Ben Smith spreekt over het ‘consolideren van de kracht van de merken en het ‘vergroten van de duidelijkheid en algemene consistentie’ van het aanbod door Air France-KLM.

For AirFrance
Nu staat er nog HOP! op de romp van de toestellen, met daarachter, in kleinere letter For AirFrance. CEO Ben Smith van Air France-KLM wil het Franse hoofdmerk in de groep prominenter maken en draait de volgorde in de naam van de regionale carrier om tot Air France HOP. ‘Deze ontwikkeling maakt het mogelijk het regionale aanbod duidelijker te verbinden met het merk Air France,’ zegt de carrier in een verklaring. Voor klanten wordt Air France zo ‘het enige referentiepunt.’

HOP! ontstond in maart 2013 uit de fusie van drie kleinere dochtermaatschappijen van Air France: Brit Air, Régional en Airlinair. De carrier beschikt over een vloot van 77 toestellen, met acht types, van de fabrikanten Embraer, Bombardier en ATR.

Van HOP! zijn geen vervoerscijfers bekend, noch financiële gegevens- deze zijn geconsolideerd in die van Air France. Maar de carrier staat er waarschijnlijk niet zo goed voor, anders was een ingreep niet nodig.

Air France volgt met HOP het voorbeeld van KLM, dat sinds 1991 de regionale carrier KLM Cityhopper (KLC) kent. Hoewel KLC ook geen cijfers over het eigen functioneren publiceert, verzekerde KLM de afgelopen jaren dat haar regionale poot, als point-to-point vervoerder en feeder in het netwerk, er goed voorstond. KLC heeft een vloot van 49 toestellen, uitsluitend Embraers (van de types E 175 en E190).

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Meer content bij GBT

Meer content bij GBT

23/04/2019

American Express Global Business Travel heeft zijn online programma uitgebreid waardoor bedrijven en zakenreizigers wereldwijd toegang hebben tot meer dan twee miljoen accommodaties. GBT maakt deze extra content beschikbaar via…

Ryanair verliest rechtszaak

Ryanair verliest rechtszaak

23/04/2019

Acht Nederlandse piloten hebben hun rechtszaak tegen Ryanair gewonnen en ontvangen in totaal ruim drie miljoen euro vergoeding. De kantonrechter in Oost-Brabant noemt de opstelling van de Ierse carrier ‘ernstig…

Uitstel A-pier op Schiphol

Uitstel A-pier op Schiphol

19/04/2019

De opening van de nieuwe ‘A-pier’ op Schiphol is met een jaar vertraagd en staat nu gepland voor december 2020. De luchthaven noemt uitgelopen werkzaamheden als reden voor het uitstel….